Recenze | Jupiter vychází – promarněná šance na další vesmírnou franšízu

Sourozenci Wachowští jsou ve filmovém světě legendami. Tvůrci fenomenálního Matrixu přinášejí do kin svůj další počin – Jupiter vychází. Moc nadšení z něj ale nejsme.

Těžko říct jak vážně brát film, ve kterém Channing Tatum hraje křížence člověka s vlkem a Mila Kunis královnu vesmíru uklízející záchody.

Jupiter vychází (foto: WB)

Jupiter vychází (foto: WB)

Wachowští přesto vytvořili fungující svět. Co svět, celý fungující vesmír! Jsou tu desítky různých ras, historie a mytologie. Velký potenciál k vyprávění příběhů, které by se mohly postavit po bok Star Wars nebo Star Trek. Škoda jen, že to ve výsledku k ničemu není a my sledujeme jen další ohraný příběh. Ve filmu není jediný nečekaný zvrat. Jen tuny zbytečné akce – rozstřílení velkoměsta v úvodu je snad to nejzbytečnější, co jsem kdy měl šanci vidět.

Přesto je nutno říct, že Wachowští do filmu šikovně zakomponovali i některé UFO fenomény (kruhy v obilí), únosy mimozemšťany a vymazávání paměti. Nemůže chybět ani motiv lidského pěstování, využitý sourozenci v Matrixu, ale i velmi povedeném Atlasu mraků.

Jupiter vychází (foto: WB)

Jupiter vychází (foto: WB)

Jupiter má smůlu, že díky odkladům přichází do kin tak pozdě. Je tu několik scén, které vám dozajista připomenou druhý Star Trek, Strážce galaxie nebo Interstellar (v Hollywoodu se všichni zbláznili do kukuřice?). Zamrzí to o to víc, že se nejedná o nějaké vykrádání, ale jen o smolnou souhru okolností při šachování s datem premiéry. Jupiter mohl být ve všem první, nakonec se bude však kroutit v koutě a nepomůžou mu ani levitující boty Channinga Tatuma.

Jupiter vychází (foto: WB)

Jupiter vychází (foto: WB)

Při pohledu na potenciál vesmíru, který Wachowští vytvořili a příběh, který do něj nakonec zasadili se mám chuť rozbrečet a rozpoutat diskuzi o zbytečném plýtvání penězi ve filmovém byznysu. Scénář možná mohl mít 600 stran, jak uvádějí sami autoři, ale asi ho nikdo pořádně nečetl. Jinak si nemůžu vysvětlit, že na TOHLE mohl někdo uvolnit peníze. Jupiter je průměrný i režijně. Jsou to sakra Wachowští! V Matrixu posadili triky na zadek celý svět! V Atlasu mraků dokázali vyprávět příběh v šesti(!) časových rovinách, různých filmových žánrech a dokonce v různých částech vesmíru!

atlas mraků BD lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Jupiter vychází (foto: WB)

Jupiter vychází (foto: WB)

A pak nám naservírují Jupitera, kde je polovlk Channing Tatum, čtvrt stopáže lítá vesmírem polonahý a hlavní záporák neustále kňučí, řve nebo pláče a nikdo neví proč. Je to stejné, jako kdyby Michael Bay začal po Transformerech točit sociální dramata. Tak neuvěřitelný skok v kvalitě i žánrovém zaměření.

Ani vizuální a triková stránka, i když je opravdu velkolepá, ničím nepřekvapí.
Jupiter se nedá brát vážně, i když film samotný se smrtelně vážně bere. Rychlý skok do děje bez dlouhého úvodu může zezačátku trošku zmást a lehce se můžete mezi všemi těmi dynastiemi a reinkarnacemi ztratit.

Jupiter vychází (foto: WB)

Jupiter vychází (foto: WB)

V průběhu filmu se několikrát objeví špetka naděje, která film vynese do lehkého nadprůměru, ale vzápětí je naděje sražena téměř na dno.

  • Režie - 50%
    50
  • Scénář - 30%
    30
  • Herci - 30%
    30
  • Kamera - 50%
    50

Jupiter vychází (Jupiter Ascending)

Nečekali jsme zázraky. Wachowští si vybrali svou slabší chvilku, tentokrát nejen ryze komerční, ale zároveň kvalitativní. Jupiter potěší vesmírem, náladu vám však zkazí příběhem, který by rád sdělil. A když nepomůžou ani kukadla Mily Kunis, aby film vysvobodila z propasti podprůměru, je asi něco špatně.

Zamrzí promarněná šance na vytvoření další úspěšné vesmírné franšízy o to víc, když jsou pod ní podepsáni tvůrci, kteří před 16 lety změnili filmový svět Matrixem.

40 %
Petr Račko, Totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Warner Bros. © 2015

Jupiter vychází
Jupiter Ascending
Sci-Fi / Akční / Dobrodružný
USA, 2015, 128 min
Premiéra: 5. 2. 2015 (Warner Bros.)

Režie: Andy Wachowski, Lana Wachowski
Scénář: Andy Wachowski, Lana Wachowski
Kamera: John Toll
Hudba: Michael Giacchino
Hrají: Channing Tatum, Mila Kunis, Eddie Redmayne, Sean Bean, Douglas Booth, Tuppence Middleton, Nikki Amuka-Bird, Christina Cole, Ramon Tikaram, Ariyon Bakare, Maria Doyle Kennedy, David Ajala, Doo-na Bae, Gugu Mbatha-Raw, Edward Hogg, Tim Pigott-Smith, James D’Arcy, Jeremy Swift, Kick Gurry, Lieve Carchon, Andy Ahrens, Charlotte Beaumont, Elsa Mollien, Bryony Hannah, Samuel Barnett, Terry Gilliam, Katherine Cunningham, Neil Fingleton

Jupiter-vychazi-plakat

  1. […] Recenze zdeDalší počin sourozenců Wachovských. Wachowští vytvořili fungující svět. Co svět, celý fungující vesmír! Jsou tu desítky různých ras, historie a mytologie. Velký potenciál k vyprávění příběhů, které by se mohly postavit po bok Star Wars nebo Star Trek. Škoda jen, že to ve výsledku k ničemu není a my sledujeme jen další ohraný příběh. Ve filmu není jediný nečekaný zvrat. Jen tuny zbytečné akce – rozstřílení velkoměsta v úvodu je snad to nejzbytečnější, co bylo poslední dobou na plátně vidět. Přesto se tenhle počin zdá pro domácí kino docela příjemnou kratochvílí. […]

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.