Anifilm | Den třetí – tipy na čtvrtek

Sváteční festivalový den se jako na objednávku proměnil z uplakané středy na mnohem veselejší a jarnější čtvrtek. Hned dopoledne můžete krom brzkých dětských projekcí v Roháči navštívit Světozor a podívat se na Lízu Citronovou a Marocký Pomeranč (10:00).

Líza Citronová a Marocký Pomeranč

Líza Citronová a Marocký Pomeranč

Celovečerní loutková opera Maita Laase kombinuje stop-motion loutkovou animaci s efekty 3D animace. Pomeranč Marocký opouští spolu s ostatními uprchlíky svou zemi, aby v Citronové zemi dosáhl svobody. Dramatickou plavbu přes rozbouřené moře přežije jako jediný. Místo toho, aby získal vytouženou svobodu v zemi, která se tváří demokraticky, je zde okamžitě zajat a stává se otrokem v místní továrně na kečup. Do hry vstupuje znuděná Líza, dcera majitele továrny, která sbírá zpívající mořské mušle a jinak moc neví, co by mohla dělat. Když ale pozná Pomeranče, rozhodne se ho zachránit, a tak připraví i ostatním otrokům půdu pro pomerančovou revoluci, která nabude nečekaných rozměrů.

Tamtéž začíná v 15 hodin projekce filmu Husiti. Režisér Pavel Koutský je představitelem totální animace, která se vyznačuje tím, že každý jednotlivý filmový záběr je nakreslen zvlášť. Výsledkem je velmi dynamický a expresivní styl animovaného filmu, který můžeme v několika pasážích obdivovat i zde.

Totální animaci se věnuje i projekce v 19 hodin, kdy se představí tvůrce Igor Ševčík a jeho retrospektiva.
Nezapomeňte na soutěž studentských a krátkých filmů. Jednotlivé bloky se promítají napříč několika projekčními sály.
Dnešní večerní projekce na Masarykově náměstí nabídne pokračování úspěšného animáku – Já padouch 2.
Ve 21 hodin si můžete užít koncert Scandinative, kteří doprovodili zahajovací večer, finské šlágry zazpívá Hanna Rajakangas. Hned po této formaci se do svého pultu opře DJ Floex (22:30).

Užijte si sváteční festivalový den!

Kompletní festivalový program najdete zde.
Akreditační středisko je v Divadle J. K. Tyla na Masarykově náměstí.

Vstupenky stojí 50 Kč na jednotlivá představení, zakoupit můžete i akreditaci, na kterou lze vyzvednout až 4 vstupenky na 4 různá představení (jednodenní za 150,-, 3 denní za 350,- a na celý festival za 500,- Kč). V prodeji jsou i zlevněné akreditace pro studenty, důchodce a zdravotně znevýhodněné návštěvníky.

INSTAGRAM SOUTĚŽ

Už v loňském roce měl Anifilm svůj Instagram účet. Ve spolupráci s Anifilmem jsme letos připravili soutěž pro malé i velké. Foťte přes Instagram zajímavé, vtipné, poutavé, smutné nebo nečekané fotky z festivalu a nezapomeňte je označit v popisku #anifilm nebo #anifilm2014. Vaše fotografie budou v průběhu festivalu k vidění nejen na instagramu ale i na našich stránkách. První tři vítězné fotografie odměníme na konci festivalu DVD s nejlepšími animovanými filmy posledních dvou let: Rebelka, Ledové království, Frankenweenie – domácí mazlíček, Husiti a dalšími pěknými cenami. Těšíme se na vaše příspěvky z Anifilmu, kreativitě se meze nekladou.

Google Play

appStoreBlack

připravil: AC, totalfilm.cz
titulní fotka: Jan Hromádko © 2014

plakát instagram