Český film v roce 2014 – Bude to lepší?

Rok 2013 byl pro český film jeden z nejhorších v historii. Do kin se dostaly extrémně špatné filmy, které více než kinematografii připomínaly pokus o film. V jistých případech naprosto diletantský a amatérský.  Na druhou stranu se na plátnech objevily takové skvosty jako Hořící keř, Jako nikdy, dokument Show! nebo Šmejdi, povedená komedie Revival nebo Klauni. Bude rok 2014 lepší? Které filmy patří mezi nejočekávanější? Prozradíme v článku.

Hned v lednu mají premiéru tři filmy, kterých se s největší pravděpodobností ale bát nemusíme. Jako první se do kin chystá film hitmakera Jiřího Vejdělka, který dosud dělal čest svému jménu. Dá se čekat že i Něžné vlny mu “vydělají”. V hlavních rolích příběhu ze sedmdesátých a osmdesátých let uvidíte Táňu Pauhofovou, Hynka Čermáka, Jana Budaře, Vojtěcha Dyka a další.

Vejška je název pokračování filmu Gympl. Má ji na svědomí stejný tvůrčí tým, v čele s režisérem Tomášem Vorlem. Snímek má premiéru 23. ledna. Těšit se můžete na Jiřího Mádla a Tomáš Vorla juniora.

30. ledna následuje další očekávaný snímek herce a  debutujícího filmového tvůrce Ondřeje Sokola Krásno. Sám Ondřej Sokol o filmu říká: “Tento film, který vychází ze skutečných událostí, které se nás natolik dotknuly a ovlivnily naše životy, že se pro nás nejedná o běžné natáčení, ale naprosto osobní záležitost. A i když byly tyto události tragické a hrozné,způsob, jakým se postavy příběhu chovaly, bylo často tak absurdní a až neuvěřitelně směšné, že jsme se rozhodli, že o smrti maminky mého nejlepšího kamaráda natočíme právě komedii.”

V únoru se chystá volné pokračování kultovní komedie Dědictví aneb Kurvaseneříká. Režíruje tentokrát Robert Sedláček a do hlavní role se vrací Boleslav Polívka. Nechybí ani Dagmar Havlová, Miroslav donutil, Ivana Chýlková, Arnošt Goldflam či Jiří Pecha. V kinech od 6. února.

Do přehledu nejočekávanějších snímků patří i Babovřesky 2. Můžeme si o tom myslet co chceme, ale 600 tisíc diváků udělalo z jedničky nejúspěšnější film uplynulého roku. Totéž zřejmě zopakuje i pokračování. Opět v režii Zdeňka Trošky. V kinosálech už 20. února.

Drama Fairplay o sportovním dopinku za socialismu připravila Andrea Sedláčková. Na plátna ho hodlá vypustit 6. března. Sportovní drama už se v českém filmu neobjevilo dlouho. Jsme zvědaví.

20. března přichází komedie režiséra Snowboarďáků Karla Janáka. 10 pravidel vypráví o bezhlavě zamilovaném Markovi, který se snaží dívku získat. Nedaří se a tak musí požádat o pomoc.

10. dubna přijde do kin film dalšího debutanta. Jiří Mádl napsal scénář a režíroval komedii Pojedeme k moři. Hrdinou příběhu je desetiletý kluk Tomáš. Je ale zároveň vypravěčem, kameramanem a režisérem svého filmu. K narozeninám dostane kameru a rozhodne se, že natočí film jako Miloš Forman. Stane se tak vypravěčem, kameramanem i režisérem hluboce lidského příběhu, v němž poznáme jeho rodinu, maminku, tatínka, babičku, školu, kamarády…

Pojedeme k moři (foto: Bio Illusion)

Pojedeme k moři (foto: Bio Illusion)

Na 8. května je konečně naplánována premiéra snímku Romana Kašparovského Všiváci. V minulosti byla několikrát odložena. Ve filmu, který je mixem dramatu a komedie uvidíme mimo jiné Terezu Voříškovou nebo Ondřeje Vetchého.

Chystá se i pokračování Bony a klid II. Dvojku opět režíruje Vít Olmer a před kameru se vrací staří známí Jan Potměšil, Veronika Jeníková a Roman Skamene. Start 22. května.

Bony a klid 2 (foto: archiv)

Bony a klid 2 (foto: archiv)

I červen má významné datum. 16. červnový den přivítá novinku Jana Hřebejka Zakázané uvolnění. Scénář napsal Petr Kolečko a v hlavních rolích komedie uvidíme Hanu Vagnerovou, Zuzanu Strykovou a Zuzanu Stavnou.

Zakázané uvolnění (foto: fcb Zakázané uvolnění)

Zakázané uvolnění (foto: fcb Zakázané uvolnění)

Svůj nový film má na 22. srpen naplánován konečně také Jan Svěrák. Tři bratři je pohádka, scénář k ní napsal jak jinak jeho otec Zdeněk. V hlavních rolích se představí Tomáš Klus, Vojtěch Dyk, Zdeněk Piškula, Kateřina Kosová, Sabina Rojková, Ivana Chýlková, Oldřich Kaiser nebo Jiří Lábus.

Tři bratři (foto: Biograf Jan Svěrák)

Tři bratři (foto: Biograf Jan Svěrák)

Do kin půjde 18. září i Pohádkář podle knihy Barbary Nesvadbové. Režii má Vladimír Michálek a v hlavních rolích se objeví Jiří Macháček, Anna Geislerová nebo světoznámá modelka Eva Herzigová.

Pohádkář (foto: Nova)

Pohádkář (foto: Nova)

9. října svou novinku Andělé představí i Alice Nellis. Vojtěch Dyk, Vladimír Javorský a Marián Labuda budou hrát anděly, kteří během své práce zaučují mladou posilu s tváří Elišky Křenkové, v rolích obyčejných lidských smrtelníků se představí Boleslav Polívka, Zuzana Bydžovská, Klára Melíšková, Václav Neužil nebo Zuzana Kronerová.

Andělé natáčení (foto: Bontonfilm)

Andělé natáčení (foto: Bontonfilm)

Vrcholem našeho očekávání je Díra u Hanušovic – debut herce a nově i filmového režiséra Miroslava Krobota. Nová komedie se do kin podívá 23. října. V hlavních rolích Tatiana Vilhelmová, Lenka Krobotová, Johanna Tesařová, Ivan Trojan, Jaroslav Plesl, Simona Babčáková a Hynek Čermák.

Miroslav Krobot a Johanna Tesařová (Díra u Hanušovic)

Miroslav Krobot a Johanna Tesařová (Díra u Hanušovic)

Štastný výběr českých filmů v roce 2014 přeje redakce.

připravil: -AC-, totalfilm.cz

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.