Knick: Steven Soderbergh nabízí výlet k počátkům moderní chirurgie

Na české obrazovky přijde v sobotu další originální seriál z produkce Cinemaxu (HBO). Už několik let platí, že nejvýznamnější světoví tvůrci netvoří primárně pro filmová plátna, ale stále častěji sami režírují nebo produkují pro televizi. Lídrem tohoto trendu je HBO. Když se ještě navíc přidá produkční společnost Anonymous Content, úspěch je téměř zaručen. Pod novinkou Knick: Doktoři bez hranic je podepsán Steven Soderbergh, který před časem oznámil, že s velkými studii jednoduše končí a chce se orientovat pouze na televizní produkci. Jedním z posledních filmů, které natočil pro HBO byl příběh slavného homosexuálního klavíristy s M. Douglasem Behind the Candelabra (v Česku uváděn pod názvem Liberace! i v kinodistribuci).

Knick (foto: HBO)

Knick (foto: HBO)

Nyní se tedy Soderbergh pouští do látky značně odlišné. Ocitáme se v New Yorku na počátku dvacátého století, kdy byly moderní lékařské a operační metody v začátcích. V renomované nemocnici Knickerbocker Hospital pracuje vynikající chirurg John Thackery (Clive Owen). Zároveň pracuje se svým týmem na moderních metodách zákroků a vynalézá i nové chirurgické nástroje. Má ale trochu komplikovanou osobnost.

Knick (foto: HBO)

Knick (foto: HBO)

Je velmi arogantní a má také jedno tajemství, o kterém spolupracovníci nic netuší. Je závislý na kokainu. V prvním díle se krom Thackerových kolegů seznámíte s řidičem sanitky Tomem Clearym (Chris Sullivan), mladou sestřičkou Lucy (Ewe Hewson) a řádovou sestrou Harriet (Cara Seymour). Do nemocnice je navíc proti vůli doktora Thackeryho přijat nový chirurg dr. Edwards (André Holland) s vynikajícím renomé. Má to jen jednu vadu, je to černoch…

Na velkou recenzi je první díl, který nám HBO promítlo trochu málo, ale bohatě stačí na první dojmy a posouzení atmosféry.
Natáčelo se na několika autentických místech v Brooklynu a pochopitelně i v ateliérech. Dojem z vizuálu a výpravy zanechává Soderberghova novinka velký. Newyorkské ulice i neutěšenost chudinských čtvrtí skvěle kontrastují s vycíděnými operačními sály i prostory Knickerbockerské nemocnice. Samozřejmostí u tohoto typu seriálu by měly být skvěle udělané masky. A skutečně – evidentně se tu skvěle pracuje s dokonale udělanými atrapami těl na operačním stole, které se víceméně obešly bez počítačové supervize.

Knick

Knick (foto: HBO)

Vizuál je jedna věc, pojďme se podívat na scénář. První díly všech seriálů většinou trpí pomalými rozjezdy. V případě Knick to neplatí. Hned od začátku jsme vrženi na operační sál, do velmi dramatické situace, která vyvrcholí další fatální události.
Kostky jsou vrženy velmi jasně. Pro orientaci diváka udělali tvůrci první poslední. Nejsou tu hluchá místa, řeší se tu podstatné věci, které dávají prostor pro představení charakterů všech hlavních hrdinů. Nedílnou součástí atmosféry je hudba s elektro feelingem (Cliff Martinez – Jen bůh odpouští), která velmi dobře kontrastuje s historickým prostředím. Dodává to seriálu nezbytný sexy obal.

the knick

Soderbergh umí stavět dramatické situace a zároveň je obratem rád odlehčí. Seriál není edukativní encyklopedií lékařských postupů tehdejší doby, ale když už je zobrazuje, tak se vší “parádou”. Někteří kolegové na projekci měli s první zobrazenou kapkou krve docela problém. Co teprve ve chvíli, kdy se před kamerou otevře celá břišní dutina… Ale takto drsné scény netvoří základ obsahu Knicku. Řeší se tu osobní problémy, přístup k ženám a menšinám, korupce, i ne vždy ideální vztahy na pracovišti.
Cinemax úspěchu seriálu věří natolik, že rozhodnutí o natočení druhé řady padlo ještě před premiérou první série.

Úvodní epizodu Knick: Doktoři bez hranic uvede Cinemax v sobotu 9. srpna ve 22:00, souběžně s US premiérou, poté každou sobotu ve stejném čase.

Zdarma můžete první díl vidět, i pokud nejste předplatitelem kanálu na online platformě HBO GO. Tam bude umístěno i všech 10 epizod seriálu. Odkaz zde.

www.hbogo.cz | www.cinemaxtv.cz | www.hbo.cz

Knick seriál recenze

Knick: Doktoři bez hranic (TV seriál)icon_csfd
The Knick
Drama
USA, 2014, 10×60 min

Režie: Steven Soderbergh
Scénář: Jack Amiel, Michael Begler
Hudba: Cliff Martinez
Hrají: Clive Owen, Eve Hewson, Andre Holland, Eric Johnson, Juliet Rylance, Cara Seymour, Zuzanna Szadkowski, Lucas Papaelias, Suzanne Savoy, Ylfa Edelstein, Danny Hoch, Michael Angarano, Matt Frewer, Tom Lipinski, Melissa Errico, Jennifer Ferrin, Rachel Korine, Booch O’Connell, Erin Wilhelmi, Mary Birdsong, Katarína Morháčová, Michael Nathanson, Frank Deal, William Hill, Annie McNamara

Filmový kanál Cinemax je součástí rodiny kanálů HBO.

Anonymous Content
Anonymous-Content-LogoAmerická produkční a manažerská společnost, která se od založení v roce 1999 zaměřuje na autorskou tvorbu talentovaných režisérů s nezanedbatelným komerčním potenciálem. Do portfolia Anonymous Content patří nejen úspěšné tituly jako Věčný svit neposkvrněné mysli (r. Michel Gondry, 2004) nebo Babel (r. Alejandro G. Iñárritu, 2006), ale i televizní seriály, reklamy nebo videoklipy. Společnost vedená proslulým producentem Stevem Golinem (Zběsilost v srdci nebo V kůži Johna Malkoviche) a producentem a manažerem Michaelem Sugarem zastupuje režiséry jako Richard Linklater, Marc Webb, Steven Soderbergh nebo Nicolas Winding Refn, či herce Samuela L. Jacksona, Robin Wright, Ryana Goslinga, Emmu Stone nebo Idrise Elbu.

připravil: AC, totalfilm.cz
foto/video: HBO, Cinemax © 2014

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.