Ztraceni v Mnichově – Herce jsem hledal tři roky, říká Zelenka

Petr Zelenka po sedmi letech točí nový film. Natáčení snímku Ztraceni v Mnichově v těchto dnech vrcholí, potrvá do neděle 31. srpna. Film natáčí podle vlastního námětu i scénáře, jeho hlavní inspirací je stať Mnichovský komplex historika Jana Tesaře. Příběh vypráví o dodnes kontroverzním Mnichově 1938 formou pro Zelenku typickou – ve filmu se realita prolíná s fikcí a na základě pevně daných historických skutečností vznikají nové souvislosti.

Kompletní štáb - Ztraceni v Mnichově

Kompletní štáb – Ztraceni v Mnichově

camera_on the setZákladní dějová linka vypráví příběh sira P, devadesátiletého papouška, který dříve patřil Edouardu Daladierovi a v roce 2008 se ocitá v Praze na pozvání Francouzského kulturního institutu. Papoušek, živá relikvie z doby Mnichovské dohody, stále dokáže citovat některé věty z roku 1938, čímž budí velké pozdvižení. Papouška ukradne novinář Pavel a situace se počíná ještě více zamotávat. Stále se ale jedná jen o polovinu celého filmu – druhá část je tvořena jakýmsi fiktivním filmem o filmu – hraným dokumentem ze zákulisí natáčení.

Petr Zelenka

Petr Zelenka

“Krom toho, že mne toto téma dlouhodobě zajímá, byl asi prvním impulzem k práci neúspěch Formanovy a Havlovy adaptace Mnichovského přízraku. Nepodařilo se jim film zafinancovat, což mne u těchto dvou jmen překvapilo. Až později jsem pochopil proč. Náš příběh je tedy nejen o Mnichovu, ale i o tom, proč se o tomto tématu nedá točit.”, říká režisér Zelenka a dodává: “V dnešní době už je to v mytologické rovině, nikoho nezajímá, co se tam skutečně stalo. Práce Mnichovský komplex Jana Tesaře tak pro mě byla naprosto překvapivá a scénář, který jsem připravoval pět let, se poté, co jsem si Tesařovu stať přečetl, výrazně změnil. Celé téma se tak v průběhu příprav filmu vyvíjelo.“
Petr Zelenka na natáčení Ztraceni v Mnichově

Petr Zelenka na natáčení Ztraceni v Mnichově

Petr Zelenka film Ztraceni v Mnichově připravuje už od roku 2009.

“Casting probíhal asi tři roky, představitel hlavního hrdiny se měnil a když jsme nebyli schopni najít na určitou postavu odpovídajícího herce, danou postavu jsem v příští verzi scénáře přepsal.”, prozradil režisér k výběru herců.

Martin Myšička

Martin Myšička

Další z problémů představovalo najít vhodného papouška. Chování zvířecího hrdiny je nevypočitatelné a právě kvůli obtížnosti natáčení je ve filmu živý papoušek několikrát nahrazen i dřevěnou atrapou.
V den, kdy štáb na natáčení Ztraceni v Mnichově pozval i Total Film, se zrovna připravovala a točila scéna, kdy Martin Myšička stojí na balkóně a telefonuje. Protože ale byt, ve kterém se normálně natáčí, balkón nemá, vytvářel se uměle v barrandovských ateliérech a jeho falešnost bude ve filmu přiznaná.

“Scénu budeme zcizovat, to znamená, že budeme zároveň ukazovat, jak se natáčí taková scéna na falešném balkóně. Právě proto, aby vyniklo, jak je to zcizené, natáčíme na plošině ve výšce asi šest metrů. Závratě nemám, tak doufám, že mě to nechytne nahoře.“, prozradil jeden z hlavních představitelů Martin Myšička. “Natáčení mě baví, ale samozřejmě, že je v lecčems náročné. Například natáčení s papouškem, který občas neposlouchal, chodil jinam než měl, kloval…”

Plošina na natáčení Ztraceni v Mnichově

Plošina na natáčení Ztraceni v Mnichově

Kromě Martina Myšičky se ve filmu objeví i mnoho dalších známých tváří a mnozí z nich s Petrem Zelenkou nespolupracují poprvé. Marek Taclík, který hraje kamaráda hlavní postavy, byl ze scénáře natolik nadšený, že se nechal slyšet, že měl obrovský strach, že svou roli nezíská. Uvidíme také Václava Koptu, Janu Plodkovou, Václava Neužila, Jitku Schneiderovou. Objeví se tu i Marcial Di Fonzo Bo (známý mj. například z role Picassa v Allenově filmu Půlnoc v Paříži).
Producentem snímku je David Ondříček a jeho společnost Lucky Man Films, se kterým Zelenka spolupracoval již na velmi úspěšném snímku Samotáři (tehdy však režíroval Ondříček a Zelenka napsal scénář). Koproducentem je Česká televize.
Snímek bude mít na kontě celkem 35 natáčecích dní. Vznikal v pražských exteriérech a v atelierech na Barrandově.
Premiéra je naplánována na 22. říjen 2015 (Falcon).

-vlastní zpráva-
připravila: Alžběta Kovandová, totalfilm.cz

foto: oficiální fotografie (3), Totalfilm.cz (1, 2, 4, 5)
použité zdroje: Uljana Donátová, Zuzana Janáková

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.