Filmové premiéry od 12. února

Pravděpodobný vítěz premiérového víkendu otevírá přehled premiér. Očekávaný hit Padesát odstínů šedi už v předprodeji prodal sto tisíc vstupenek. Ale jsou tu i jiné alternativy. Třeba horor Žena v černém 2 – Anděl smrti nebo nové příběhy víl z Roklinky Zvonilka a tvor Netvor. Dokument o fotografii Vlna vs. břeh uzavírá nabídku tohoto premiérového čtvrtku.

Padesát odstínů šedi (USA, 2015)

Padesat_odstinu_sedi_plakat_A1-page-001

Studentka literatury Anastasia (Dakota Johnson) je podle vlastních slov nezajímavá a nudná „šedá myš” s nízkým sebevědomím, pravý opak tajemného podnikatele Christiana Greye (Jamie Dornan), kterého přišla vyzpovídat pro článek do studentského časopisu. Přestože se ji Grey svým chladným a odměřeným chováním snaží odradit, má ho plnou hlavu, což ještě prohloubí jejich opakovaná pracovní setkání. Bez ohledu na to, že ji varuje, jak je komplikovaný a ve zlověstných náznacích mluví o svém specifickém vkusu, není Anastasia jeho přitažlivosti schopná odolat. Ani Grey však není vůči téhle plaché dívce imunní a postupně ji začne otevírat dveře do své třinácté komnaty. Pokud do nich Anastasia vstoupí, pozná pravého Christiana Greye. Na posteli určené jen pro vyvolené zároveň pozná pravou Anastasii – své touhy, své vášně, svou živočišnost. Až z toho jde strach.

Recenze ještě ve čtvrtek odpoledne

Padesát odstínů šediicon_csfd
Fifty Shades of Grey
Slovensko: Päťdesiat odtieňov sivej
Drama / Romantický
USA, 2015, 124 min

Režie: Sam Taylor-Johnson
Předloha: E.L. James (kniha)
Scénář: Kelly Marcel
Kamera: Seamus McGarvey
Hudba: Danny Elfman
Hrají: Jamie Dornan, Dakota Johnson, Jennifer Ehle, Rita Ora, Marcia Gay Harden, Eloise Mumford, Max Martini, Luke Grimes, Rachel Skarsten, Callum Keith Rennie, Victor Rasuk, Dylan Neal, Anthony Konechny, Anne Marie DeLuise, Andrew Airlie, Tom Butler, Anna Louise Sargeant, Emily Fonda

Žena v černém 2 (VB, 2015)

film-plakat-orig-zena-v-cernem-2

Skupina osmi školáků, evakuovaných za druhé světové války z Londýna, přijíždí v doprovodu ředitelky skoly Jean Hoggové a mladé učitelky Eve Parkinsové do téměř opuštěné odlehlé vísky Crythin Gifford. Jejich cílem je zchátralá rezidence Eel Marsh, která se nachází na ostrově, spojeném s pevninou pouze úzkým náspem zvaným Nine Lives Causeway a schůdným pouze za odlivu. Ve snaze ukrýt se tu před hrůzami války svou přítomností brzy znovu probudí k životu zlé síly, které tuto působivou osamělou budovu pronásledují po celá desetiletí. S tím, jak se po pozemcích na Eel Marsh znovu rozléhají dětské hlasy, se z temnoty vrací také pomstychtivý přízrak ženy v černém.

Recenze zde

Žena v černém 2: Anděl smrtiicon_csfd
The Woman in Black: Angel of Death
Drama / Horor / Thriller
Velká Británie, 2014, 98 min

Režie: Tom Harper
Scénář: Jon Croker, Susan Hill
Kamera: George Steel
Hudba: Marco Beltrami, Brandon Roberts
Hrají: Phoebe Fox, Jeremy Irvine, Helen McCrory, Oaklee Pendergast, Adrian Rawlins, Ned Dennehy

Zvonilka a tvor Netvor (USA, 2014)

Zvonilka Neverbeast poster A1

Zvonilka a tvor Netvor je dalším ze strhujících dobrodružství Zvonilky a jejích vílích kamarádek. Veselá a talentovaná víla Chovatelka Fauna věří, že nelze soudit růži podle trní a že každý živý tvor je v jádru dobrý. A tak se spřátelí se záhadným tvorem, který je podle prastarých legend známý jako tvor Netvor. Zatímco Zvonilka a její vílí kamarádky nevědí, co si mají o záhadném zvířeti myslet, strážci Hvězdné roklinky, vílí Skauti, se rozhodnou magického tvora ulovit dřív, než přivolá na jejich společný domov zkázu. Fauna musí poslechnout své srdce a zariskovat, aby s pomocí svých vílích kamarádek záhadného tvora Netvora zachránila.

Recenze zde

Zvonilka a tvor Netvoricon_csfd
Legend of the NeverBeast
Slovensko: Cililing a Zver-Nezver
Animovaný / Dobrodružný / Rodinný / Fantasy
USA, 2014, 76 min
Premiéra: 12. února 2015 (Falcon)

Režie: Steve Loter
Scénář: Kate Kondell
Hudba: Joel McNeely
Hrají v českém znění: Buk – Tomáš Vaněk, Čtenář – Jiří Ployhar, Fauna – Terezie Taberyová, Fury – Milada Vaňkátová, Chase – Jana Holcová, Iris – Kamila Šmejkalová, Královna Klarion – Eliška Balzerová, Léčitelka – Hana Krtičková, Mlženka – Klára Oltová, Morgan – Pavlína Kostková – Dytrtová, Nyx – Kateřina Petrová, Rozeta – Kamila Špráchalová, Vidia – Zuzana Říčařová, vypravěčka – Naďa Konvalinková, Zvonilka – Marika Šoposká, další – Marta Dancigerová, Anette Nesvadbová, Sandra Černobrinská, Andrea Daňková, Richar Müller, Petr Šmíd, William Valerián, Pavel Dytrt, Eliška Nezvalová, Martina Šťastná, Veronika Bajerová, zpívání – Jitka Charvátová, sbory vocal – Ondra Izdný, Lucie Novotná, Athina Langoská

Vlna vs. břeh (Česko, 2014)

Vlna_plakat_web

Jano Pavlík, Rudo Prekop, Vasil Stanko, Tono Stano, Martin Štrba, Miro Švolík, Kamil Varga, Peter Župník. Setkali se na začátku 80. let jako slovenští studenti oboru fotografie na pražské FAMU a do umělecké fotografie vnesli energii, hravost a nespoutanou imaginaci, která se v jejich tvorbě spojovala zejména s postupy inscenované fotografie. Vytvořili výjimečnou generaci, kterou kritici nazvali „Slovenskou novou vlnou“. Jejich nepřehlednutelné dílo dodnes ovlivňuje vývoj fotografie v Čechách i na Slovensku. Jsou úspěšní i za hranicemi, mnozí se vrátili domů, aby svoje zkušenosti opět předali mladé generaci. Martin Štrba ve svém režijním debutu navštěvuje a zpovídá přátele a umělecké souputníky, přičemž rekonstruuje atmosféru doby, která umožnila zrod fenoménu Slovenské nové vlny. Něco takového se stává zřídka, o to vzácnější je, když se ve stejný čas a na stejném místě začne kumulovat a znásobovat tvořivá energie mezi lidmi, kteří sdílejí podobné hodnoty a pohled na svět. Vznikl netradiční dokument, který formálně následuje invenci, hravost, inscenační a výtvarné postupy fotografické tvorby svých aktérů.

vlna vs. břehicon_csfd
vlna vs. breh
Dokumentární
Slovensko / Česko, 2014, 88 min

Režie: Martin Štrba
Scénář: Martin Štrba, Olina Kaufmanová
Kamera: Martin Štrba
Hudba: Michal Novinski