Jubilejní La Película nabídne všehochuť i poctu Banderasovi

Festival španělsky mluvených filmů se vrací v rámci jubilejního, desátého ročníku. Je vyspělejší, různorodý a vzdává hold jedné ze svých hereckých hvězd. Začíná 17. února a koná se v Praze, Brně, Ostravě a Hradci Králové.

Již tradiční záležitostí se stává La Película (tedy festival španělského filmu), ostatně letos slaví první kulaté narozeniny. Jak zmínil ředitel Institutu Cervantes Ramiro Villapadierna, vývoj festivalu se ubírá správným směrem.  „Můžeme říct, že už má vlastní osobnost,“ uvedl. A narážel tím na fakt, že La Película postupně začala fungovat jako samostatný fenomén, který je na svých původních pořadatelích závislý pořád míň a míň.

Program slibuje i tentokrát pověstnou všehochuť. Diváci se můžou těšit nejen na aktuálně to nejzajímavější z Pyrenejského poloostrova, ale jistě uvítají i zástupce kinematografií z Jižní a Střední Ameriky. Latinskoamerickou tvorbu zastupují např. Chile, Argentina nebo Kuba. Právě argentinský zástupce, úspěšné Divoké historky, představuje jedno z lákadel. Počin režiséra Damiána Szifróna se uchází o cenu pro nejlepší cizojazyčný film na letošních Oscarech. Za zmínku jistě stojí taky ceněný snímek Příšerný vlasy (Venezuela) nebo Budapešťský anděl, kterému se přezdívá „španělský Schindlerův seznam“.

Příšerný vlasy

Příšerný vlasy

Speciální sekci pro sebe letos urval jediný muž. Populární a dnes už 54letý Antonio Banderas (Desperado, Zorro: Tajemná tvář) se totiž před nedávnem dočkal významné pocty. Španělská filmová akademie ocenila jeho dlouholetý přínos kinematografii domácí i té v zámoří. Rodák z Malagy obdržel čestnou cenu Goya. V sekci pod názvem Pocta Antoniu Banderasovi budou k vidění starší filmy z jeho předhollywoodského období, ale i režijní počin Letní déšť, který Banderas natočil v roce 2006.

Antonio Banderas na festivalu MFF Karlovy Vary (foto: archiv)

Antonio Banderas na festivalu MFF Karlovy Vary (foto: archiv)

Na festival La Película loni dorazilo sedm tisíc diváků – cinefilové, hispteři nebo třeba studenti španělštiny. Mezi 17. a 28. únorem proběhne v pořadí už desátý ročník. Těšit se můžou diváci v Praze, Brně, Ostravě a Hradci Králové.

La Película – festival španělského filmu:
Praha – Světozor 17. – 22. 2., Brno – Scala 19. – 22. 2., Hradec Králové – Bio Central 26. – 28. 2., Ostrava – Minikino 23. – 25. 2.

Kompletní program: www.lapelicula.cz

připravil: Jaroslav Kejzlar, totalfilm.cz
foto/video: Smart Com., archiv, Aerofilms
zdroj: vlastní zpráva a L. Čunderlíková