Recenze | Něžné vlny, další Vejdělkův standard, který neurazí

Rovnice Vejdělek vydělá bude zřejmě platit i u jeho novinky, která s hravostí vypráví příběh dospívajícího chlapce a dívky na pozadí neutěšených sedmdesátých a osmdesátých let. Vrcholí v době sametové revoluce. Pokládám si ale oprávněnou otázku, proč naši komerčně nejúspěšnější režiséři stále sahají po látkách prolínajících osobní zážitky z doby komunismu?
Poněkud vyčpělý koncept zachraňuje především dvojice rodičů v podání Táni Pauhofové a Hynka Čermáka. Především Čermákův extrémně cholerický tatínek je skvěle napsaná postavička. Na této dvojici měl stát celý scénář Něžných vln a film by dopadl podstatně lépe.

Ústřední dvojice, která je okem diváka sledována od útlého dětství do dospělosti mění své herecké představitele.

Něžné vlny (foto: Falcon)

Něžné vlny (foto: Falcon)

Zatímco dětský herec (Jan Maršál) je spolu se svou mladičkou kolegyní bezprostřední a kouzelný, jeho dospívající představitel Robert Cejnar je o řád horší.

image

Něžné vlny (foto: Falcon)

Díky jeho nepřesvědčivému výkonu ztrácí některé scény poetiku a kouzlo se nechtěně vytrácí. Bohužel se ukazuje, že scénář postavený na této ústřední dvojici byl trefou vedle.

image

Něžné vlny (foto: Falcon)

Dospělí ale excelují. Především dvojice dvou jedovatých kumpánů v podání Václava Kopty a Jana Budaře (jeho pošťák je opravdu extrémně slizký, ale Budař si to užívá).

image

Něžné vlny (foto: Falcon)

Tradičně dobrý je Jan Hartl, kterému role perzekuovaného lékaře moc sluší, konče sebejistým svůdníkem Vojtěchem Dykem.

image

Něžné vlny (foto: Falcon)

Nutno se pozastavit nad tím, “kde udělali soudruzi pověstnou chybu?” Nepříliš povedený scénář podržela jistá Vejdělkova režie a sázka na povedený casting dospělých hrdinů.

Film u mne rovněž stoupl díky opravdu velmi vtipnému až monty-pythonovskému sametovému finále, které stojí za to vidět.

hodnocení 60

-AC-, totalfilm.cz
Foto/video: © Falcon, 2013

Něžné vlnyicon_csfd
Komedie
Česko, 2013, 96 min
Režie: Jiří Vejdělek
Scénář: Jiří Vejdělek
Kamera: Vladimír Smutný
Hudba: Miloš Krkoška
Hrají: Lucie Šteflová, Robert Cejnar, Jan Maršál, Táňa Pauhofová, Hynek Čermák, Gabriel Barreto de Carvalho, Vojtěch Dyk, Jan Budař, Jan Hartl, Vica Kerekes, Václav Kopta, Taťjana Medvecká, Jaromír Nosek, Martin Pechlát, Martin Sitta, Lucie Černá, Daniel Novák, Barbora Černá, Václav Matějovský, Štěpán Krtička, Ondřej Hyneš, Josef Kuhn

NĚŽNÉ VLNY plakát

  1. […] Autor a režisér Jiří Vejdělek patří k nejúspěšnějším domácím filmařům posledních let. To, že dokáže oslovit diváky, prokázal již ve svém debutu Účastníci zájezdu, a potvrdil diváckými Ženy v pokušení a Muži v naději, které se oba staly diváckými hity roku. „Něžné vlny jsou příběhem první osudové lásky. Možná proto jsou oproti předcházejícím peprným a pikantním komediím přeci jen jemnější, laskavější a jak název napovídá, něžnější,“ říká scenárista a režisér Jiří Vejdělek, který Něžnými vlnami navazuje na své úspěšné příběhy o lásce a naději, které se nikdy nesmíme vzdát. Recenze Něžné vlny zde […]

    Reagovat na tento komentář
  2. […] Recenze | Něžné vlny, další Vejdělkův standard, který neurazí […]

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.