FINÁLE PLZEŇ | Můj pes Killer zaujal porotu, Ve stínu diváky

Festival Finále Plzeň skončil v sobotu udílením festivalových cen. V soutěži hraných filmů získal Zlatého ledňáčka snímek Můj pes Killer. Diváci ocenili úspěšný Ondříčkův film Ve stínu. Studentská porota celovečerních snímků se rozhodla ocenit film Dont stop o počátcích punku v Československu. Mezi vítězné dokumenty patří  držitel Zlatého ledňáčka, film Olgy Sommerové Věra 68.

Delegace vítězného filmu Můj pes Killer (foto: FP)

Delegace vítězného filmu Můj pes Killer (foto: FP)

V kategorii dokumentů byly dále oceněny Otázky pana Lásky, Největší přání, Láska v hrobě nebo Český žurnál. Nejlepší herecký výkon vybrali diváci internetovým hlasováním. Podle nich ho vytvořil Adam Michal svou rolí ve vítězném snímku Můj pes Killer.

Adam Mihál (foto: FP)

Adam Mihál (foto: FP)

Porota k vítěznému snímku Můj pes Killer:
Dospěli jsme k jednohlasnému rozhodnutí: všichni jsme se nadšeně shodli, že film Můj pes Killer představuje tu nejlepší čistou filmařinu, jakou si dokážeme představit. Je to přímý, odvážný a ohromujícím způsobem silný film, který přináší osvětlující pohled na netoleranci velmi lidským způsobem a hluboce nás zasáhl.

Toho dosahuje hlavně pomocí obrazu a zvuku, což je základní jazyk filmu. Herecké výkony jsou tak skutečné a vypjaté, že máte pocit, jakoby postavy měly každou chvíli explodovat přímo před Vašima očima.

Předseda poroty: Rick McCallum (USA), producent, Členové poroty: Zuzana Mistríková (Slovensko), konzultantka a producentka, Christian Schwochow (Německo), režisér, Zornitsa Sophia (Bulharsko), režisérka, Radim Špaček (Česká republika), režisér

Věra Čáslavská s Olgou Sommerovou (foto: FP)

Věra Čáslavská s Olgou Sommerovou (foto: FP)

Porota k vítěznému snímku v kategorii dokument VĚRA 68:
Film Věra 68 je něčím víc než pouhým portrétem světově proslulé gymnastky Věry Čáslavské; je to památník dějin české společnosti uplynulých 60 let. Porota uděluje cenu tomuto dojemnému a laskavému snímku za promyšlené prolínání archivního materiálu, osobních vzpomínek a politických událostí. (Zdá se, že vztah mezi autorkou a protagonistkou jejího filmu je plný nevšední úcty a srdečnosti.)

Předseda poroty: Hans-Erich Viet (Německo), režisér a producent, Členové poroty: Christine Hille (Německo), vedoucí DOK Industry, Eliška Kaplicky Fuchsová (Česká republika), producentka

Porota uděluje zvláštní ocenění filmu Otázky pana Lásky režisérky Dagmar Smržové za úžasný portrét Jiřího Lásky a jeho rodiny. Na porotu učinily velký dojem zejména hluboce lidský humor a láska, jejichž prostřednictvím autorka zachycuje rodinu pana Lásky. (Nutno ocenit odvahu, které je zapotřebí k natočení filmu v atmosféře oscilující mezi životem a smrtí.) Režisérka nám poskytuje důvěrný vhled do života rodiny svého hrdiny. Velký dík za tento úžasný film!
Finále Plzeň letos navštívilo 11 180 diváků. V průběhu sedmi dnů bylo ve 141 projekcích uvedeno 167 filmů ve dvanácti tématických sekcích.

Oceněné filmy Finále Plzeň 2013:
Zlatý ledňáček – Nejlepší celovečerní film:
Můj pes Killer (r: M. Fornay)

Zlatý ledňáček – Nejlepší dokument:
Věra 68 (r: O. Sommerová)

Zvláštní ocenění:

Otázky pana Lásky (r: D. Smržová)

Cena V. Táborského za dokument pro tvůrce do 35 let
Český žurnál – život a smrt v Tanvaldu (r: V. Klusák a Filip Remunda)

Cena D. Táborské za dokument pro tvůrce do 35 let
Největší přání (r: O. Špátová)

Studentská cena soutěže celovečerních filmů
Dont stop (r: R. Řeřicha)

Studentská cena soutěže dokumentů
Otázky pana Lásky (r: D. Smržová)

Divácká cena za nejlepší film
Ve stínu (r: D. Ondříček)

Nejlepší herecký výkon:
Adam Michal (Můj pes Killer)

Výroční cena AČFK za dokument
Láska v hrobě (r: D. Vondráček)

připravil: totalfilm.cz (-AC-)

Mohlo by Vás také zajímat:
Finále Plzeň 2013 – Bohatý program, filmy, koncerty, debaty a výstavy

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.