Ve Varech bude soutěžit Krobotův debut i Sedláčková s Fair Play

Organizátoři nejvýznamnějšího středoevropského áčkového filmového festivalu představili dnes novinářům a veřejnosti filmový program. V hlavní soutěži se letos objeví dokonce dva české filmy. “Je to dobrá zpráva, do soutěže se vrací české filmy, protože se letos urodilo, máme z toho radost”, řekl na tiskové konferenci prezident festivalu Jiří Bartoška. A nezůstane jen u dvou českých titulů v hlavní soutěži. Novinky z domova okupují téměř všechny hlavní sekce.

České snímky jsou v hlavní soutěži hraných filmů i v dokumentárním klání. Světovou premiéru bude mít v červenci na festivalu režijní debut Miroslava Krobota Díra u Hanušovic. Bojovat o křišťálový globus bude i sportovní drama Andrey Sedláčkové Fair Play.

Umělecký ředitel Karel Och upozornil na domácí zástupce dokumentární tvorby. Jedním z nich je časosběrný dokument Jany Ševčíkové Opři žebřík o nebe o Marianu Kuffovi, který se na své faře pod Tatrami stará o více než dvěstě lidí v nouzi.

Opři žebřík o nebe (foto: Film Servis Karlovy Vary)

Opři žebřík o nebe (foto: Film Servis Karlovy Vary)

Druhá česká účast v režii Martina Duška se jmenuje K oblakům vzhlížíme. Sleduje vyprázdněný život jednoho Čecha, jehož smyslem života je autotuning.

KVIFF-lgČeská účast tím ale nekončí. Mimo soutěž budou v hlavním programu uvedeny i dvě světové premiéry českých celovečerních filmů. Jde o drama Zejtra napořád režiséra a bloggera Rudolfa Havlíka a dokument Olgy Sommerové Magický hlas rebelky o životě zpěvačky Marty Kubišové.

Hlavní soutěž letos nabízí sedm světových a pět mezinárodních premiér. Festival upozorňuje zejména na snímek gruzínského režiséra Georga Ovashviliho Kukuřičný ostrov nebo hořkou komedii ruské režisérky Angeliny Nikovonové Welkome Home. Do Varů přiveze svůj nový film Volný pád i Maďar György Pálfi nebo lotyšská režisérka Signe Baumaneová.

Šutry v kapsách (foto: archiv)

Šutry v kapsách (foto: archiv)

Ta na festivalu uvede “veselý film o depresi” Šutry v kapsách, což je také první zástupce animovaného filmu v hlavní soutěži. Do Varů se vrací i Francouz Pascal Rabaté (držitel ceny za režii MFFKV 2011 za Prázdniny u moře) se svou novinkou Dehet a peří.

Kompletní přehled filmů Hlavní soutěže najdete zde.

V sekci Na východ od západu najdeme dalšího českého zástupce. Drama Rozkoš režisérky Jitky Rudolfové. Zahajovacím filmem této sekce bude letos debut talentované Virág Zomboráczové Další život mého otce, o tom, že truchlení po zesnulém otci nemusí být pouze skličující.

V dokumentární sekci najdeme kromě dvou zmíněných českých novinek například slovenský dokument Miro Rema Comeback o dvou slovenských trestancích, jejichž cesta za svobodou bude mít možná šťastný konec. Ale možná také ne. Za pozornost stojí jistě i snímek belgické režisérky Teodory Any Mihaiové Čekání na srpen o patnáctileté Giorgianě, které její vlastní matka vložila na bedra starost o domácnost a sourozence. Důvodem je její cesta za prací do Itálie.

zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Fórum nezávislých zahájí netradiční koprodukce. Česko-barmský snímek Mnich, jež je výsledkem aktivit pražské FAMU v Barmě. V sekci se představí další český zástupce, absolventský film Tomáše Pavlíčka Parádně pokecal. I ten bude mít ve Varech světovou premiéru.

Další informace o festivalu spolu s představením hlavních festivalových hostů přineseme v úterý 24. června.
V průběhu festivalu přineseme denní zpravodajství z místa a rozhovory se zajímavými festivalovými hosty.

připravil Totalfilm.cz
-vlastní zpráva-, informace z oficiálního PK
zdroj: KVIFF

Karlovy Vary 2014_poster