Filmové premiéry od 13. listopadu

Brad Pitt ve válečném filmu Železná srdce, první 3D norská pohádka Magické stříbro – hledání kouzelného rohu, dramata Kukuřičný ostrov a Leviatan – obě oceňovaná na festivalech, hudební životopisný snímek o Jamesi Brownovi Get on up, horor Jessabelle a dokument Pavel Wonka se zavazuje. To je kompletní nabídka tohoto týdne.

Železná srdce (USA, 2014)

železná srdce_poster

Duben 1945. Zatímco se spojenecká armáda pokouší o finální ofenzívu na evropské frontě, ujímá se válečný veterán, armádní seržant Wardaddy (Brad Pitt), velení tanku Sherman a vydává se s jeho pětičlennou posádkou na vražednou misi v týlu nepřítele. Tváří v tvář přesile početní i palebné a v doprovodu naprostého zelenáče, který se v jejich četě souhrou okolností ocitl, je Wardaddy se svými muži nucen získat navzdory veškeré pravděpodobnosti štěstí na svou stranu a dovést do úspěšného konce své hrdinské pokusy zaútočit na samotné srdce nacistického Německa.

Recenze o víkendu

Železná srdceicon_csfd
Fury
Akční / Drama / Válečný
USA, 2014, 135 min

Režie: David Ayer
Scénář: David Ayer
Kamera: Roman Vasyanov
Hudba: Steven Price
Hrají: Brad Pitt, Logan Lerman, Shia LaBeouf, Jon Bernthal, Scott Eastwood, Jason Isaacs, Michael Peña, Jim Parrack, Brad William Henke, Lee Asquith-Coe, Mark Badham, Kevin Vance, Alicia von Rittberg, Christina Ulfsparre, Anamaria Marinca

Magické stříbro – hledání kouzelného rohu (Norsko, 2011)

Magické stříbro

Po nekonečně dlouhém podzimním spánku se modří skřítci probudili do té nejchladnější zimy, jakou kdy zažili. Malé údolí s hospodářstvím, kde žijí červení skřítci, je ohroženo obrovským ledovcem. Lidé už údolí opustili a červení skřítci budou muset brzy udělat totéž. Dokáže královna Fjellrose pomoci Drengovi, králi červených skřítků? Královna Fjellrose věří dávné pověsti o magickém modrém rohu, který dokáže změnit počasí. Před dávnými lety byl roh ukryt v útrobách Šedé hory. Když se ho královně podaří najít, bude moci změnit počasí a nechat ledovec roztát. Ale modří skřítkové nesdílejí její odhodlání a s plánem naopak nesouhlasí. Když byl totiž roh použit naposled, způsobil katastrofu. Navzdory protestům se ale Fjellrose a Drenge vydají na výpravu za legendárním rohem.

Recenze o víkendu

Magické stříbro – hledání kouzelného rohuicon_csfd
Jakten på det magiske horn
Rodinný / Fantasy
Norsko, 2011, 84 min

Režie: Arne Lindtner Næss
Scénář: Thomas Moldestad, Gudny Hagen
Kamera: Kjell Vassdal
Hudba: Magnus Beite
Hrají: Per Christian Ellefsen, Jeppe Beck Laursen, Robert Skjærstad, Geir Morstad, Johan Tinus Lindgren, Ane Viola Semb, Toralv Maurstad

Kukuřičný ostrov (Gruzie, Francie, Švýcarsko, Německo, Česko, 2014)

Kukuřičný ostrov plakát

Řeka Inguri tvoří hranici mezi Gruzií a odtrženou republikou Abcházie. Napětí mezi dvěma státy se od války v letech 1992-93 příliš nezmenšilo. Každé jaro přináší řeka úrodnou půdu z Kavkazu dolů na planiny Abcházie a severozápadní Gruzie. Vytváří malé ostrovy, útržky země nikoho. Ostrovy jsou rájem pro divoká zvířata a někdy také pro lidi… Náš příběh začíná, když na jeden z ostrovů přichází starý abcházský farmář. Stařec si postaví chatrč, ve které žije se svou mladičkou vnučkou. Zryje zemi a společně sázejí kukuřici. Tak jako zraje kukuřice, dozrává i mladá dívka v ženu a blíží se neodvratná konfrontace s koloběhem života, který nelze zastavit.

Kukuřičný ostrovicon_csfd
Simindis kundzuli
Drama
Gruzie / Francie / Německo / Švýcarsko / Česko, 2014, 100 min

Režie: Georgij Ovašvili
Scénář: Georgij Ovašvili, Roelof Jan Minneboo, Nugzar Shataidze
Kamera: Elemér Ragályi
Hudba: Iosif Bardanashvili
Hrají: İlyas Salman, Mariam Buturishvili, Tamer Levent, Irakli Samushia

Get on Up – Příběh Jamese Browna (USA, 2014)

Get_on_Up-PlakatA1_web

James Brown byl nespoutaný živel, jenž si vždycky dělal, co chce. Nesnesitelná frackovitost, kterou v plné kráse rozbalí hned v úvodu filmu, má hluboké kořeny v jeho minulosti. K ní se divák propracovává postupně, prostřednictvím retrospektivních střípků, které odhalují nelehké dětství v dobách hospodářské krize, odloučení od rodičů, pobyt v polepšovně a v base. James se nikde nenaučil pravidla, podle kterých společnost fungovala. I proto je permanentně porušoval. Na druhou stranu se nebál měnit zavedené pořádky, což mu pomáhalo v zásadních životních a především hudebních rozhodnutí. Film Get On Up, který si název vypůjčil od jedné z nejslavnějších Brownových písniček, je nejen silným životním příběhem, ale zároveň si ho lze užít jako hudební koncert napěchovaný jeho největšími peckami.

Get On Up – Příběh Jamese Brownaicon_csfd
Get on Up
Životopisný / Drama / Hudební
USA, 2014, 139 min

Režie: Tate Taylor
Scénář: Steven Baigelman, Jez Butterworth, John-Henry Butterworth
Kamera: Stephen Goldblatt
Hudba: Thomas Newman
Hrají: Chadwick Boseman, Nelsan Ellis, Viola Davis, Taraji P. Henson, Craig Robinson, Octavia Spencer, Jill Scott, Tika Sumpter, Dan Aykroyd, Keith Robinson, Lennie James, Nick Eversman, James DuMont, Fred Melamed, Aloe Blacc, Ahna O’Reilly

Leviatan (Rusko, 2014)

Leviatan

Kolia žije v malém městě blízko Barentsova moře na severu Ruska. Hned vedle domu, kde žije se svou mladou ženou Lilya a synem z prvního manželství, má vlastní autoopravnu. Avšak starosta blízkého města, Vadim Shelevyat, ho chce o dům, pozemek i práci připravit. Kolia se nenechá koupit, je neústupný a odmítá se vzdát. Nejen majetku a vlastní půdy, ale i veškeré té krásy, která ho již od dětství obklopuje. Vadim se stává stále více agresivním.

Leviatanicon_csfd
Левиафан
Drama
Rusko, 2014, 141 min

Režie: Andrej Zvjagincev
Scénář: Andrej Zvjagincev, Oleg Negin
Kamera: Michail Kričman
Hudba: Philip Glass
Hrají: Vladimir Vdovičenkov, Alexej Serebrjakov, Jelena Ljadova, Alexej Rozin, Roman Maďanov, Kristina Pakarina, Sergey Pokhodaev

Jessabelle (USA, 2014)

Jessabelle-Poster

Jessie po tragické nehodě přijde o snoubence a sama zůstane ochrnutá. Aby našla klid, nastěhuje se do starobylého domu v Louisianě, který kdysi patřil jejímu otci. Brzy se tam však začnou dít podivné věci a Jessie najde záhadný vzkaz od své matky, která zemřela před mnoha lety. Brzy pochopí, že tento dům je už dávno obýván i nějakou jinou bytostí.

Jessabelleicon_csfd
Horor / Thriller
USA, 2014, 89 min

Režie: Kevin Greutert
Scénář: Robert Ben Garant
Kamera: Michael Fimognari
Hudba: Anton Sanko
Hrají: Sarah Snook, Mark Webber, Joelle Carter, David Andrews, Amber Stevens, Ana de la Reguera, Larisa Oleynik, Chris Ellis, Brian Hallisay

Pavel Wonka se zavazuje (Česko, 2014)

pavel-wonka-se-zavazuje-film-plakat

Dokument si klade za cíl být seriózní rekonstrukcí Wonkova příběhu, ke které se budou historici i po letech obracet. Dále chceme demytizovat postavu Pavla Wonky a objasnit jeho tragickou smrt v kontextu doby normalizace, kterou někteří levicoví aktivisté zlehčují a vykreslují jako dobu relativní pohody a nikoliv jako totalitu. Wonkova tragická smrt, pouhý rok a půl před revolucí, je důkazem, že tomu tak nebylo. Dokument by tak měl především mladším generacím, přiblížit ducha doby a ukázat, že ne vždy byla samozřejmostí taková míra svobody, jak ji známe dnes.

TRAILER NENÍ K DISPOZICI

Pavel Wonka se zavazujeicon_csfd
Dokumentární
Česko, 2014, 73 min

Režie: Libuše Rudinská
Scénář: Libuše Rudinská
Kamera: Jiří Bolina, Miroslav Kousal, Libuše Rudinská
Hudba: Michal Janoušek