Severské novinky včetně restaurovaného Bergmana – začíná festival SCANDI

Filmovými událostmi nabitý program divákům v České republice a na Slovensku od 14. do 18. ledna nabízí Scandi, první ročník rozsahem, kvalitou a ucelenou koncepcí jedinečné přehlídky nejlepších filmů z Dánska, Švédska, Norska, Finska a Islandu.  

ScandiExkluzivní kolekce dvaceti severských filmů „na velkém plátně“ bude k vidění v Praze – kino Lucerna, kino Evald, v Brně – kino Art, v Ostravě – Minikino, v Chomutově – kino Svět, v Havířově – kino Centrum, v Bratislavě – Kino Film Europe, kino Mladosť, v Košicích – Kasárne Kulturpark, v Popradě – Kinoklub Film Europe a v Martině – kino Strojár. Velká očekávání provází českou a slovenskou premiéru výtečného filmu Roye Andersonna Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě, ověnčeného Zlatým lvem z festivalu v Benátkách 2014, která 14. ledna první ročník Scandi zahájí.

Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě

Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě

ceny-hoolub-e1419006959166Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě je třetím, závěrečným filmem Anderssonovy trilogie o lidském bytí, v níž se snažil vytvořit napětí mezi banalitami a podstatnými věcmi, mezi komickým a tragickým – ukázat protichůdnost a dynamickou povahu existence, zatímco formuje myšlenku, že lidský druh potenciálně směřuje k apokalypse, ale také že její výsledek máme ve svých rukách. Brilantně absurdní příběhy o lidském žití překvapí, dojmou a inspirují k úvahám.

„Severský film se stal v mnohém ideálem. Dokáže se komerčně prodat, ale zároveň vyhrát i „staré“ Benátky. Má svou bergmanovskou švédskou klasiku, moderní trierovskou dánskou provokativnost, žánrovou dokonalost jako finský Iron Sky a norský V hlubinách, anebo výrazný první film jako islandský O koních a lidech. Naše Scandi nemůže přinést všechny severské filmy, ale hlavní trendy a trochu i kořeny představit dokáže. Náš severský distribuční oblak nabídne 20 filmů v 11 českých a slovenských kinech, 20 VOD titulů a 23 filmů prémiové televize Film Europe Channel,“ rekapituluje Ivan Hronec, prezident mediální společnosti Film Europe, která Scandi pořádá.

Intenzivní setkání s legendou světového filmu všem milovníkům kinematografie přinesou projekce zrestaurovaných filmů Ingmara Bergmana – oscarový snímek Fanny a Alexander, Sedmá pečeť, Lesní jahody, Scény z manželského života a Podzimní sonáta.

Fanny a Alexander

Fanny a Alexander

Další tituly budou v rámci Scandi k dispozici na TV kanále Film Europe a v O2 videotéce.

Kompletní program prvního ročníku festivalu severských filmů Scandi je k dispozici na: http://scandi.filmeurope.eu/
Stáhnout katalog

V rámci festivalu SCANDI přineseme recenzi filmu Vyšší moc, který bude uveden o týden později do kinodistribuce 

zdroj: 2media, Film Europe
připravil: MS, totalfilm.cz

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.