17. Festival francouzského filmu nabízí v osmi dnech 54 filmů

Dnes večer začíná už sedmnáctý ročník Festivalu francouzského filmu. 130 projekcí nabídne 54 filmů. Slavnostní zahájení v kině Lucerna nabídne předpremiéru filmu Benoît Jacquota Tři srdce. Letos byl uveden v hlavní benátské soutěži. Zahájení se ale tentokrát bude konat i pro širokou veřejnost.

Ve Světozoru bude v 18:30 startovat filmem Dva dny a jedna noc bratrů Dardenových a v Kině 35 dokonce dvěma filmy za jedno vstupné. Prvním z nich je Jimmy P. Arnauda Desplechina a Lidská otázka od Nicolase Klotze. Přehlídka bude končit dalším zpracováním osudů slavného módního návrháře Yves Saint Laurena- Saint Lauren od Bertranda Bonella bude mít v českých kinech premiéru až příští rok. Kromě Prahy se FFF koná také v Brně, Ostravě, Českých Budějovicích a Hradci Králové.

Každoročně se největšímu zájmu diváků těší výběr předpremiérových titulů a Výběr české kritiky (snímky, které ještě nemají českého distributora).

Předpremiéry

Dva dny, jedna noc je nejnovější snímek bratří Dardennů, ve kterém exceluje Marion Cotillard.
Česká premiéra: 4. prosince 2014, film uvádí společnost Film Europe.


Saint Laurent je nové zpracování životního příběhu slavného módního navrháře z dílny režiséra Bertranda Bonella. V hlavní roli se představí mladý populární herec Gaspard Ulliel.
Česká premiéra v roce 2015, film uvádí společnost 35MM.

Jimmy P. – Psychoterapie prérijního indiána – pozoruhodný psychologický snímek režíroval Arnaud Desplechin.
Česká premiéra: 4. prosince 2014, film uvádí společnost Artcam.

Violette, film režiséra Martina Provosta, líčí osudové setkání začínající spisovatelky  z nuzných poměrů Violette Leduc se Simone de Beauvoir. Česká premiéra v roce 2015, film uvádí společnost Film Europe.

Příběh Marie je intimní  film inspirovaný skutečným osudem slepé i hluchoněmé dívky Marie Heurtin. Příběh odehrávající se v 19. století v prostředí kláštera vynikajícím způsobem zpracoval režisér Jean-Pierre Améris.
Česká premiéra: 11. prosince 2014, film uvádí společnost Cinemart.

Sex v Paříži režisérky Audrey Dany nabídne přehlídku oblíbených francouzských hereček jako jsou Isabelle Adjani, Leaticia Casta, Sylvie Testud či Julie Ferrier.
Česká premiéra: 27. listopadu 2014, film uvádí společnost 35MM.

Tři srdce, nejnovější film významného francouzského režiséra Benoîta Jacquota, byl uveden v hlavní soutěži letošního festivalu  v Benátkách. V hlavních rolích milostného trojúhelníku zaujmou svým výkonem Charlotte Gainsbourg, Chiara Mastroianni a Benoît Poelvoorde.
Česká premiéra v roce 2015, film uvádí společnost Film Europe.

Výběr české kritiky

Sekce Výběr české kritiky nabídne například režijní počin francouzského herce Mathieua Amalrika Modrý pokoj na námět stejnojmenné literární předlohy Georgese Simenona, dále pak fikci Guillauma Niclouxe Únos Michela Houellebecqa inspirovanou skutečným zmizením světoznámého francouzského spisovatele, který si v tomto filmu zahrál svou vlastní postavu či hořkou komedii Dehet a peří režiséra Pascala Rabaté, která byla uvedena letos v hlavní soutěži karlovarského festivalu. Festival uvede také novinku Tonyho Gattlifa Geronimo, Žárlivost Philippa Garrela, která zaujme svým klasickým černobílým zpracováním.

Hosté

Do Prahy přijedou i významní hosté. Benoît Jacquot uvede svůj film Tři srdce. U příležitosti předpremiérového uvedení nového filmu tohoto režiséra připravil Festival francouzského filmu průřez tvorbou tohoto mimořádně plodného umělce. Benoît Jacquot (1947) natočil během své dosavadní kariéry 21 celovečerních filmů, nespočet televizních dokumentů věnovaných osobnostem uměleckého světa, 6 televizních filmů a  v neposlední řadě má na svém kontě i několik operních adaptací.

Přijede i Martin Provost se scénáristou Marcem Abdelnourem – uvedou film Violette a Audrey Dana představí divákům Sex v Paříži.

Fokus Juliette Binoche

U příležitosti jubilea Juliette Binoche a uvedení jejího nového filmu Sils Maria uvede festival vybrané celovečerní snímky této mimořádné herečky (Husar na střeše, Věrná kopie, Ony, Camille Claudel 1915). Tyto filmy pak doplní celovečerní dokument o Juliette Binoche, který natočila její sestra režisérka Marion Stalens.

Krátké filmy

Jako každoročně i letos nechybí oblíbený večer krátkých filmů a projekce vybraných filmových hitů uvedených do české distribuce v roce 2013/2014.

Festival se koná v osmi partnerských kinech:
v kinech sítě Europa Cinemas (Praha – Kino 35 Francouzského institutu v Praze, Lucerna, Světozor, Brno – Scala, České Budějovice – Kotva, Hradec Králové – Bio Central, Ostrava – Minikino) a v pražském multikině CineStar Anděl.
Všechny filmy jsou uváděny v původním znění s českými titulky nebo s českým dabingem. Vstupné na festivalové projekce činí 100 Kč.
Oficiální internetové stránky festivalu: www.festivalff.cz
Facebookové stránky festivalu: www.facebook.com/festivalff
www.youtube.com/FrancouzskyInstitut

fff2014_a4_vizual_saintlaurent