Jedinečná monografie Petra Weigla přemýšlí o životě na pozadí režisérovy práce

Režisér Petr Weigl (1939) má na svém uměleckém kontě kromě řady baletních a operních inscenací (Praha, Bratislava, Mnichov, Berlín, Sevilla, Paříž) především 46 filmových titulů. Jeho Radúz a Mahulena v hlavní roli s režisérovou múzou, Magdou Vášáryovou, a Janem Třískou, je legendou česko-slovenské kinematografie. 

Radůz a Mahulena

Radůz a Mahulena

Weigl své filmy natočil v časovém rozpětí let 1964-1998. Od počátku sedmdesátých let se datuje jeho spolupráce se zahraničními producenty, která mu umožnila filmovat i se světovými umělci. Výsledkem je např. Utrpení svatého Sebastiána nebo Olověná noc v hlavní roli s Michaelem Biehnem známým z Terminátora nebo Vetřelců. Za vrchol Weiglovy tvorby jsou považovány filmově ztvárněné opery (Rusalka, Faust a Markéta, Marie Stuartovna, Lady Macbeth z Mcenského újezdu, Evžen Oněgin a další).

Natáčení filmu Faust a Markéta na jihu čech (foto: archiv)

Natáčení filmu Faust a Markéta na jihu čech (foto: archiv)

Svou schopností zbavit tento divadelní formát kulis jeviště a nahradit je autentickým prostorem, uměním převést obraz do hudby a hudbu do obrazu s účastí pohybu anebo slova se stal oceňovaným filmovým tvůrcem s osobitým a nezaměnitelným rukopisem.

Rusalka

Rusalka

V jeho hudebních vizualizacích – ať ztvárňují operu, melodrama, balet či hudbu neprogramní – se rozehrávají příběhy vypjatých emocí a trýznivých vášní v osudech bytostí poznamenaných lidskou nedokonalostí i odhodlaných k oběti nejvyšší.
Smrt je ve velkých příbězích přítomná, a ani Weigl se jí nevyhýbá. Je mu mírou života a důvodem zvažování nejvyšších hodnot lidského konání a bytí.
Hledani_smyslu_obalkaSvou filmovou tvorbu režisér uzavřel už před téměř dvaceti lety. Avšak otázky podstaty umění, mravnosti, odpovědnosti a reflexe „dokonalosti“ jako hodnoty absolutní, pro něj zůstaly živé; proto je vtělil do slov. A kniha Hledání smyslu, kterou vydal v říjnu 2013, je jejich rekapitulací. Unikátní obrazový materiál – fotografie z filmů v jejich dějové výstavbě, ve kterých hráli přední čeští a slovenští herci i zahraniční umělci – doplňují úvahy, reflexe a citáty. „Je to kniha o jakémsi mém výsledku v hledání odpovědí, které jsem potřeboval znát, o lidské existenci, jejím smyslu. O tom, jak žít a co je správné. Střípky úvah úzkého poznání jednoho jedince, v určitém čase, událostech, určité práci, určité zemi. Nic není receptem ani návodem, je to jen jedna zkušenost – přemýšlení života na perutích touhy, smyslové rozjitřenosti, bolesti; v seberealizaci prací, která žádala odpovědi, v emocích, které chtěly ožít, v reflexích na umění a život, v otázkách, které kladl intelekt, aby věděl, jak a proč,“ vysvětluje Petr Weigl.

Radůz a Mahulena

Radůz a Mahulena

„Měl jsem v tomto svém resumé a otevření se na mysli určitou zprávu především pro to mládí, které před sebou ještě má cestu dokořán a je tak novou nadějí pro svět, pro lidstvo. Nemusí se stát nic, ale může se stát také zázrak a všechno by pak mohlo být jiné, lepší, hlubší i laskavější. Neměl by mít člověk odvahu žít svůj život tak, aby v něm zůstal otisk víry ve vlastní význam, nejen pro sebe, ale i pro ostatní?“

Petr Weigl (foto: Xantypa)

Petr Weigl (foto: Xantypa)

Je to kniha, ke které se můžete vracet, je potěšením pro oko i mysl, nabízí jednu z mnoha možných odpovědí jak žít a chápat život, aby měl hlubší smysl.
V dnešní bulvarizované době, kdy cit, paměť a krásu pohltila rychlost, povrchnost a konzum, je tato kniha svou ojedinělou obrazovou i textovou skladbou výzvou k návratům, a to jak pro mladého člověka tak pro toho, kdo zahlcen jiným, pozapomněl.

Hledání smyslu distribuuje společnost Kosmas, doporučená cena 520 Kč.
Najdete ji např. v knihkupectvích Kosmas, Academia, Karolinum či NeoLuxor a jejich e-shopech.

připravil: Jakub Gutt, totalfilm.cz, Veronika Machková
foto: archiv

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.