Filmy v roce 2015 – nejočekávanější jsou Star Wars, Avengers a nová bondovka

V našem filmovém výhledu do roku 2015 jsme se řídili českým distribučním plánem. Najdete tu tedy i filmy vyrobené v roce 2014. Drtivá většina novinek, ale bude mít celosvětovou premiéru až v průběhu roku. O chystaných českých novinkách jsme psali včera. Nyní vám předkládáme tipy z americké a britské produkce.

Největší naděje vkládají fanoušci (i podle hlasování serveru Fandango) do sedmého pokračování Hvězdných válek. Star Wars: Síla se probouzí bude mít v českých kinech premiéru 17. prosince. S největší pravděpodobností stejně jako poslední Hobit vylepší nelichotivou celosvětovou bilanci tržeb. Loňský rok totiž v tomto ohledu patřil mezi nejslabší v historii.

Značka Marvel je v poslední dekádě jistotou dobrých tržeb i vysoké návštěvnosti. Perfektně promyšlené univerzum, vzájemně provázané putování postav rozličnými filmy i bohatý merchandising. Recept na úspěch, podpořený zhusta internetem je na světě a skvěle funguje. Dokladem bude zcela jistě i Avengers: Age of Ultron. Parta superhrdinů spojí 30. dubna opět své síly, aby se postavila obávanému Ultronovi. Tonymu Starkovi se totiž jeho pokus tentokrát opravdu zvrtnul v něco děsivého. Ze stejné stáje pochází i Ant-Man s Paulem Ruddem a Evangeline Lilly. Startuje o prázdninách, 16. července.

Svou pouť kinosály ukončí po čtyřech letech série Hladových her. Hunger Games: Síla vzdoru – část 2. se objeví  19. listopadu. Katniss se vydává do samého centra Kapitolu, aby vyhledala prezidenta Snowa a pomstila se mu za vše, co jí a jejím přátelům kdy udělal. Ale netuší, že zrada číhá ve vlastních řadách. Hlavní představitelka Jennifer Lawrence byla v loňském roce pro filmová studia zlatým prasátkem. Filmy s touto herečkou vynesly v roce 2014 1,4 miliardy dolarů. Především Hunger Games: Síla vzdoru (333 milionů dolarů) a X-Men: Budoucí minulost, který do pokladen přinesl tržby 233 milionů dolarů.

Hunger Games: Síla vzdoru I. (foto: Forum Film)

Hunger Games: Síla vzdoru I. (foto: Forum Film)

Ve výčtu největších nadějí nemůže chybět nejnovější bondovka. Obzvlášť když bude mít Spectre na svědomí opět Sam Mendes. Jeho Skyfall patří mezi nejlepší filmy s Jamesem Bondem vůbec. V kinech 6. listopadu.

Spectre a jeho hlavní hvězdy (foto: archiv)

Spectre a jeho hlavní hvězdy (foto: archiv)

Milovníci romantiky si letos přijdou na své. I když s romantikou se zfilmovaný knižní hit Padesát odstínů šedi příliš nepotkává. Porno pro mamky, jak se předloze poněkud škodolibě přezdívá má totiž poněkud drsného hrdinu. V hlavních rolích Jamie Dornan a Dakota Johnson. Film natočila manželka Aarona Taylora-Johnsona Sam Taylor-Johnson. V kinech 12. února, tedy těsně před Valentýnem.

2. dubna přijíždí Rychle a zběsile 7. V každém roce uvedení získává diváky dobře fungující značkou, efekty i kamerou, ačkoliv děj je pokaždé velmi prostinký. Sedmý díl navíc svou cenu získal paradoxně smrtí Paula Walkera, který stihl natočit zásadní scény. V těch nehotových ho zastupuje jeho mladší bratr spolu s digitálními triky.

Na Vánoce se na celosvětovou kinopouť vydá už páté Mission: Impossible. Palubu stále neopouští Tom Cruise, který se tu potká s Jeremym Rennerem či Alecem Baldwinem.

Fanoušci dychtivě čekají i na předělávku slavného Šíleného Maxe. Šílený Max: Zběsilá cesta startuje 14. května a v titulní roli Mela Gibsona vystřídá Tom Hardy.

Vrací se i Arnold Schwarzenegger. Ve filmu Terminátor: Genisys se píše rok 2029 a John Connor, hlavní vůdce hnutí odporu pokračuje dál ve válce proti strojům.

Do kin se po ročním odkladu vydává i novinka tvůrců Matrixu a Atlasu mraků. Jupiter vychází má v hlavních rolích Channinga Tatuma a Milu Kunis. Sci-fi fantasy o kandidátce na královnu vesmíru a jejím geneticky upraveném ochránci z pera Andyho a Lany Wachovských budí oprávněná očekávání.

Skvělá hodnocení a nadšené filmové kritiky má akční komedie se skvělým castingem – Mortdecai: Grandiózní případ. V českých kinech se bude promítat už 29. ledna. Nonšalantní milovník umění, svůdce žen, občasný násilník a od přírody bonviván není až tak statečný, aby se dobrovolně pouštěl do nějakých pitomých dobrodružství. Přesto do nich docela často narazí a v tom filmovém neztvárňuje Mortdecaie nikdo menší než slovutný Johnny Depp.

Tipy Totalfilm.cz z distribučního plánu 2015