ANIFILM nabídne i bohatý doprovodný program – přednášky, workshopy, diskuse

Nejvýznamnější tuzemský festival animovaného filmu začíná 3. května v jihočeské Třeboni. Potrvá až do středy 8. května. Nabídne soutěž filmů pro dospělé i děti, významnou mezinárodní porotu a nespočet solitérních i tématických projekcí. Nedílnou součástí Speciálního programu ANIFILMU jsou přednášky, workshopy a diskuse. Letos je jejich nabídka velmi pestrá a lákavá! 

Animation Street Fight

Animation Street Fight

Z nabídky workshopů jistě zaujme Animation Street Fight formace Kreus. Jednotlivé týmy zkušených animátorů zinscenují postupně osm originálních pouličních soubojů. Na samotnou animaci souboje mají k dispozici pouhé čtyři hodiny a svoji fantazii. Každý den se dva hotové fighty dostanou rovnou na plátno.

banner60pxdlouhan

Pro soutěžní povahy je připravena Animation Karaoke Battle slovenského festivalu Anča, který je určen všem, kteří se odváží naostro a po svém nadabovat náhodně vybraný animovaný film. Pro všechny, kdo mají rádi rychlý a úderný humor komikso- vých stripů a chtějí nahlédnout do zákulisí jejich výroby, je připravena dílna Daniela Černého Comic Strip.

Lukasz Targosz (foto: archiv)

Lukasz Targosz (foto: archiv)

Téma hudební složky animovaných filmů zpracovávají přenášky Hudba a zvuk v animovaném filmu polského hudebního skladatele Lukasze Targosze a Počátky hudebního doprovodu animovaného filmu, v níž se Roman Truska zaměřuje z tohoto hlediska především na ranou tvorbu dvou významných studií Maxe Fleischera a Walta Disneyho. Na linii filmů ze samotných počátků animovaného filmu navazuje přednáška Sylvie Saerense, pravnučky Charlese-Émila Reynauda, který před 120 lety představil svůj Théâtre Optique.

Theatre optique

Theatre optique

Součástí bude projekce dvou dochovaných Reynaudových filmů Pauvre Pierrot z roku 1892 a Autour d ́une Cabine z roku 1895. Se začátky animovaného filmu na území dnešní České republiky návštěvníky seznámí Michaela Mertová z Národního filmového archivu. Půvab techniky animace malbou na sklo představí komentovaný výběr krátkých filmů od přítomných tvůrců. Diskusní panel UPA Generation nabídne příležitost setkání tvůrců i přátel kolem legendárního studia UPA; mezi hosty nebudou chybět Gene Deitch (jeden z posledních žijících režisérů legendární společnosti) či Emily Hubley (dcera jednoho ze zakladatelů UPA Johna Hubley).

připravil: totalfilm.cz / Anifilm

Psali jsme také:
ANIFILM nabídne zvučná jména hostů a především filmy, které jinde neuvidíte

ANIFILM uvede v Třeboni pětici krátkých animáků nominovaných letos na Oscara®

Třeboň hostí v květnu ANIFILM s nabitým programem

anifilm banner dlouhý

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.