Nevinné lži se pěticí nových dílů vrací na obrazovku

Na obrazovky České televize se druhou řadou vrací cyklus komorních filmů Nevinné lži. Startuje dnes večer filmem Terezy Vrábelové Zrádce. V hlavní roli uvidíme Kryštofa Hádka.

Nevinné lži - Zrádce

Nevinné lži – Zrádce

Historie úspěšných a divácky oblíbených televizních filmů se původně začala psát na Nově. Cyklus se tehdy jmenoval Soukromé pasti a zelenou mu dal právě tehdejší ředitel TV Nova a nynější generální ředitel ČT Petr Dvořák. Ke spolupráci s Janem a Terezou Vrábelovými se vrátil už na Kavčích horách, kde cyklus dostal nový název Nevinné lži (O první řadě jsme psali zde.)

„Nevinné lži, to je cyklus osobních, skoro až intimních příběhů s nějakou obecnou platností, tak aby si divák mohl říct: ano, to se mě taky nějak týká. Nevinné lži stavím na podobném principu jako své předchozí televizní projekty. Nejen proto, že se mi osvědčil a získal úspěch u diváků. Spíš ho pokládám za logický a pro televizní tvorbu obzvlášť vhodný. A hlavně je mi prostě nejbližší,“ prozrazuje autorka projektu Tereza Vrabelová.
Nevinné lži - Vedlejší příznaky

Nevinné lži – Vedlejší příznaky

Recenzi dílu Vedlejší příznaky (datum vysílání 14. 9.) s Bárou Kodetovou, Romanem Zachem a Reginou Rázlovou přineseme příští sobotu (13. 9.)

Nevinné lži - Na dně skleničky

Nevinné lži – Na dně skleničky

Každou neděli ve 20:00 na ČT1
webová stránka cyklu zde

Přehled pětice nových dílů:

ZRÁDCE (7. září)
Hrají: Kryštof Hádek, Marek Taclík, Jana Pidrmanová, Jaroslav Plesl, David Máj, Hynek Čermák. Scénář: Petr Kolečko. Kamera: Pavel Berkovič. Režie: Tereza Vrabelová.

Kryštof nemá přítelkyni, nemá práci, nemá koníčka, má jen fotbal. A tak žije jen pro svou Spartu. Nečekaně přijde nabídka, kterou nelze odmítnout – ovšem ve Slavii. Na “nepřátelském území” dostane šanci zjistit, co je opravdu důležité. “V tomhle ‘fotbalovém’ filmu není žádný záběr fotbalu. Tedy až na jeden celek stadionu, který jsme si vzali od sportovní redakce ČT. Není to proto, že jsem se režie scén s fotbalem bála (což je pravda), ani že to nešlo z realizačních důvodů (což je také pravda), ale protože příběh nakonec vůbec žádný fotbal nepotřeboval,” podotkla ke snímku režisérka Tereza Vrabelová.

VEDLEJŠÍ PŘÍZNAKY (14. září)
Hrají: Bára Kodetová, Roman Zach, Regina Rázlová, Amálie Pokorná, Jiří Lábus, Lenka Termerová. Scénář: Petra Ušelová. Kamera: Pavel Berkovič. Režie: Tereza Vrabelová.

Nevinné lži - Vedlejší příznaky (Regina Rázlová)

Nevinné lži – Vedlejší příznaky (Regina Rázlová)

Miluje svého muže a jejich tři děti. Ale když chěla budovat společné štěstí, zhroutila se. Kde se stala chyba? Bára Kodetová v příběhu o lidských limitech nejen hraje, ale je i spoluautorkou námětu, inspirovaného částečně vlastním životem. “Je to spíš kritika doby jako takové, kdy na nás všichni tlačí, abychom fungovali, nutně chodili do práce, skvěle zvládali veškeré situace v rodině, nebyli nemocní… Nemyslím si, že je to správně, myslím, že bychom měli zastavit, vydechnout, nadechnout se a hledat příčiny,” říká o tématu filmu.

NA DNĚ SKLENIČKY (21. září)
Hrají: Stanislav Majer, Tatiana Vilhelmová, Leoš Noha, Jáchym Novotný, Lenka Vlasáková, Marek Daniel, Pavel Liška, Iva Pazderková. Scénář: Jan Prušinovský. Kamera: Marek Diviš. Režie: Bohdan Sláma.

Filip je zábavný, inteligentní, oblíbený a nespolehlivý. Skvělý parťák v hospodě, rozvedený
manžel, trapný táta. Kariéru opustil, teď žije v kempu a jezdí s bagrem. Má opravdu
všechno pod kontrolou, jak si myslí? “Bohdan Sláma natočil podle scénáře Honzy Prušinovského křehký film o chlapíkovi, který si nechce přiznat, že svůj život nebezpečně propíjí. Je to sychravý film,” domnívá se kreativní producent Michal Reitler.

GAMEMASTER
Hrají: Ondřej Vetchý, Lenka Krobotová, Filip Čapka, Johana Matoušková, Adrian Jastraban. Scénář: Eugen Liška. Kamera: Martin Žiaran. Režie: Peter Bebjak.

Nevinné lži - Gamemaster

Nevinné lži – Gamemaster

Co s nepřítelem v počítači vašeho dítěte? Do Matoušovy rodiny vstoupilo zlo z virtuálního světa a způsobilo skutečnou bolest. Je posedlý touhou odhalit nepřítele a pomstít se. “Téma filmu je aktuální, protože řeší míru zodpovědnosti a možnost potrestání lidí, kteří zneužívají internet,” upozorňuje Lenka Krobotová, která si v tomto příběhu také zahrála. Od ostatních se Gamemaster liší formou – využívá i animace.

MOJE PRAVDA
Hrají: Hana Vagnerová, Jiří Vyorálek, Jana Preissová. Scénář: Markéta Bidlasová. Kamera: Ferdinand Mazurek. Režie: Jitka Rudolfová.

Nevinné lži - Moje pravda

Nevinné lži – Moje pravda

Petra se snaží utéct od manžela. Jde to těžko. Byla to velká láska, dnes se oba navzájem ničí. Aby zastavila destruktivní hru a našla řešení, musí mimo jiné poznat, jak moc kopíruje chyby své matky. Tu si zahrála Jana Preissová. “Role se mi líbila, protože to nejsem já. Navíc mi téma přišlo zajímavé a aktuální,” prozradila, proč na nabídku vrátit se k filmování kývla bez velkého rozvažování.