Recenze | ASTERIX A OBELIX VE SLUŽBÁCH JEJÍHO VELIČENSTVA 3D

Nový Asterix stál více než 60 milionů Euro. Tentokrát v roli Asterixe září Edouard Baer, který vystřídal předchozí dva představitele Christiana Claviera a Clovise Cornillaca. Nejvýraznějším počinem evropské kinematografie v případě komiksových adaptací je právě francouzský ASTERIX. Jeho příběhy vstupují na plátna kin v hrané verzi už počtvrté.

Asterix a Obelix ve službách jejího veličenstva (foto: 35mm)

A co do rozpočtu a výpravy, dokáže také jako jediný projekt konkurovat těm zámořským.
Julius Caesar (Fabrice Luchini) napadl se svými proslulými římskými legiemi Británii. Jedna malá vesnička ale stále odolává, ale každým dnem je slabší a slabší. Britská královna (Catherine Denevue) vyslala svého věrného důstojníka Jaxitaxe (Guillaume Gallienne), aby vyhledal pomoc u Galů, vyhlášených svým důmyslným bojem proti Římanům.

Asterix a Obelix ve službách jejího veličenstva (foto: 35mm)

Asterix (Edouard Baer) a Obelix (Gérard Depardieu) pak Jaxitaxe spolu s kouzelným lektvarem doprovázejí zpět na cestě do Británie. Caesar se však rozhodne naverbovat Normany a spolu s nimi navždy s Brity skoncovat. Galové, Britové, Normané a Římané se zamotají do bláznivé honičky za kouzelným lektvarem.

Asterix a Obelix ve službách jejího veličenstva (foto: 35mm)

Samostatnou kapitolou pro sebe je dabing. Z nápadu dabingového režiséra jakým způsobem odlišit Brity od Francouzů a Římanů museli být dotyční herci dabující Brity skutečně nadšeni. Přitom to vtipné je v prvních pár minutách, posléze to hodně rychle vyčpí. O důstojnosti britské panovnice to asi moc nebylo. Jinak by ze svých úst nemohla v podání Catherine Denevue vypustit: “Neuvím, jestli můžeme oudolávat do nekounečna…”

Netuším, zda se s tím tvůrci ve francouzské verzi poprali podobně, ale moc nápadité to není. Možná by to fungovalo, kdyby všichni tímto “britským” přízvukem mluvili stejně. Ale režisér a dialogový tvůrce to asi moc nehlídali.
Na Asterixovi je vidět že stál hodně peněz. Příběh sám je místy vtipný, i když tvůrci mohli z námětu vytěžit o dost víc.

Asterix a Obelix ve službách jejího veličenstva (foto: 35mm)

Výpravou a triky se nedá zachránit úplně všechno. Postava Obelixe je řekl bych místy až příliš intelektuální. Oceňuju způsob prezentace Normanů, kteří když se objeví na plátně, znamená to opravdu velkou zábavu. Občas zafunguje narážka na Bondovky či jiné známé filmy akčního zrna.


Asterix ve službách jejího veličenstva neurazí ani nenadchne. Ale nejsem třináctiletý capart, který tenhle film ocení asi víc než zaprděný taťka mého typu. Rozhodně ale doporučuji 3D verzi. Povedla se. Klobouk dolů Francouzi, ve filmařské technologii držíte se zámořím minimálně krok.

-AC- (totalfilm.cz)
Foto/Video: 35mm © 2012

Asterix a Obelix ve službách jejího veličenstva

Astérix et Obélix: Au Service de Sa Majesté
Premiéra: 18. října 2012 (35mm)
Dobrodružný / Komedie / Rodinný / Fantasy
Francie / Španělsko / Itálie / Maďarsko, 2012, 125 min

Režie: Laurent Tirard
Hrají: Gérard Depardieu, Edouard Baer, Fabrice Luchini, Catherine Deneuve, Dany Boon, Götz Otto, Gérard Jugnot, Filippo Timi, Jean Rochefort, Dolores Chaplin, Jonathan Zaccaï, Valérie Lemercier, Luca Zingaretti, François Damiens, Bouli Lanners, Jacques Herlin, Guillaume Gallienne, Neri Marcorè, Vincent Lacoste, Jean-Christophe Bouvet

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.