Jubilejní Festival krátkých filmů odstartoval tanečkem z Flashdance

V pražském Světozoru odstartoval dnes večer jubilejní 10. ročník Festivalu krátkých filmů Praha. Z pódia diváky  pozdravil Jakub Žáček a jeho alter ego učitel Karel z Lanškrouna. Na pódiu sice chyběla jeho žena a kolegyně Íťa v podání Simony Babčákové, ale nechyběla v předtáčce na plátně, ve které se s Karlem definitivně rozešla. Ještě předtím stačil její manžel zatančit sexy choreografii z filmu Flashdance bez milované partnerky.

Následovala projekce, která divákům slavnostního zahájení nabídla ochutnávku jednotlivých sekcí.

Hlavní soutěž (16 filmů ze 14 zemí) představuje programový ředitel Karel Spěšný: „Silná soutěžní sekce odráží nové trendy světového krátkého filmu a dokazuje, že krátký film má v současné produkci nezastupitelné místo. S půvabným snímkem Všechna bolest světa o záchraně malé rybky i ducha Vánoc dorazí režisér Tommaso Pitta, s lovestory vesnického samorosta Kance kastráta potom jeden z režisérů, Lauris Ābele.

Za zmínku také stojí například severský film Ano, milujeme, režiséra, který předloni získal na Festivalu krátkých filmů Cenu diváků a studentského Oscara či jedna nestandardní zkouška pubertálních sboristek s názvem Tak vzdálené. Režijní debut herečky Monii Chokri Naprosto úžasná potom sestříhal Xavier Dolan. Monia je další herečka, jejíž slibný režijní debut festival uvádí. Snad bude stejně úspěšný třeba jako krátký film Natalie Portman s názvem Eve, který jsme kdysi také promítali.“

Naprosto úžasná

Naprosto úžasná

Filmové zážitky pro ty, kdo nepotřebují příběhy, ale baví je žasnout, připravil festival již tradiční sekci Labo, v níž mají prostor všichni tvůrci nezatížení konvencemi a naklonění experimentu. Jak Olin o oko přišel, jak vytvořit lidský špíz, jak vyhrát kruto-přísný badmintonový zápas nebo jak šťastní jsou králíčci bez mozku, představí v oblíbené noční relaxačně-hororové sekci Brutal Relax Show moderátorka Simona Babčáková.

Festival ale nabídne i sekce současných i starších českých filmů, zapomenuté krátkometrážní snímky Petera Sellerse, Beastie Boys, to nejlepší z minulých let v sekci Prague Shorts Revisited a v kině Bio Oko i program věnovaný nejmenším divákům.

Festival, který připravil pořadatel MFF Karlovy Vary trvá od čtvrtka 15. ledna do neděle 18. ledna 2015.

Podrobný program i další informace najdete na: www.pragueshorts.com a na https://www.facebook.com/Pragueshorts.

připravil: AC, totalfilm.cz
fotografie: 1, 2, 3 © Michaela Čejková
4 © Film Servis Festival Karlovy Vary, a.s.

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.