Recenze | RIVALOVÉ nabízí fascinující povahy dvou samorostů

Adrenalin, obrovská rychlost, holky a velká touha být úplně nejlepší. To vše je skryto v závodech Formule 1. Přitom udělat chybu, může znamenat smrt. James Hunt (Chris Hemsworth) je bohém a playboy, v neposlední řadě i skvělý řidič. Niki Lauda (Daniel Brühl) je především řidič. Dokonale připravený na vše, zakládající si na své profesionalitě. Rivalové vypráví skutečný příběh dvou pilotů Formule 1. Nejsou soupeři pouze na okruhu ale i v životě. Nový film Rona Howarda (Čistá duše) je studií dvou skutečně žijících hrdinů. Možná vám prozradí i to, co jste o nich dosud nevěděli.

RIVALOVÉ (foto: Bioscop)

RIVALOVÉ (foto: Bioscop)

Neholduji Formuli 1 a pokud se v televizi objeví, přepínám na jiný kanál. Ale Rivalové nejsou jen o Formuli. Po shlédnutí příběhu dvou nejslavnějších závodníků historie této adrenalinové zábavy možná svou nechuť k tomuto náročnému sportu přehodnotím. Nový film Rona Howarda je především skvěle natočeným životopisným filmem.

RIVALOVÉ (foto: Bioscop)

RIVALOVÉ (foto: Bioscop)

To co se na plátně mezi oběma značně rozdílnými muži odehrává, je strhující a fascinující zároveň. Dvě extrémně odlišné povahy na sebe stále narážejí a jejich rivalita je žene kupředu zběsilým tempem, kopírujícím rychlost jejich závodních aut.

Ron Howard je režisér stejně precizní jako Niki Lauda závodník. Má cit pro akci, přesně dávkuje klid i akci. Film jak už jsem předeslal není primárně určen pro hladové fandy tohoto motoristického sportu.

RIVALOVÉ (foto: Bioscop)

RIVALOVÉ (foto: Bioscop)

Vše se točí kolem vztahu dvou nezkrotných osobností. Nejenže se oba herci svých rolí zhostili naprosto excelentně, ještě jsou svým skutečným předobrazům extrémně podobní. Což možná Daniel Brühl neuslyší moc rád :).
Zajímavé je vykreslení skutečných vztahů těchto dvou pilotů. Hunt obdivoval na Laudovi jeho profesionalitu a preciznost.

RIVALOVÉ (foto: Bioscop)

RIVALOVÉ (foto: Bioscop)

Lauda mu zřejmě záviděl jeho oblibu u žen a větší předpoklady stát se skutečnou celebritou. Rivalové nezobrazují jen třenice dvou věčně válčících mužů. V průběhu snímku sledujeme i vývoj jejich vztahu, který se posouvá od absolutní nenávisti a opovržení až k obdivu a zvláštnímu druhu přátelství.

RIVALOVÉ (foto: Bioscop)

RIVALOVÉ (foto: Bioscop)

Rivalové nás nenásilně provází složitou psychologií postav. Bonusem je atraktivní prostředí a měnící se tempo filmu. Myslím, že mi jako divákovi navíc velmi prospělo, že jsem o Laudovi i Huntovi věděl pouze fakt, že existovali.

RIVALOVÉ (foto: Bioscop)

RIVALOVÉ (foto: Bioscop)

Samotné závody dokáže Howard divákovi nabídnout jako neskutečně zábavný filmový adrenalin. Skvostná kamera, střih i hudba mají v těchto scénách zelenou.

Skutečné předobrazy hlavních hrdinů (N. Lauda a J. Hunt)

Skutečné předobrazy hlavních hrdinů (N. Lauda a J. Hunt)

To, že film dává smysl má na svědomí scénárista Peter Morgan. Tomu radil i samotný Niki Lauda. Těžko se tak můžou opakovat povzdechy “o nás bez nás”, jako například u nedávného titulu o princezně DIANĚ, s nímž pozůstalí moc spokojeni nebyli.

Ron Howard a Chris Hemsworth

Ron Howard a Chris Hemsworth

RIVALOVÉ jsou biják s velkým B. Perfektně zvládnutá režie příběhu dvou neskutečných bláznů. Chris Hemsworth i Daniel Brühl jsou trefou do černého. Hlavní představitelé jednoduše nemohli být lepší. Ron Howard nám nabízí skutečný příběh dvou skutečných lidí, ve skutečném prostředí za asistence skutečného Nikiho Laudy. To prostě nemohlo dopadnout špatně.

hodnocení 90

-MS-, totalfilm.cz
Foto/video: BIOSCOP © 2013

Rivalovéicon_csfd
Rush
Životopisný / Sportovní / Drama / Akční
USA / Německo / Velká Británie, 2013, 123 min
Premiéra: 4. října 2013 (Bioscop)

Režie: Ron Howard
Scénář: Peter Morgan
Kamera: Anthony Dod Mantle
Hudba: Hans Zimmer
Hrají: Daniel Brühl, Chris Hemsworth, Alexandra Maria Lara, Olivia Wilde, Natalie Dormer, Christian McKay, Pierfrancesco Favino, Jamie Sives, Lee Asquith-Coe, Egija Zviedre, Julian Seager, Joséphine de La Baume

Rivalové plakát

 

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.