Vítězem Mezipater je švédský film Něco se musí zlomit

Švédské drama Něco se musí zlomit (Nånting måste gå sönder) režiséra Estera Martina Bergsmarka se stalo vítězným snímkem letošních Mezipater. Z deseti soutěžních titulů ho vybrala mezinárodní porota. 

Něco se musí zlomit

Něco se musí zlomit

Film o androgynním chlapci, který sní o tom, že bude dívkou a potkává svůdného pankáče Andrease, můžou diváci vidět ještě jednou. Projekce vítězného filmu je připravena na dnešek (13. 11.) ve 20.30 v kině Světozor, v Brně se projekce vítězného filmu uskuteční ve středu 19. listopadu v 18 hodin v kině Art.

„Mezinárodní porota oceňuje zejména originalitu postav a jejich ohromující a nádhernou perspektivu, kterou lze v kinematografii zakusit jen výjimečně. Jde o lásku, která překračuje všechny hranice,“ stojí ve stanovisku poroty ve složení Bill Guentzler (umělecký ředitel Mezinárodního filmového festivalu v Clevelandu), Peter Knegt (novinář Variety, Indiewire a filmař) a Pavla Jonssonová (hudebnice a vysokoškolská pedagožka specializující se na gender).

V jeho očích

V jeho očích

Porota udělila Zvláštní uznání brazilskému romantickému dramatu V jeho očích (Hoje Eu Quero Voltar Sozinho) režiséra Daniela Ribeira. Film zahájí brněnskou část festivalu (15. 11., 20:00, Scala).

Mezinárodní studentská porota ocenila nejlepší krátké filmy. Hlavní cenu dostal korejský film Taková normální korejská rodinka (Vacance) režisérky Hyun-Ju Lee za „vkusnou směs humoru a dramatu, obdivuhodné výkony herců a vysokou kvalitu provedení.“ Zvláštní uznání putuje filmům Aban a Koršíd (Aban and Korshid, režie Darwin Serink) a YOLO (Lækre til vi dør, režie Marie Grahtø Sørensen). Mezipatra uvedla 48 krátkých filmů z 21 zemí.

Mezipatra 2014

Letošní Mezipatra se opět těšila značnému zájmu diváků. Nyní se celý festival přesouvá do Brna, kde potrvá od 15. do 22. listopadu. V jeho závěru bude také vyhlášena Divácká cena Mezipater.
Na konci listopadu a začátku prosince jsou připraveny festivalové ozvěny v Olomouci a Hradci Králové.

více na www.mezipatra.cz

připravil: AC, totalfilm.cz
zdroj: Mezipatra, L. Blichová

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.