Anifilm letos ocení výtvarníka a režiséra Zdeňka Smetanu

Mezinárodní festival animovaného filmu Anifilm i letos ocení významného tvůrce za celoživotní dílo. Bude jím scénárista, výtvarník a režisér Zdeněk Smetana. Soutěžní přehlídka animovaného filmu začíná v Třeboni 6. května.

Zdeněk Smetana (foto: R. Dvořák - Deník)

Zdeněk Smetana (foto: R. Dvořák – Deník)

Žižkovský rodák Zdeněk Smetana (1925) byl od samého začátku součástí zlatého věku české animace. Jeho jméno však nezáměrně zastínili Jiří Trnka, Břetislav Pojar či jiní a dnes se skloňuje zejména jako „večerníčkový tvůrce“.

Z výtvarníka a osvědčeného animátora filmů jiných režisérů (mj. Stvoření světa – 1957) se přitom po nějaké době stal jedním z nich a nebál se uplatnit své výjimečné výtvarné vidění, které znovu posouvalo hranice toho, jak tehdejší kreslený film vypadal. Promítlo se to zejména do jeho série psychologických grotesek (např. Romanetto, Láhev a svět, Deštník).

Všehochlup (foto: Krátký film)

Všehochlup (foto: Krátký film)

Novou důležitou etapou bylo ve Smetanově tvorbě spojení s dramaturgem a scenáristou Edgarem Dutkou. Vedle dvojice Kubínovských pohádek pro dospělé experimentující s animačními materiály (Voda čerstvosti – 1966 – ještě bez E. D., Všechochlup – 1978, Drátovat a flikovat – 1980), totiž z jejich spolupráce vzešel například Konec krychle – 1979).

Rákosníček (foto: ČT)

Rákosníček (foto: ČT)

Ačkoliv jeho doménou byla z různých úhlů nahlížená problematika současné společnosti, Zdeněk Smetana se nakonec pro většinu publika stal tvůrcem pro děti. Šestatřicetidílný kreslený seriál Pohádky z mechu a kapradí (1966 – 1970, 1972 – 1973) do jisté míry definoval podobu českého televizního pořadu pro děti Večerníček. Znamenitá výtvarná stránka se tu geniálně propojuje s námětem Václava Čtvrtka a výtečným hlasovým projevem herečky Jiřiny Bohdalové.

I když spolu pracovali již dlouhá léta, až teprve tehdy se stal Smetanův dvorní skladatel Jaroslav Celba skutečně známým. Tím, že k postavám prvního seriálu Křemílkovi a Vochomůrkovi pořídil režisér ještě Rákosníčka (1977, 1983) nebo Malou čarodějnici (1980-84), se v očích širší veřejnosti stal zkušený pozorovatel lidských nedostatků „večerníčkovým tvůrcem“.

Anifilm se letos koná ve dnech 6. – 11. května 2014 v jihočeské Třeboni.

Autorem letošního festivalového vizuálu je výtvarník a scénograf Hynek Dřízhal. Život jeho námětu vdechla a festivalovou znělku vytvořila režisérka Maria Procházková, hudba je dílem Jana Muchowa a znělku namluvil Tomáš Měcháček.

připravil: JG, totalfilm.cz
zdroj textu biografie: Anifilm