Recenze | V nitru Llewyna Davise – kafe, vinyl, nostalgie

Chlápek se zvláštním křestním jménem Llewyn je mladý hudebník kolem třicítky, kterému štěstí zrovna dvakrát nepřeje. Snaží se prosadit na newyorské folkové hudební scéně a nějak se mu to nedaří. Nemá ani na vlastní byt a tak přespává u kamarádů, kterým začíná lézt na nervy čím dál víc. Doba Boba Dylana, Paula Simona či Leonarda Coena je překvapivě filmařsky velmi přitažlivá. Alespoň bratrům Coenovým se podařilo na plátno přenést esenci amerických šedesátek naprosto dokonale.

V nitru Llewyna Davise (foto: Blue Sky film)

V nitru Llewyna Davise (foto: Blue Sky film)

V nitru Llewyna Davise je především hořká komedie a narozdíl od jiných filmů bratrů Coenů méně ulítlá. Coenové pomalu ale jistě začínají uzavírat dvacítku společných počinů a Llewyn Davis je bezpochyby jedním z nejlepších jejich snímků vůbec. Především všechny postavy jsou sakra uvěřitelné.

V nitru Llewyna Davise (foto: Blue Sky film)

V nitru Llewyna Davise (foto: Blue Sky film)

logo-festival-de-cannes-noir-1024x716Vévodí jim především titulní Llewyn v podání Oscara Isaaca, kterému snad tato role otevře hollywoodskou náruč. Jeho výkon je obdivuhodný. Stejně tak i dvojice Jima (Justin Timberlake) a Jean (Carrey Mulligan). Oba působí jako z dobového plakátu. Nemluvím o stylizaci, ale výkonech. Třešnička na dortu v podobě rtuťovitého WTF dědka (John Goodman) a jeho málomluvého cowboy řidiče je tím, co Coenových styl definuje.

I tento film má tedy znatelné Coen razítko. Přesně v tomhle autě (na cestě do Chicaga) poznáte, kdo film napsal a natočil. Sledujeme LLewynovo několikadenní martiryum, na kterém mu dělá společnost oranžový kocour Odyseus. Ale asi nejzásadnější věc, kterou si s sebou scénář nese, je absolutní nepřizpůsobivost hlavního hrdiny.

V nitru Llewyna Davise (foto: Blue Sky film)

V nitru Llewyna Davise (foto: Blue Sky film)

Je až s podivem, jak mu jeho povaha znemožňuje, vzít život do vlastních rukou a vyřešit alespoň základní životní potřeby. Llewynovi chybí pevná vůle a životem v podstatě jen tak proplouvá. Jeho okolí to nese nelibě, ačkoliv někde uvnitř je jim Llewynův způsob revolty a vnitřní svobody sympatický. Možná proto mu vždycky nakonec někdo z přátel podává pomocnou ruku.

V nitru Llewyna Davise (foto: Blue Sky film)

V nitru Llewyna Davise (foto: Blue Sky film)

Coenům se podařilo natočit snímek, který má působivou atmosféru, překypuje emocemi, zachycuje fantastické herecké výkony a doplňuje ho skvělý feeling good soundtrack. Melancholie s kytarou i kočkou se povedla.

Zajímavá je vizuální stránka, kterou podpořila postprodukce, obraz má velmi tlumené a zašedlé barvy. Působí to nejen dojmem, že se film v šedesátých letech odehrává, klidně by se dalo věřit tomu, že v nich byl i natočen.
[usr 8]

oscarFilm má dvě nominace na Oscara® (kamera, zvuk)

icon_csfdMS, totalfilm.cz
foto/video: Blue Sky film © 2013

V nitru Llewyna Davise
Inside Llewyn Davis
Drama / Komedie / Hudební
USA / Velká Británie / Francie, 2013, 105 min
Premiéra: 21. února 2014 (Blue Sky film)

Režie: Ethan Coen, Joel Coen
Scénář: Ethan Coen, Joel Coen
Kamera: Bruno Delbonnel
Hrají: Oscar Isaac, Carey Mulligan, Justin Timberlake, John Goodman, Garrett Hedlund, Adam Driver, F. Murray Abraham, Max Casella, Ethan Phillips, Elvis Costello, Jack White, Jeanine Serralles, Alex Karpovsky

v nitru llewyna davise

 

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.