Recenze | Need for Speed – v hlavních rolích auta, zbytek za moc nestojí

Need for Speed je značka. Jedna z nejznámějších počítačových her na světě se stala základem pro příběh o kamarádství, zradě a pomstě. Alespoň tohle poselství nese PR kampaň, kterou nový film provází. Pokud jste fanoušek či fanynka krásných a rychlých aut, určitě se máte na co těšit. Samotný film nás ale scénáristickou stavbou, hereckými výkony a extrémně trapnými dialogy vrací do poloviny 80. let. Film ale bohužel není natolik crazy, aby nás svou tupostí bavil.

Need for Speed (foto: Bontonfilm)

Need for Speed (foto: Bontonfilm)

Hlavním hrdinou je automechanik a majitel autodílny Tobey (Aaron Paul). Nemá na udržení živnosti a tak se dá dohromady s arogantním zbohatlíkem Dinem (Dominic Cooper). Ten mu nabídne možnost rekonstruovat skvělé auto. Při vyhecovaném závodu způsobí Dino smrt Tobeyho kamaráda. Ve vězení ale končí sám Tobey.

Need for Speed (foto: Bontonfilm)

Need for Speed (foto: Bontonfilm)

Po dvou letech se vrací rozhodnut pomstít kamaráda a zničit Dina. Dostává se mu možnosti postavit se protivníkovi v tajném závodě. Start je ale v kalifornii a tak se vydává na dlouhou a nebezpečnou cestu. V patách mu je tlupa nebezpečných závodníků. Dino na Tobeyho totiž vypsal odměnu…


Pojďme zapomenout na prostinkou dějovou linku, kterou nám scénáristé připravili. Pokud by film měl v rukou zručný režisér, mohlo to dopadnout mnohem lépe. Scott Waugh (xXx) si měl především pohlídat casting. Všichni hlavní představitelé působí na první pohled jako nedochůdčata. Pokud tvoříte film postavený na vizuální zábavě, měli byste ke krásným autům a atraktivním scenériím dodat i patřičný herecký ansámbl.

Need for Speed (foto: Bontonfilm)

Need for Speed (foto: Bontonfilm)

Aaron Paul (Perníkový táta, Dlouhá cesta dolů) je malý, podsaditý chlapík, jehož jedinou záchranou je machistický způsob herectví, drsný projev a nejhorší dojetí a pláč na světě. “Skvěle” mu sekundují i další kolegové. Na auru Paula Walkera nebo Vina Diesela zapomeňte.

Need for Speed (foto: Bontonfilm)

Need for Speed (foto: Bontonfilm)

Testosteronové nabušence, kteří vedle auťáků nevypadají směšně tady nenajdete. Ani holky v mokrých tričkách s přifouklými vnady. Jediným příjemným osvěžením je Imogen Poots, která místy toporným dialogům dodává vtip a dá se jí věřit, že může být holkou do nepohody. Roli tu má i Michael Keaton jako šílený organizátor inkriminovaného tajného závodu. Sice vypadá jakoby si právě šlehnul cosi velmi povzbudivého, ale vidět ho na plátně je spolu se zmíněnou Imogen Poots příjemným kontrastem ke všemu tomu castingovému balastu, který film obsahuje.

Need for Speed (foto: Bontonfilm)

Need for Speed (foto: Bontonfilm)

Na plakátu k Need for Speed mělo být spíše napsáno: v hlavních rolích – GTA Spano, Lamborghini Sesto Elemento, Ford Mustang Shelby GT500, Bugatti Veyron, Koenigsegg Agera R, McLaren P1, Saleen S7 nebo Gran Torino.

Need for Speed (foto: Bontonfilm)

Need for Speed (foto: Bontonfilm)

Uznávám, že akční honičky a závody zvládl Waugh natočit velmi dobře a efektně. Bohužel ale tvoří jen 30% dvouhodinového utrpení. Bez napětí, bez humoru, bez sexu. S auty (naštěstí).
[usr 4]

Jakub Gutt, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Bontonfilm © 2014

Need for Speed
Akční / Krimi / Drama / Thriller
USA, 2014, 130 min
Premiéra: 13. března 2014 (Bontonfilm)

Režie: Scott Waugh
Scénář: George Nolfi, John Gatins
Kamera: Shane Hurlbut
Hudba: Nathan Furst
Hrají: Aaron Paul, Dakota Johnson, Imogen Poots, Michael Keaton, Dominic Cooper, Rami Malek, Scott Mescudi, Ramon Rodriguez, Nick Chinlund, Harrison Gilbertson, Han Soto, Antoni Corone

Need for Speed plakát

 

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.