Recenze | Show! děvčátek s písničkou o jogurtech a producentovi, co zapomněl být tatínkem

Ne nadarmo vyhrál film Show! Cenu diváků na letošním jihlavském festivalu dokumentu. Režisér Bohdan Bláhovec, který tímto zdařilým dokumentem absolvoval FAMU, si totiž vybral velmi nosné a atraktivní téma.
Sledujeme cestu skutečné dívčí skupiny 5Angels za slávou. V českých reáliích je “pokus o slávu” trochu úsměvný, ale o to naléhavěji, absurdně a mnohdy i velmi smutně celé toto snažení působí.

Show! (foto: AČFK)

Show! (foto: AČFK)

Ačkoliv by se mohlo zdát, že hlavními aktérkami budou dívky zmíněné skupiny, není tomu tak. Celou dobu sledujeme spíše upachtěnou snahu manažera a zároveň otce jedné členky skupiny za splněním vlastních cílů, snů a finančního zisku. Jedinou stálou členkou 5Angels je už zmíněná dcera Nikola.

Ostatní děvčata se obměňují. Možná po shlédnutí dokumentu pochopíte proč.
Podnikatel Michal Mertl je velmi činorodý a praktický člověk. Musí se ohánět. Jeho jediným zdrojem příjmů je holčičí skupina. Svou holčičku tlačil s úspěchem do televize už od raných dětských let (Studio Kamarád, Kouzelná školka).

Show! (foto: AČFK)

Show! (foto: AČFK)

Dívka tak odmalička vyrůstá v permanentním drilu. Fyzickém, hudebním i psychickém. Plní očekávání a její otec to považuje za samozřejmost. Tytéž nároky pak otec a manažer v jedné osobě uplatňuje i vůči ostatním svěřenkyním zmíněné skupiny.

Show! (foto: AČFK)

Show! (foto: AČFK)

Mertl jistě není zlý člověk. I režisér Bláhovec o něm tvrdí, že je v jádru slušný. Ale mnoho diváků bude mít po shlédnutí filmu pocit, že by asi měl dostat nakládačku. Minimálně z výchovných důvodů. To jakým způsobem “menežuje” je vlastně v pořádku.

Show! (foto: AČFK)

Show! (foto: AČFK)

Ale v žádném případě nelze tento jeho metr uplatňovat na děvčata sotva vstoupivší do puberty. Několikrát jsme svědky chování a poznámek, které mohou mít dost drtivý dopad na psychiku dospívající dívky.

Show! (foto: AČFK)

Show! (foto: AČFK)

“Zpěvačka nesmí být sádelnice”, zní z úst manažera, který velmi těžko rozeznává, kde začíná role pracovní a kde rodičovská. Následně z úst jeho dcery slyšíme úpěnlivou prosbu “Buď chvíli táta!” Zůstane ale nevyslyšená.
Dcera se od roku 2007 se svými souputnicemi pohybuje v prostředí koncertních show, televizních studií, autogramiád a sponzorských akcí všeho druhu.

Show! (foto: AČFK)

Show! (foto: AČFK)

Mertl dle svých vlastních slov děvčata “prodává” i na soukromé narozeninové oslavy, nutí je nosit sponzorské výrobky a tvrdě pracovat na svých postavách. Tam kde jim sebevědomí bere, jim ho jindy zase dodává. Dívky jsou ale tak “zblblé”, že jsou schopny se s kamerou podělit i o ambici “vyprodat Madison Square Garden”.

"Co je tohleto tady?!" (foto: AČFK)

“Co je tohleto tady?!” (foto: AČFK)

Členky skupiny nemají žádný volný čas. Zkouší, sportují, starají se o svou vizáž. Šokem je okamžik, kdy se od rodičů dívek dozvídáme, že měsíční gáže činí zhruba 6000 Kč.

Tomu se říká otročina. Přesto holky koncertují, sponzorské výrobky propagují otřesnými popěvky a účastní se množství rozličných akcí pochybných kvalit. Vrcholem celého snažení má být v mezidobí muzikál, který pro děvčátka napsal sám velký hitmaker Michal David.

Show! (foto: AČFK)

Show! (foto: AČFK)

Do jaké míry je toto všechno jen neškodná zábava pro dospívající zpěvácký potěr? Kde nastává hranice škodlivosti s trvalými následky na psychice dotčených dívek? Bude hlavní aktér po zhlédnutí filmu schopen alespoň částečné sebereflexe?

hodnocení 80

ji-vertikalni-czShow! je velmi zdařilý dokument se značným přesahem a apelem. Bláhovec zvolil čistou pozorovací metodu. Aktéry nedramaturgoval a vznikl tak autentický záznam jednoho roku života 5Angels. Důkazem “správného nastavení zrcadla” je i snaha Michala Mertla zabránit projekci filmu právními prostředky.

 

-MS-, totalfilm.cz
foto/video: Asociace českých filmových klubů © 2013

Show!icon_csfd
Dokumentární
Česko, 2013, 69 min

Režie: Bohdan Bláhovec
Scénář: Bohdan Bláhovec
Kamera: Prokop Souček, Marek Dvořák, Šimon Dvořáček, Vít Klusák, Tomáš Pavelek

Dnes recenze

  1. […] Rozbitý svět (VB, 2013) 21. Velký Gatsby (USA, 2013) 22. Velká nádhera (Itálie, 2013) 23. Show! (Česko, 2013) 24. Křídla Vánoc (Česko, 2013) 25. Vše je ztraceno (USA, […]

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.