Recenze | IRON MAN 3 je vtipnější ale i temnější víc než kdy dřív

Marvel konečně ukojil čekání fanoušků excentrického miliardáře a vyslal do kin už třetí pokračování jeho fantastických příběhů. Pepper Pottsová (Gwyneth Paltrow) je tentokrát velice rozladěná a balí kufry. Není divu. Tony totiž přes média pozval k sobě domů světového nepřítele číslo 1 – obávaného Mandarina. Ten už delší dobu terorizuje občany USA, ale při posledním útoku navíc málem přišel o život Starkův dlouholetý osobní strážce Happy Hogan (Jon Favreau).

IRON MAN 3 (foto|: Falcon)

IRON MAN 3 (foto|: Falcon)

Mandarin má na svědomí několik teroristických útoků. Vždy těsně po nich se ohlásí “rumburakovským” pirátským televizním vysíláním a svými výhružkami děsí celou Ameriku.

IRON MAN 3 (foto|: Falcon)

IRON MAN 3 (foto|: Falcon)

Po Tonyho neuváženém pozvání Mandarin zareaguje nečekaně. Zlikviduje Starkovo legendární sídlo. Pepper si stěží zachrání v jednom ze železných obleků kůži a Tony je nezvěstný. Ovšem ne nadlouho.

Stark však zůstává sám, jeho oblek je vybitý, ocitá se daleko od domova. Jeho dům i laboratoř jsou nenávratně zničeny. Miliardář tak zůstává odkázán sám na sebe. I když ne tak docela. V zapadákově, kam se z posledních sil přesune získává malého spojence. Je čas najít Mandarina a všechno mu to spočítat. Za sebe, za svou zemi a především za Pepper, kterou neuváženě ohrozil nejvíc.

IRON MAN 3 (foto: Falcon)

IRON MAN 3 (foto: Falcon)

Třetí díl příběhů neurotického avšak vtipného excentrika stojí za to vidět. Tony Stark není jen komplikovaná osobnost ve výtečném podání Roberta Downeyho jr., ale potěší i nadšené fanoušky nových technologií. Stále je v tomto ohledu malým dítětem, stejně jako někteří z nás.

IRON MAN 3 (foto: Falcon)

IRON MAN 3 (foto: Falcon)

Nový Iron Man je už od prvních minut vizuálně nadupaná záležitost. Už v první scéně režisér naznačuje kurz jakým se další příběh Starka bude ubírat. Nasazování nového prototypu Iron Manova obleku není jen vizuální orgií, ale i velmi veselou a vtipnou scénkou. U Iron Mana, více než u jiných marvelovských adaptací platí, že nezbytným doplňkem filmu je Starkův sarkastický, suchý humor.

IRON MAN 3 (foto: Falcon)

IRON MAN 3 (foto: Falcon)

Něco se ale přece jen změnilo. Už to není ten primárně hravý Iron Man. Trojka více potemněla a téměř ztratila punc rodinné zábavy. Novinka obsahuje scény a styl vyprávění, který není příliš vhodný pro děti mladší 13ti let. Na druhou stranu jsou temné chvilky vyváženy již zmíněným humorem, který funguje výborně.

IRON MAN 3 (foto: Falcon)

IRON MAN 3 (foto: Falcon)

Stark je ke všemu víc rozpolcený, dostává punc skyfallovského přerodu bezchybného hrdiny. Má problémy a poprvé výrazně odhaluje své city k Pepper.

IRON MAN 3 (foto: Falcon)

IRON MAN 3 (foto: Falcon)

Kouzelnou chvilkou je jeho komunikace s jeho novým spojencem, Harleym (Ty Simpkins).
Dialog s chlapcem při odjezdu z města je vtipným vrcholem miliardářovy arogance a asociálnosti. Vše je to ale jen hra mezi dvěma aktéry. Na konci filmu poznáme, že i Stark má v tomto ohledu srdce na pravém místě.

IRON MAN 3 (foto: Falcon)

IRON MAN 3 (foto: Falcon)

Samostatnou kapitolou je tentokrát poněkud komplikovanější zloduch Mandarin (Ben Kingsley). Sama postava má několik poloh. Proč o tom mluvím, se dozvíte v kině, nic nemusí být nutně tak, jak se to na první pohled jeví. Důležitou roli v příběhu hraje i zneuznaný vědec Aldrich Killian (Guy Pearce), kterého Stark se svou tehdejší kolegyní Mayou Hansenovou (Rebecca Hall) potkal na kongresu ve Švýcarsku.

hodnocení 80

Inteligentní blockbuster plný nadupané akce a nezbytného humoru ukazuje správný směr, kterým Marvel okupuje svět úspěšných komiksových adaptací.

-AC-, totalfilm.cz
Foto/Video: Falcon © 2013

Iron Man 3icon_csfd
Akční / Sci-Fi / Thriller
USA / Čína, 2013, 129 min
Premiéra: 2. května 2013 (Falcon)
Dabing i české titulky

Režie: Shane Black
Scénář: Shane Black, Drew Pearce
Kamera: John Toll
Hudba: Brian Tyler
Hrají: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Ben Kingsley, Paul Bettany, Rebecca Hall, Guy Pearce, James Badge Dale, Jon Favreau, Stan Lee, Stephanie Szostak, Yvonne Zima, Justin Wheelon, Bridger Zadina, Fan Bingbing, Ty Simpkins
V českém znění: Radovan Vaculík, Simona Vrbická, Miroslav Táborský, Ladislav Cigánek, Irena Máchová, Bohdan Tůma

IronMan3 poster A1.indd

  1. […] Hobit: Šmakova dračí poušť (USA, 2013) 12. Iron Man 3 (USA, 2013) 13. Wolverine (USA, 2013) 14. Jen bůh odpouští (USA, 2013) 15. Millerovi na tripu […]

    Reagovat na tento komentář
  2. Neviem vdaka comu dostal Iron Man 3 80percent, ale ked som ho videl myslel som ze pozeram na lego alebo co to bolo. Ja osobne lepsi film nespravim, ale Iron Man 1-2 bol uplne o inom cloveku. Hlavne sa stale nerozpadal!

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.