BD Recenze | Hobit: Šmakova dračí poušť

Za poslední léta se vybavenost domácností kvalitní videotechnikou natolik vylepšila, že jsme se rozhodli věnovat se i recenzím videonosičů. A vybíráme si formát nejlepší – Blu-ray. Jedině tato technologie totiž umí diváky přiblížit ve spojení s vhodnou televizí či projekcí opravdovému kinozážitku. Každý měsíc přineseme několik recenzí BD nebo DVD novinek (pokud nevyjde na BD), které podle nás stojí za to. A začínáme dvojkou Hobita.

Hobit: Šmakova dračí poušť (foto: Warner Bros.)

Hobit: Šmakova dračí poušť (foto: Warner Bros.)

Hobit: Šmakova dračí poušť 4 Blu-ray 3D+2D

FILM

Z naší recenze už víte, že v kině jsme byli nadšení. Druhá část Jacksonovy trilogie má mnohem rychlejší tempo než první díl. Vynalézavost a dětská hravost s jakou Jackson natočil “námluvy” Bilba se Šmakem jsou dárkem pro každého obdivovatele předlohy. Režisérovi se podařilo připomenout pocity z četby předlohy, což je skvělé. Hobit: Šmakova dračí poušť je nabitý emocemi, akcí a filmařským umem, kterému může konkurovat opravdu málokdo.

Hobit: Šmakova dračí poušť (foto: Warner Bros.)

Hobit: Šmakova dračí poušť (foto: Warner Bros.)

OBRAZ a ZVUK

hobit smakova draci poust bd obalV našem přehrávači se projela jak 2D tak 3D verze. Vydání obsahuje obě. Balení v krabičce ukrývá 4 disky. Na prvním je 2D film, následuje bonusový disk a na dvou dalších je ukryta 3D verze.
Samozřejmě díky komprimaci na jedno cédéčko je 2D verze obrazově slabší, ale na 2D disku nenajdete žádné výraznější vady, které by vám zážitek mohly zkazit. 3D verze je naopak křišťálová, bez sebemenších chyb či rozostření.
Zvuk je dokonalý v obou verzích, navíc DTS HD master je opravdu to nejlepší, čím můžete svoje domácí bedny rozvibrovat – lépe řečeno zajistí to zejména sám Šmak v podání Benedicta Cumberbatche svým hlubokým a dunivým hlasem.
Český dabing tentokrát nedoporučuji. Není vyloženě špatný, ale trpí tradičními neduhy: neprokresleným a tlumeným pozadím a zejména absencí Cumberbatche v roli draka Šmaka. Pokud se nepodíváte na originál, bude pro vás Šmak jednoznačně méně hrozivý.

Jak už jste si mohli všimnout v kině, v některých scénách se zcela nepodařilo utlumit CGI, tak aby si digitálního kouzlení divák nevšiml. Značně řvavé je to zejména v některých akčních scénách elfů, zejména pak v exhibici Legolase. Některé scény působí díky tomu poněkud studiově. Tento problém by na VHS i DVD zřejmě zanikl. Ale vracet se (zejména k videokazetám) asi nebudeme, že? :)

Menu bonusových materiálů

Menu bonusových materiálů

BONUSY

Nosič obsahuje slušný bonusový materiál. V mnoha filmech o filmu figuruje sám Peter Jackson, přehrát si můžete videa z natáčení, upoutávky nebo videoklip I see fire. Přítomni můžete být jak na place, tak i v postprodukci. Podíváte se do střižny či nahlédnete do tajů komponování hudby. Velmi zajímavé jsou videodeníky z dotáček. Celkem můžete sledovat další téměř dvě hodiny bonusových materiálů. Je evidentní, že další zajímavý nášup si nechává Jackson zejména pro prodlouženou edici, na kterou na disku Special features také poutá. Pro úplnost dodejme, že obsahuje ještě upoutávky na hru Hobit a Lego hru.

koupit

Příště: GRAVITACE BD 3D
JG, totalfilm.cz

Děkujeme společnosti Film-Game.cz za zapůjčení disků k recenzi.
[usr 8]

V prodeji je kromě DVD edice také BD steelbook a další verze.

Hobit: Šmakova dračí poušť (4Blu-ray 3D+2D)
(The Hobbit: The Desolation of Smaug)
2013 / Fantasy / 161 minut / Nov, USA
V prodeji od: 9. 4. 2014 (Magic Box)

Režie: Peter Jackson
Kamera: Andrew Lesnie
Hudba: Howard Shore
Scénář: Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson, Guillermo del Toro
Hrají: Martin Freeman, Ian McKellen, Benedict Cumberbatch, Luke Evans, Orlando Bloom, Evangeline Lilly, Richard Armitage, Graham McTavish, James Nesbitt, John Callen, Cate Blanchett, Manu Bennett, Lee Pace, Aidan Turner, Billy Connolly, Stephen Fry, William Kircher, Conan Stevens, Dean O’Gorman, Mark Hadlow, Jeffrey Thomas a další
Zvukové formáty: česky DD 5.1 / anglicky DTS-HD Master Audio 7.1 / rusky DD 5.1 / thajsky DD 5.1 / turecky DD 5.1 / ukrajinsky DD 5.1
Titulky: české, anglické pro neslyšící, čínské, estonské, chorvatské, indonéské, kantonské, korejské, litevské, lotyšské, ruské, řecké, slovinské, srbské, thajské, turecké
Obrazové formáty: 16:9 / 2,40 :1

Bonusy:
POZVÁNKA PETERA JACKSONA NA SCÉNU
Seznamte se se všemi výzvami a potřebami, které film přinesl, a projděte se spolu s režisérem do Mirkwoodu a Jezerního města během natáčení těch nejakčnějších záběrů.
ZÁBĚRY Z NATÁČENÍ: Vydejte se do zákulisí a sledujte vznik filmu
NOVÝ ZÉLAND: DOMOV STŘEDOZEMĚ, ČÁST 2.

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.