Filmasia podesáté – To nejlepší z Dálného východu startuje dnes v Praze

Jubilejní desátý ročník dnes večer otevírá Filmasia. Počínaje dneškem se v kinech Lucerna a Světozor objeví výběr toho nejlepšího z kinematografie Dálného východu. Festival trvá až do neděle 7. prosince.

filmasia10logoFestival zahájí v pondělí 1. prosince tchajwanským programem. Tchaj-wan je zastoupený festivalovou artovou produkcí i žánrovými filmy pro mladé – např. zahajovací snímek celého festivalu Operace Sunjatsen je film, který dokázal zkombinovat středoškolskou komedii loupežným dramatem i reflexi sociální reality.

Operace Sunjatsen

Operace Sunjatsen

Z Japonska festival uvede ve středu 3. 12. dvojici snímků od slovutného workoholika Takashiho Miikeho. Jeho vysokorozpočtový thriller Slaměný štít pokládá divákům provokativní etické otázky –policejní tým přepravuje k soudu sadistického vraha a násilníka. Starý milionář, jehož vnučka byla poslední vrahovou obětí, ale vyhlásí odměnu 10 milionů dolarů na zabití pachatele. Druhým filmem středečního večera bude Miikeho „duchařina” Přes tvou mrtvolu. Navíc v sobotu 6. 12. připomeneme nedávný profesní odchod mistra japonské animace Hayao Miyazakiho projekcí jeho předposledního snímku Ponjo z útesu nad mořem. Film poběží v českém znění jako projekce pro rodiče a děti.

Slaměný štít

Slaměný štít

Čínské filmy ovládnou čtvrtek 4. 12.  Pekingské blues je dokumentárně stylizovaný policejní thriller, zasazený do chudých čtvrtí moderní Číny. Film mj. vyhrál výroční čínskou cenu Zlatý kůň za nejlepší film roku. Slavný herec Chow Yun Fat se zase představí ve ztřeštěném příběhu Až kulky doletí, filmu o banditovi, který si přivlastní post guvernéra v odlehlém městě.

Až kulky doletí

Až kulky doletí

Hongkongský den připadá na pátek 5. 12. Promítat se bude Zlatý věk, výpravný životopisný film o slavné čínské básnířce Xiao Hong. Natočila ho zásadní hongkongská režisérka Ann Hui a odehrává se převážně ve 30. letech 20. století. Na festivalu ho z hongkongské produkce doprovodí také komedie Koniny (natáčený částečně v České republice) a vizuálně strhující Vrabčák . Tento snímek pojednává o skupince kapesních zlodějů, jimž hlavy poplete tajuplná žena, která je poprosí o pomoc. Film Johnnieho Toa funguje jako velkolepé vyznání lásky Hongkongu.

Vrabčák

Vrabčák

Korejským filmům bude patřit druhá půlka festivalu. 7. prosince 10. Filmasii zakončí korejská sci-fi Snowpiercer od Bonga Joon-hoa. Ještě před tím ale diváci mohou zhlédnout několik dalších korejských filmů: Plačící muž je korejská akční událost roku, režisér Lee Jeong-beom  (Muž odnikud) natočil film o pochybujícím zabijákovi jako dechberoucí spektákl. Výpravným kostýmním dramatem je Čtenář tváří a námořním dramatem podle skutečné události pak Mlha nad mořem, navržený za Jižní Koreu na Oscara.

Bližší informace a kompletní program najdete na www.filmasia.cz

připravil: MS, totalfilm.cz
zdroj: Pavel Sladký, Filmasia