Recenze | SINISTER je ozdobou žánru, žádný tuctový horor

Nejčastěji se v kinech poslední dobou neobjevují závažná dramata a dojemné příběhy. Poslední dobou kina opanuje řada komedií a nespočet hororů. Jejich béčkovost se tu a tam vychýlí na plusovou či mínusovou stranu. Žádné překvapení ale většinou nenastává, natož  “áčko”. SINISTER v tomto případě představuje čestnou a potěšující výjimku. Scott Derrickson potvrzuje, že mu tenhle žánr není cizí, rozumí mu.

SINISTER (foto: HCE)

Ellison je autor detektivních románů, které píše dle skutečných událostí. Za svou prací cestuje a při psaní knížek pobývá na místě zločinu. To by nebylo tak šokující, pokud by s sebou netahal celou svoji rodinu a nějak jí zapomněl říct, že bydlí v domě, kde nedávno za otřesných okolností odešla z tohoto světa celá rodina. Při pátrání po vrahovi však spisovatel narazí na nadpřirozené okolnosti, které zásadním způsobem ovlivní celou jeho rodinu. Na půdě domu, do kterého se přestěhoval totiž objeví filmové kotouče, které obsahují záznamy rodinných oslav a bohužel i záznamy vražd.

Hororový žánr od dob Vřískotu trpí zásadním přešlapováním na místě a rozhodně potřeboval nějaký slušný restart. Dá se říct, že se režisérovi Derricksonovi podařil mistrovský kousek. Zvláštní a šokující smrti prostřednictvím televizní obrazovky jsme tu už samozřejmě měli (KRUH), ale promítačka a staré filmové kotouče, to tu ještě nebylo.

Sinister (foto: HCE)

Přestože Sinister stojí a padá na hororových klišé a postupech (vrzání podlahy, neidentifikovatelné kroky) a drtivá část snímku se odehrává v noci, dělá všechno efektně a mistrovsky. Ve filmu je velmi hutná atmosféra, podpořená správnou kamerou, nápaditým střihem a hudbou, která to vše dobře propojuje.

Sinister (foto: HCE)

Důležitým aspektem, který režisérovu vizi určitě velmi podpořil je samotný Ethan Hawke, který i zde dokazuje, že je jedním z nejlepších herců své generace. Jeho výkon je velmi civilní, uvěřitelný a jednoduše řečeno vynikající. Pro mne osobně je také důležité, že jeho roli scénárista neobohatil o klasickou hororovou idiocii hrdinů.

Sinister (foto: HCE)

Takže jsem se nepřistihl při hodnocení slabomyslnosti  aktéra typu: “Ne, nechoď tam, určitě se ti něco stane(…)” Myslím, že chování hlavního hrdiny je přirozené a pokud hodlá něco objevovat a přirozeně tak činí, pramení to spíše z podstaty jeho povolání a jeho spisovatelské zvědavosti.

Vyvrcholení filmu samozřejmě příliš překvapivé není, ale i tak vůbec není špatné, spíš naopak. Možná se výbornému SINISTERU podařilo zadělat na filmovou sérii. Snad nebudeme mít u případného druhého dílu pachuť na patře, tak jak to obyčejně bývá.

SINISTER není SAW, ani Halloween, nekoupe se v litrech krve ani nestaví na odiv přehlídku scénáristových úchylných představ –  je to horor roku 2012. Slovo Sinister (zlověstný) tu naplňuje zcela svou podstatu.

autor: AC, totalfilm.cz
Foto/Video: © Hollywood Classic Entertainment 2012
COPYRIGHT 2012, SUMMIT ENTERTAINMENT.
ALL RIGHTS RESERVED.

SINISTER

Premiéra: 1. listopadu 2012 (HCE)
Krimi / Horor / Thriller
USA, 2012, 110 min

Režie: Scott Derrickson
Hudba: Christopher Young
Hrají: Ethan Hawke, Juliet Rylance, Vincent D’Onofrio, James Ransone, Michael Hall D’Addario, Fred Dalton Thompson

  1. […] Blumhouse Productions, která má v portfoliu originální horory jako Očista, Insidious, Sinister nebo Paranormal Activity. Firma má ale na kontě i fenomenální oscarový […]

    Reagovat na tento komentář
  2. […] o kouzelnickém neurochirurgovi bude režírovat Scott Derrickson (Sinister), scénář napsal Jon Spaihts (Prometheus). Doctor Strange je neurochirurg a navíc […]

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.