Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

VÍTÁME VÁS NA NAŠEM NOVÉM WEBU. VĚŘÍME, ŽE SE VÁM TU BUDE LÍBIT.

První dojmy | Neviditelní jsou v prvním díle překotní, přesto pobaví

Nový fantasy seriál České televize Neviditelní jsme vám zeširoka představili v srpnu. Dnes tu máme první dojmy po shlédnutí pilotního dílu, který uvede ČT dnes večer (20:00) na prvním programu. (Slovensko, TV Joj ve 20:30).

Neviditelní (Kristýna Liška Boková, Jiří Bartoška a Jiří Langmajer)

Neviditelní (Kristýna Liška Boková, Jiří Bartoška a Jiří Langmajer)

Autoři se přiznali k inspiraci Macourkovým vodnickým světem z legendární komedie Jak utopit doktora Mráčka. Inspirace je to ale pouze volná. V Neviditelných na diváky čeká skutečně propracovaný vodnický svět, jež před mudly (řečeno jazykem J. K. Rowling) zůstává skryt. Nikdo netuší, že vodní lidé skutečně existují a v nejvyšších patrech vodnické rady zasedají obecně známé politické, kulturní a společenské špičky.

Máme tu dvě významné vodnické rodiny. Hubert Vydra (Jiří Bartoška) je současný vodnický prezident, který tvrdě prosazuje své zájmy a stojí proti svému předchůdci Eduardovi Barettimu (Luděk Sobota). Neklid do vodnického světa přináší lobbista Ivan Laušman (Jiří Langmajer), který přežil pokus o sebevraždu. Chtěl se utopit. Proč to nešlo, asi nemusím dodávat. Vodnická rada se chce nechvalně známého Laušmana zbavit. Vidí v něm hrozbu pro nejvyšší patra své hierarchie. Laušmanovo záhadné přežití totiž zevrubně sledují média a vodní lidé se bojí prozrazení.

Čtěte také:
Konec vodníků v Čechách nenastal – Nový seriál Neviditelní v září v ČT

Neviditelní

Neviditelní

Seriálové piloty trpí většinou neduhem pomalých rozjezdů. Nevyhnuli se mu ani Neviditelní. Ne snad že by nás režisér Radek Bajgar unavoval, ale první díl příliš často mění prostředí a situace. Zřejmě kvůli ambici, aby od samého začátku diváka zaujal. Bohužel výsledek je spíš zmatený, ačkoliv ze scénáře je znát, že autoři si dali s celým vodnickým světem, folklórem a historií velkou práci. Vše do sebe celkem zapadá, sledujeme sice pohádku, ale je tu kladen důraz na funkční svět se vším všudy. To se daří. Drobnosti jako pití archivní vody z tatranských ples (panáka si vodníci lejou na hlavu), užívání rozličných rybek místo medikamentů, klasické náboženské křižování nahrazuje naznačení vodní vlny přes obličej a podobné nápadité hlouposti.

Neviditelní

Neviditelní

čt1Na druhou stranu, čeho je moc, toho je příliš. Po divákovi se tu vyžaduje, aby pochopil zákonitosti vodnického světa a seznámil se s postavami. Do toho na něj tvůrci chrlí penzum nepodstatných drobností. Vyžaduje to značné soustředění a ze seriálu pak mizí oddechovost žánru.
Nejkřiklavějším problémem je ale zmíněná vodnická rada. V prvním díle je jednak příliš často a osobnosti, které hrají samy sebe, jsou z podstaty neherci a výkony některých podle toho taky vypadají. Jmenovat nebudu, jistě sami poznáte o kom mluvím. Bohužel tenhle řvoucí nepoměr mezi aktéry sráží celkový dojem a dělá z těchto scén střet ochotníků s profesionály.
Jak jsem řekl na začátku, s neduhy startovacích dílů se počítá. Abych mohl vynést konečný soud, musel bych vidět alespoň 3 části.
Procenta tedy nejsou na místě. Zkuste posoudit sami dnes večer.

Martin Staněk, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: © Česká televize, 2014

Premiéra: 5. 9. 2014 ve 20:00 na ČT1 (TV Joj, 20:30)

Neviditelní (TV seriál)
Dobrodružný / Komedie
Česko, 2014, 13×50 min

Režie: Radek Bajgar
Scénář: Radek Bajgar
Kamera: Miro Gábor
Hudba: Jiří Hájek
Hrají: Jiří Bartoška, Jiří Langmajer, Ivana Chýlková, Luděk Sobota, Kristýna Boková-Lišková, Lenka Vlasáková, Kryštof Hádek, Barbora Poláková, Iva Pazderková, Simona Babčáková, Lukáš Příkazký, Jana Plodková, Sandra Nováková, Ondřej Hejma, Jolana Voldánová, Václav Vorlíček, Marian Roden, Markéta Frösslová, Roman Luknár, Jaromír Dulava

Neviditelní plakát

Neviditelní plakát

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast