RECENZE | HP a Relikvie Smrti 2.

Kolem Bradavic krouží mozkomorové a s lačným pohledem Munchova Výkřiku skrytým pod černou kápí předznamenávají velkou bitvu. Krvavá jatka, při kterých vyhasne mnoho kouzelnických očí a duší. Binec po takovéhle válce světů školník Filch jen tak neuklidí…

  • autor: Michaela Láchová (ČT)

Od časů, kdy se tři roztomilé děti vydaly hledat Kámen mudrců, uplynulo deset dlouhých let. Ron, Hermiona a slavný Harry Potter už na bradavické škole čar a kouzel nejsou za vyjukané bažanty. Pohádka skončila už dávno, ovšem filmové zpracování příběhu mladého čaroděje, který kdysi jako jediný z rodiny přežil útok Vy-víte-koho (teď už se to vlastně snad smí říkat, když je po všem) inu – Voldemorta, končí až teď. A rozhodně ne pohádkově. Koho vyděsil horský troll v prvním díle, nechť do kina raději nechodí (komu je méně než dvanáct, ani by neměl). Čeká ho totiž docela slušný horor, samozřejmě, co se žánru týče.

Harry Potter a Relikvie smrti, část 2.

Harry Potter a Relikvie smrti – část 2 je podle autorky knižní předlohy Joanne Rowlingové posledním dobrodružstvím ságy o mladém čaroději. Nikdy neříkej nikdy, proto je dobré si raději někde nechat lehce pootevřená zadní vrátka (jejich zamykání se, jak se ukázalo daleko odtud na jednom nejmenovaném texaském ranči, už párkrát nevyplatilo). Harry Potter (Daniel Radcliffe) a jeho přátelé Hermiona Grangerová a Ron Waesley (Emma Watsonová a Rupert Grint) mají již část svého nebezpečného putování za sebou. Několik viteálů je zničeno, ale několik z nich stále přežívá kdesi ve světě. Proto může zlovolný Lord Voldemort (Ralph Fiennes) dál šířit po světě nenávist a násilí, pronásledovat své nepřátele a společně se svými přívrženci směřovat k ovládnutí světa.

 

Viteál (v orig. Horcrux) se poprvé objevil v druhé knize Harry Potter a Tajemná komnata, ačkoli jako pojem byl popsán až v knize šesté, Harry Potter a Princ dvojí krve. Jde o předmět, do kterého černokněžník schová část své duše, aby se stal nesmrtelným. Dokud je tato část vázána na světě, nemůže svět opustit celá duše, čímž se čaroděj stává nesmrtelným. Pokud je kouzelníkovo tělo zničeno, může si za pomoci černé magie vytvořit tělo nové. Voldemort k tomu použil ve čtvrté knize Harry Potter a Ohnivý pohár maso služebníka (darované dobrovolně), kost otce (darovanou nevědomky) a krev nepřítele (získanou násilím – šlo o krev Harryho Pottera).

 

Voldemort říká, že jen "on může žít věčně" - uvidíme...

Příběh eskaluje velkolepou bitvou. Tolik očekávanou, završující sedmi, respektive osmidílnou pouť a bezútěšné boje za záchranu, či ovládnutí světa. Lze vůbec předčít tak silná očekávání? Moudrý klobouk dolů, do 130 minut se tvůrcům podařilo vměstnat slušnou dávku emocí. A to i přesto, že rozjezd je trošku pomalejší. Spíš než na oslňující efekty je totiž pozornost neprvoplánově zaměřena na detailně propracované charaktery, které se projevují vždy v tu správnou chvíli. Ostatně, jak napsal Oscar Wilde, člověk nedosahuje své dokonalosti tím, co má, dokonce ani tím, co dělá, ale jedině tím, čím je. Většina fanoušků si jistě do 3D brýlí, které jsou vzhledem k temným scénám upřímně téměř k ničemu, v některých scénách i popláče.

 

Charaktery postav jsou vytesané uměleckým způsobem, s důrazem na detaily, některé z nich stále lehce zahaleny pod rouškou tajemství. Veskrze nejsou černobílé, rozdělené jen na dobré a zlé, to jistě není novinka. Přesto jsou v posledním díle mistrovsky vykresleny situace, které některé z nich více objasňují. Za renesančního mistra lze v tomto smyslu označit ve své roli například Alana Rickmana alias Severuse Snapea. Pohled do jeho sinalé tváře a studených černých očí je tak opět trošku jiný… Lví podíl na celkovém úspěchu posledním snímku má ovšem (kromě jiných) bezesporu i mistr střihu Mark Day.

 

Legendární "trojka" si přívlastek akční tentokrát opravdu zaslouží vrchovatě

Poslední Harry je poslední Harry. Všem potterologům a potteromilům jistě nemůže ujít, ať je jakýkoli. Většinu fanoušků ale, myslím, tenhle mistrovský počin Davida Yatese a jeho týmu rozhodně nezklame.

Harry Potter a Relikvie smrti, část 2 / Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2:UK / USA 2011, 130 min. Režie: David Yates, scénář: Steve Kloves, produkce: David Barron, David Heyman a J. K. Rowling, střih: Mark Day, hudba: Alexandre Desplat. Hrají: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Helena Bonham Carter, Jim Broadbent, Robbie Coltrane, Warwick Davis, Tom Felton, Ralph Fiennes, Michael Gambon, Ciarán Hinds, John Hurt, Jason Isaacs, Matthew Lewis, Gary Oldman, Alan Rickman, Maggie Smith, David Thewlis, Emma Thompson, Julie Walters a Bonnie Wright. Do 12 let nevhodné. V kinech od 14. července.

zdroj: Michaela Láchová, redaktorka ČT

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.