Recenze | Nezlomný doplácí na nezkušenost režisérky

Příběh olympionika, který za druhé světové války padne do japonského zajetí měl rozhodně na čemž stavět. Vznikl podle skutečné události. Za kamerou stála Angelina Jolie, v zádech velmi zručný tvůrčí tým a před kamerou charismatický herec Jack O´Connell v hlavní roli. Všechna tato plus nakonec stačila jen na průměrný až podprůměrný výsledek.

Nezlomný (foto: CinemArt)

Nezlomný (foto: CinemArt)

Příběh vojáka z japonského koncentráku, který odolává fyzickému a psychickému teroru má přesto několik nominací na Oscara. Ale pouze v technických kategoriích. Nominace za kameru a zvukový střih a mix jsou rozhodně na místě, ale pro diváka v konečném důsledku zase tolik neznamenají.

Oscar NOMINACE 2015Ve scénáři hrají prim především emocionální momenty, které by mohly být silné, kdyby se Jolie nesnažila opakovat to, co už tu mnohokrát bylo.
Nezlomný navíc míchá dvě neslučitelné věci. Neúměrně dlouhé akční sekvence (úvodní bitva) s poměrně napínavým ztroskotáním na moři a komorním psychologickým dramatem. K tomu ještě slušná nálož špatně načasovaných flashbacků. Výsledkem je velmi zvláštní a nefunkční mix, který nezaujme ale ani nenaštve.

Nezlomný (foto: CinemArt)

Nezlomný (foto: CinemArt)

Angelina se jako režisérka (a žena) až příliš často dojímá a když už jí příběh drží jakž takž pohromadě, přichází s dalším dojemným záběrem, který to celé pošle spolehlivě k čertu.

  • Režie - 30%
    30
  • Scénář - 50%
    50
  • Herci - 60%
    60
  • Kamera - 80%
    80

Nezlomný (USA, 2014)

Angelina Jolie upatlala velmi drahý a nepříliš dobrý filmový guláš a nepřinesla nic nového. Naopak. Od zkušenějších a slavnějších kolegů velmi čitelně opisovala. Kdyby se neobklopila tak silným tvůrčím týmem, vzniklo by něco mnohem horšího. Především kameraman Roger Deakins jí silou svého výtvarného vnímání pomohl alespoň k filmovému průměru.

55 %
Vaše hodnocení filmu: 0.0 (0 hlasů)
Sending
Alex C., Totalfilm.czicon_csfd
foto/video: CinemArt © 2015

Nezlomný
Unbroken
Válečný / Životopisný / Sportovní / Drama
USA, 2014, 137 min
Premiéra: 5. 2. 2015 (CinemArt)

Režie: Angelina Jolie
Předloha: Laura Hillenbrand (kniha)
Scénář: Joel Coen, Ethan Coen, Richard LaGravenese, William Nicholson
Kamera: Roger Deakins
Hudba: Alexandre Desplat
Hrají: Jack O’Connell, Domhnall Gleeson, Garrett Hedlund, Jai Courtney, Alex Russell, Luke Treadaway, John D’Leo, Finn Wittrock, John Magaro, Vincenzo Amato, Miyavi, Ross Anderson, Spencer Lofranco, Michael Whalley, Maddalena Ischiale, Ken Watanabe, Morgan Griffin, Geoff Evans

Nezlomny_poster_web1

  1. […] Recenze zdeAngelina Jolie se ujala režie i produkce strhujícího dramatického příběhu, který vypráví o neskutečném osudu olympijského a válečného hrdiny, Louise Zamperiniho. Louis (Jack O’Connell) býval problémové dítě. Svou energii ale s pomocí staršího bratra dokázal zaměřit na běhání a v roce 1936 se zúčastnil olympiády. S vypuknutím druhé světové války Louis narukoval do armády a po téměř fatální letecké nehodě musel se dvěma dalšími členy posádky přežít 47 trýznivých dní na záchranném člunu, po kterých přišlo japonské zajetí a tábor pro válečné zajatce. Tady se kvůli svým olympijským úspěchům stává oblíbeným terčem obzvláště brutálního dozorce. Ve scénáři hrají prim především emocionální momenty, které by mohly být silné, kdyby se Jolie nesnažila opakovat to, co už tu mnohokrát bylo. Nezlomný navíc míchá dvě neslučitelné věci. Neúměrně dlouhé akční sekvence (úvodní bitva) s poměrně napínavým ztroskotáním na moři a komorním psychologickým dramatem. K tomu ještě slušná nálož špatně načasovaných flashbacků. Výsledkem je velmi zvláštní mix, který nenadchne ale ani nenaštve. […]

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Rating