Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

VÍTEJTE NA NAŠEM NOVÉM WEBU. DOUFÁME, ŽE SE VÁM TU BUDE LÍBIT.

Festival bollywoodského filmu ve středu už po dvanácté

Ve středu 22. října zahájí už dvanáctý ročník Festivalu bollywoodského filmu podle mnohých i nejlepší bollywoodský film všech dob, Sholay. A to v Lucerně, a navíc ve 3D. Program pak bude pokračovat až do 26. října v kině Světozor. Pro jeho zpestření je připravena výstava fotek, párty a „mela“ s originálními workshopy.

Sholay

Sholay

Celkové téma 12. ročníku pak nese název Děti z Bollywoodu. O dětech a dětství nějakým způsobem vyprávějí skoro všechny letošní snímky. Ať už jde o nešťastnou lásku chlapce z nejnižší kasty (Fandry), trauma z dětství, které mladého muže nasměruje na dráhu zločinu (Dhoom 3), pátrání po gangsterech, kteří unášejí nezletilé dívky a nutí je k prostituci (Mardaani) nebo dojemný příběh dyslektického chlapečka a jeho empatického učitele (Taare Zameen Par).

Fandry

Fandry

Poprvé se na festivalu objeví také zajímavá kombinace –  Lollywood v Bollywoodu, tzn. výběr pákistánských filmů! Zde je nutno zmínit film Zinda Bhaag, který je prvním filmem za posledních 50 let, který Pákistán poslal jako oficiální film na Oscary. I tak se ale jeden, již Oscarem oceněný snímek v této sekci objeví – film Saving Face, sledující životy několika přeživších po útoku kyselinou, dostal tuto cenu za Nejlepší dokument (krátký film) v roce 2012.

bollywood 2014-vizuál

Zpestřit si čekání na film, nebo jen tak zpříjemnit odpoledne, lze návštěvou Bollywood mely, hned vedle východu z velkého sálu kina Světozor. Diváci se mohou těšit na opravdu originální workshopy, indické restaurace, orientální ingredience a vůně, soutěž o ceny Sanu Babu, „indický kulečník“ carrom, tradiční cetky všeho druhu, henu a mnoho dalšího…

A samozřejmě k bollywoodu patří tanec! V sobotu 25. října se na BOLLYWOOD PARTY v pražském P.M. klubu budou rozjíždět známé bollywoodské hity až do rána.

Ceny vstupenek a další praktické informace o festivalu naleznete zde.

připravil: JG, totalfilm.cz
zdroj: Jan Těšitel, Festival bollywoodského filmu

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast