Akademie není spokojena s Českými lvy – snaží se zbavit Vachlera

Podle informací MF DNES se někteří členové ČFTA snaží vyvíjet na producenta a zakladatele Českých lvů Petra Vachlera velký tlak. Ten směřuje k tomu, aby se Vachler vzdal producenství české filmové ceny. Kritici mu vyčítají, že není schopen udržet kvalitativní laťku prestižního večera. Mluví se především o posledních třech ročnících. Nespokojena se lvy je i Česká televize. Generální ředitel Petr Dvořák řekl, že si přeje večer, který bude mít šarm a glanc a nikoliv večírek s humorem pro partu spiklenců, kterému diváci nerozumí.

Petr Vachler (foto: VAC)

Petr Vachler (foto: VAC)

Sám Vachler rozeslal členům akademie dotazník, kde zjišťuje, jak jsou s ním spokojeni. Obsahuje otázky: Do jaké míry jste spokojeni s realizací a podobou vyhlašování Českého lva za poslední léta? nebo Chcete, aby výroční filmové ceny Český lev pokračovaly bez zakladatele a producenta Českého lva, společnosti VAC – Vachler Art Company?

Český lev (foto: archiv)

Český lev (foto: archiv)

Podle MF DNES někteří členové akademie dlouhodobě uvažují o vzniku nové filmové ceny a dokonce už oslovují případné sponzory.
Každopádně diskuze kolem Českého lva se rozvinula naplno. Generální ředitel ČT Petr Dvořák byl jedním z prvních, kteří nahlas řekli, že jsou nespokojeni. Pohrozil, že pokud se úroveň nezlepší, nemusí ČT filmové ceny vysílat vůbec. Jedno už je ale jisté, definitivně zrušil přenos nominačního večera, který považuje za zbytečný.

Nominační večer Českého lva

Nominační večer Českého lva

Vachler navrhl akademii, že si nechá producenství a režisér se scénáristou budou vybíráni konkurzem. To akademie zamítla. Žádá, aby Vachler prodal akademii licenci na omezenou dobu a od lvů se producentsky odstřihl. Pokud Vachler na tento požadavek nepřistoupí, je možné, že se odstřihne prezidium akademie a vytvoří nové filmové ceny.

připravil: -AC-, totalfilm.cz, archiv
zdroj: idnes.cz, Mirka Spáčilová, ČT

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.