NOIR FILM FEST | Nový festival noir filmů začíná ve středu na Kokoříně

Filmoví nadšenci zorganizovali nový filmový festival, který se věnuje žánru noir. Na hradě Kokořín a v jeho okolí bude během pěti festivalových dnů uveden blok klasických filmů nebo oceněná životopisná série Mildred Piercová (HBO), přijedou i zajímaví hosté. Festival začíná ve středu 21. srpna a potrvá až do neděle 25. srpna.

Niagara (foto:archiv)

Niagara (foto: archiv)

Během 5 festivalových dnů se uskuteční celkem 23 projekcí, 4 večerní na nádvoří hradu, 16 odpoledních v galerii Truhlárna a v sále restaurace Pobuda, 2 speciální a 1 půlnoční projekce. Filmy jsou řazeny do čtyř tematických celků. Téma Hard-boiled noir je zastoupeno např. filmem Hluboký spánek (1946), který vyniká až neproniknutelně spletitou zápletkou či Maltézským sokolem (1941), jenž je považován za definitivní adaptaci románu D. Hammetta.

the-big-sleep-poster

Velký spánek (foto: archiv)

V sekci Marilyn Monroe se tato kultovní herečka objeví ve třech filmech, z nichž vyniká snímek Niagara (1953) – jeden z mála barevných noirů. V sekci ženského noiru můžete zhlédnout Lauru (1944), Gildu (1946) a Mildred Pierce (1945).

Mildred Piercová (foto: HBO)

Mildred Piercová (foto: HBO)

Žánr noir není jen výsadou amerických filmových studií, ale odrazil se i v československé kinematografii. Důkazem jsou tři filmy zařazené právě do tohoto bloku – 13. revír (1946), …a pátý jezdec je Strach (1964) a Mazaný Filip (2003), nejmladší snímek festivalu.

Ve speciálních projekcích se bude promítat mimo jiné film význačný použitím subjektivní kamery Temná pasáž (1947), Pojistku smrti (1941) – retrospektivní vyprávění doplněné voiceoverem nebo pesimisticky laděný snímek Líbej mne až k  smrti (1955).

Atrakcí pro rodiny s dětmi bude kyvadlová festivalová doprava mezi jednotlivými místy projekcí motorovým vláčkem Kokořík, který jistě ocení návštěvníci při přesunech mezi jednotlivými promítacími sály.
Speciální noční prohlídky hradu, debaty, semináře a hudební koncerty budou součástí doprovodného programu. Návštěvníci se také mohou setkat se zajímavými hosty – Zlatou Adamovskou, Danou Batulkovou, Václavem Marhoulem, Tomášem Hanákem, Jiřím Dvořákem či Michaelou Badinkovou.

Bližší informace: http://www.noirfilmkokorin.cz/cz/

připravil: -AC-, totalfilm.cz
Foto/Video: archiv, HBO