Začíná 38. Letní filmová škola v Uherském hradišti

V Uherském Hradišti dnes začíná 38. ročník Letní filmové školy. Ke stěžejním tématům letošního ročníku bude bez pochyb patřit zejména maďarská kinematografie, retrospektivy Agnieszky Hollandové, Davida Leana a Harolda Lloyda. Festival také své diváky seznámí se současným ruským filmem, novinkami Visegrádu a filmy s tématem Heydrichiády, odkazujícími na letošní výročí Lidic.

LFŠ se letos účastní také karlovarský host István Szabó, Carlos Suara a nejvýznamnější íránský režisér Abbás Kiarostami.

Nafukovací kino Espace Dorleans

Letošní LFŠ se potýká s nedostatkem peněz. Aby neutrpěl program, rozhodli se pořadatelé letošní ročník zkrátit o 2 dny, tak aby festival proběhl v plné programové a organizační kvalitě. V Uherském Hradišti se letos poprvé, z důvodů oprav jednoho z festivalových kin objeví i nafukovací kino Espace Dorléans, se kterým se diváci mohou setkat i na MFF Karlovy Vary.

Letní kino LFŠ (Foto: M. Malušek)

K dnešnímu dni je na festivalu akreditováno už přes tisíc filmových nadšenců. Ubytovacích kapacit je v tuto chvíli dostatek. Návštěvníci si mohou vybírat z nabídky na oficiálních stránkách LFŠ.

Všechny filmy jsou titulkovány, letos poprvé se nebude používat překladatelská technika.

K jednotlivým programovým okruhům:

F JAKO PRAVDA

cyklus o manipulaci ve filmu. Kombinace dokumentu a hraného filmu.

F jako falzifikát (mystifikační dokument Orsona Wellese)
Číslo dvě (dokument Petera Greenewaye)
Chci to vidět (dokufikce s Catherine Deneveuvovou)

SOUČASNÝ RUSKÝ FILM

nabídne průřez současnou ruskou kinematografií posledních 5 let.

Jelena (Andrej Zvjagincev)
Topič (Alexej Barabanov)
Jak jsem strávil tohle léto (Alexej Popogrebskij)
I nebylo lepšího bratra (Murad Ibragimbekov)
a další

NOVINKY VISEGRÁDU

již tradiční nabídka snímků vzniklých v Česku, na Slovensku, Polsku a Maďarsku.

Světová premiéra filmu 7 DNÍ HŘÍCHŮ režiséra Jiřího Chlumského, předpremiéra distribučního snímku Vladimíra Michálka POSEL, premiérovaná novinka karlovarského festivalu Marka Najbrta POLSKI FILM. Na Oscara nominovaná novinka Agnieszky Hollandové V TEMNOTĚ či drama ze slovensko-maďarského příhraničí MERUŇKOVÝ OSTROV.

Co se týká Agnieszky Hollandové, dramaturgové vybrali především filmy, méně známe. Vyhli se obecně známým mezinárodním koprodukcím, které podle Ivy Hejlíčkové diváci dobře znají.

ZVLÁŠTNÍ UVEDENÍ

Filmem ZTRACENCI a pásmem krátkých filmů představí festival tvorbu Jiřího Brdečky (Limonádový Joe).

Na festivalu udělí Asociace českých filmových klubů své ceny. Istvánu Szabó, Martinu Šulíkovi, Carlosu Saurovi, Abbásu Kiarostamimu, a Marcelu Římákovi za práci ve FK Veselí nad Moravou a pravidelnou organizaci seminářu ruského a asijského filmu.

Chystá se i několik výstav: Výstava LIMONÁDOVÝ JOE, Česko-polský filmový plakát a fotografická výstava k Heydrichiádě.

Příští rok už bude většina filmů pouze v digitálních kopiích DCP. Tomu se podle nich musí přizpůsobit i uherskohradišťská kina.

připravil: totalfilm.cz

Článek jsme oštítkovali takto:

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.