Oliver Stone si odpolední tiskovku spletl s politickým školením

Oliver Stone ve Varech nepřekvapil. Jeho odpolední brífink se zvrhl v politickou proklamaci. Americký režisér potvrdil svou levicovou orientaci. Zkritizoval v podstatě veškerou politiku USA v současnosti i minulosti. Dále zmínil poněkud šokující přání, které některé přítomné novináře donutilo k odchodu. Režisér filmu Alexander Veliký projevil přání posílit vliv Ruska, Číny a Iránu. Se svým plameným projevem by jistě ve Varech uspěl před pětadavaceti lety. Místo tiskovky o filmech se tedy jednalo spíše o politické školení.

Reprofoto ČT (foto: totalfilm.cz)

Reprofoto ČT (foto: totalfilm.cz)

Českých novinářů se také zeptal, kdo poradil Česku vstupovat do NATO. Podle něj se tato organizace na počátku devadesátých let měla s pádem komunismu rozpustit.
Nesporné profesní kvality tohoto výjimečného režiséra u některých novinářů sráží Stoneova potřeba měnit svět podobnými prohlášeními, které mohou některé Čechy poměrně značně dráždit.

Oliver Stone uvádí Nevyřčené dějiny USA

Oliver Stone uvádí Nevyřčené dějiny USA

Promluvil také o nejnovějším sestřihu svého filmu ALEXANDER VELIKÝ: „To je nová verze, vzniklá o deset let později. Nejlepší verze. Konečně jsem v ní mohl vyprávět ten komplexní příběh o synovi, matce a otci, o muži, který občanskou válku prožívá ve své hrudi a marně utíká před minulostí. Původně jsem byl moc chronologický a vliv Alexanderových rodičů se příliš brzo vytratil,“ uvedl režisér k novému sestřihu svého velkofilmu s Colinem Farrellem z roku 2004.

Dnes mohli návštěvníci festivalu zhlédnout i Stoneovy Nevyřčené dějiny Spojených států, které zkoumají roli USA jako velmoci prosazující napříč dějinami vlastní dobyvačné a ziskuchtivé cíle. „Nenatočil jsem to, protože jsem ideolog, ale protože jsem vypravěč. Je to příběh země, která po druhé světové válce ztratila nevinnost a stala se posedlá národní bezpečností,“ prohlásil budoucí držitel Křišťálového glóbu.

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.