Bony a klid se vrací – dvojka dorazí v květnu do kin

Rok 2014 je, zdá se, ve znamení pokračování kultovních českých filmů po letech. Premiéra volného pokračování “vekslácké balady“ z konce 80. let Bony a klid 2 se odehraje 20. května v Praze. Návštěvníky čeká přehlídka luxusních aut a hity Frankie Goes to Hollywood v podání živé kapely před halou, dost možná je osloví veksláci s typickou hláškou „Chceš bony, ňáký bony?“ a chybět by neměli ani příslušníci Veřejné bezpečnosti kontrolující občanské průkazy.

Bony a klid 2 (foto: NOGUP agency) R. Skamene a J. Prachař

Bony a klid 2 (foto: NOGUP agency) R. Skamene a J. Prachař

Co dnes dělá partička někdejších veksláků? Z vězení je dostala amnestie na začátku 90. let. Svět kšeftů s valutami a bony, nelegálně směňovanými poukázkami do obchodů s jinak nedostupným západním zbožím, je sice dávno pryč, ale způsobů, jak vydělat „rychlý prachy“, je pořád dost. Stačí vědět, jak na to – podvody s dotacemi, úplatky, tunelování, krádeže. Stejně jako ve filmu Bony a klid z roku 1987 i tentokrát příběh začíná příjezdem naivního mladíka Martina (Jakub Prachař).

Bony a klid 2 (foto: NOGUP agency)

Bony a klid 2 (foto: NOGUP agency)

Nemá práci, rodiče, holku, ani kamarády. Zato má dluhy a jdou po něm vymahači. Do Prahy se vypravil z Boleslavi sehnat peníze. Pak už stačí, aby potkal Bínyho (Roman Skamene), který už zase šlape chodník, nyní však pouze jako naháněč cizinců před restaurací na Staromáku. Osamělý Bíny vycítí v outsiderovi Martinovi možného parťáka pro nejistou budoucnost a zatáhne ho do svých kšeftíků…

Bony a klid 2 (foto: NOGUP agency) Režisér Vít Olmer s herci a tvůrci

Bony a klid 2 (foto: NOGUP agency) Režisér Vít Olmer s herci a tvůrci

„Usiloval jsem o natočení pokračování dlouho, mezitím o projekt přišel, film se postupně dostal do rukou asi pěti jiných režisérů – jako by byl prokletý. I z tohoto důvodu je to pro mě zázrak, že jsme dvojku nakonec natočili. A když jsme se před natáčením sešli my, stará parta, měli jsme skoro slzy v očích,“ říká režisér Vít Olmer, který je zároveň i autorem scénáře.
Bony a klid 2 (foto: NOGUP agency) Jakub Prachař a Gabriela Kratochvílová

Bony a klid 2 (foto: NOGUP agency) Jakub Prachař a Gabriela Kratochvílová

Scénář postupně přivede zpět všechny známé postavy: veksláka-pěšáka a vyhlášeného šprýmaře Bínyho (Roman Skamene), šéfa veksláckého gangu Richarda (Josef Nedorost), Martina (Jan Potměšil), který se původně vydal do Prahy sehnat bony a nakonec skončil za mřížemi, Evičku Tričko (Veronika Jeníková). A do děje vstoupí také noví hrdinové – dvojice Martin (Jakub Prachař) a Linda (Česká Miss 2013 Gabriela Kratochvílová).

Bony a klid 2 (foto: 2media)

Bony a klid 2 (foto: 2 media)

Film se natáčel na podzim na různých místech v Praze a Středočeském kraji. Ve filmu opět zní hudba Ondřeje Soukupa a britské kapely Frankie Goes To Hollywood. Producentem filmu Bony a klid 2 je NOGUP agency s.r.o.

Bony a klid 2 vizuál

Připraveny jsou soutěže o atraktivní ceny spojené s filmem i nezbytný „premiérový“ červený koberec. Slavnostní premiéru tentokrát může navštívit i běžný divák. Dá se na ni totiž koupit vstupenka. Vstupenky na premiéru filmu 20. 5. 2014 v Tipsport Areně v Praze jsou v předprodeji v síti Ticket Art a Ticket Portal.
V běžné distribuci se film objeví 22. května 2014 (Bontonfilm).

připravil: JG, totalfilm.cz
zdroj: Simona Andělová, 2 media
foto: 2 media, NOGUP