V Praze ve středu startuje 5. FESTIVAL BULHARSKÝCH FILMŮ

Už po páté proběhne v Praze Festival bulharských filmů. Diváci tak budou mít možnost shlédnout ucelený pohled na současnou bulharskou kinematografii, kterou běžně čeští distributoři nenabízejí. Iniciátorem a organizátorem tohoto festivalu je Bulharský kulturní institut v Praze. Letošní ročník začíná už tuto středu 6. února a potrvá do soboty 9. února. Sedm filmů bude ke shlédnutí ve dvou sálech – v kině Lucerna a v Evropském domě (Zastoupení Evropské komise v ČR).

Slunečno

Slunečno (foto: Bulharský kulturní institut)

Vybrané filmy jsou z posledních několika let, na festivalu se ale bude konat i světová premiéra filmu VELKÁ MANIPULACE. Většina filmů bude v Čechách promítána vůbec poprvé, celovečerní filmy jsou opatřeny českými titulky. Program zahrnuje celovečerní a dokumentární filmy.
BKI-Praha si každoročně vybírá jiného spoluorganizátora, pro 5. ročník se jím stalo Zastoupení Evropské komise v ČR.
Mezi hranými celovečerními filmy je nový film Iliji Kostova Slunečno, nositel cen z bulharských filmových festivalů. Film Nikiho Ilieva Cizinec, kde se ve vedlejší roli ukázal Christopher Lambert. Stal se jedním z nejnavštěvovanějších bulharských titulů roku 2012.

Cizinec (foto: Bulharský kulturní institut)

Cizinec (foto: Bulharský kulturní institut)

Sobotní večer bude v Lucerně patřit akční komedii Operace Fraška. Známý režisér Vladislav Karamfilov-Vargala zdařile zachytil příběh o tom, co se nám za posledních 20 let událo před očima, aniž bychom si toho všimli.

Operace fraška (foto: Bulharský kulturní institut)

Operace Fraška (foto: Bulharský kulturní institut)

Velkou pozornost si zaslouží i dokumentární filmy. Hned dva filmy přiveze režisérka Adela Peeva (Rozvod po albánsku a Čí je ta píseň?). Strhující příběh z komunistické Albánie a cesta po stopách jedné balkánské písně, kdy režisérka neváhala obrátit kritickou kameru vůči vlastní zemi.

Film Velká manipulace s podtitulem „Přechod aneb co se s námi stalo“, který bude mít světovou premiéru v pátek 8.2.2013 byl dokončen teprve v lednu 2013 a představí ho sám režisér Atanas Kirjakov.

Plakát k filmu Slunečno

Plakát k filmu Slunečno

Program festivalu nabídne tři hrané a čtyři dokumentární filmy, které vznikli za podpory MediaDesk Bulgaria a Národního filmového centra. Své filmy do Prahy dorazí představit režiséři, scénáristi, herci a producenti Adela Peeva, Vladislav Karamfilov-Vargala, Niki Iliev, Sanja Borisova, Atanas Kirjakov a Ilija Kostov. Diváci se tak mohou těšit na setkání s mnoha zajímavými hosty.
Během festivalu bude představena výstava Zlaté filmové plakáty, která představuje filmy, oceněné na varnenském filmovém festivalu Zlatá růže. Výstava bude instalována v kavárně kina Lucerna od 5.2.2013.

SERVIS:
Promítací sály: LUCERNA, EVROPSKÝ DŮM (Jungmannova 24, Praha 1)
Vstupné: Kino Lucerna: 80 Kč, do kina Evropský dům je vstup zdarma.
web Bulharského kulturního institutu
Program ke stažení

připravil: Totalfilm.cz / BKI © 2013

DBF2012-Plakat_600px (1)

Licence Creative Commons
Uvedená práce (dílo), jejímž autorem je Totalfilm.cz, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nevyužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Unported .
Vytvořeno na základě tohoto díla: https://www.totalfilm.cz/2013/02/v-praze-ve-stredu-startuje-5-festival-bulharskych-filmu/

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.