MFF KV | Laura Dern včera dorazila – byla hostem Na plovárně

Na festival dorazila hollywoodská herečka Laura Dern. Za sebou má natáčení pořadu Plovárna live s Markem Ebenem. Uskutečnilo se včera po deváté večer v Městském divadle. Jako v případě Mela Gibsona i zde sledovali natáčení pořadu diváci a novináři.

Laura Dern v Městském divadle Karlovy Vary

Laura Dern v Městském divadle Karlovy Vary

Při příležitosti návštěvy této herečky bude slavnostně uveden, dnes již kultovní film Davida Lynche Zběsilost v srdci, v němž herečka vytvořila ústřední pár společně s Nicolasem Cagem. Film získal na MFF v Cannes 1990 Zlatou palmu.

Laura Dern pochází z herecké rodiny, její matka herečka Diane Ladd a otec Bruce Dern patří k stálicím hollywoodského filmu. Bylo tedy jen logickou cestou, že následovala své rodiče v herecké kariéře. Již od jejího počátku v 80. letech měla šanci pracovat s předními americkými režiséry a jejímu talentu se dostalo také řady ocenění. Měla příležitost tehdy dvakrát pracovat s Davidem Lynchem na filmech Modrý samet (Blue Velvet, 1986) a právě Zběsilosti v srdci (Wild at Heart, 1990) nebo s Peterem Bogdanovichem na filmu Maska(Mask, 1985).

Laura Dern na natáčení Plovárny live

Laura Dern na natáčení Plovárny live

Za úlohu ve filmu Popínavá růže (Rambling Rose, 1991) si odnesla nominace na Oscara a Zlatý glóbus. V tomto filmu si zahrála společně se svou matkou a podařila se jim skutečně unikátní věc – poprvé v historii se herečky – matka a dcera dočkaly Oscarové nominace za práci na stejném projektu. Zlatý glóbus získala Laura Dern za roli v televizním dramatu F-16 zabíjí (Afterburn, 1992). V roce 1993 jí širokou diváckou popularitu přinesla hlavní úloha v kasovním trháku Stevena Spielberga Jurský park (Jurassic Park), vzápětí se objevuje po boku Kevina Costnera v dramatu Clinta Eastwooda Dokonalý svět (A Perfect World), kritika ocenila její výkon ve filmu Feťačka (Citizen Ruth, 1996) režiséra Alexandra Paynea.

Laura Dern a Marek Eben

Laura Dern a Marek Eben

Laura Dern se pravidelně objevuje v titulech napříč filmovými žánry, točí s režiséry jako je Robert Altman (Dr. T a jeho ženyDr. T & the Women, 2000), Paul Thomas Anderson (MistrThe Master, 2012), a znovu se setkává s Davidem Lynchem (Inland Empire, 2006), pracuje pro film i televizi a to nejen jako herečka, ale také jako autorka či výkonná producentka. Za herecké výkony v televizním filmu o pozadí prezidentských voleb na Floridě Nové sčítání hlasů (Recount, 2008) a seriálu Mé nové já (Enlightened, 2011) získala další dva Zlaté glóby a také nominace na cenu Emmy.

V současné době můžeme Lauru Dern vidět v kinech ve filmu Hvězdy nám nepřály (The Fault in our Stars).

připravil: MS, totalfilm.cz
biografie herečky, zdroj: Film Servis Karlovy Vary
foto: Film Servis Karlovy Vary