Recenze | Popelka v péči Kennetha Branagha nezklamala

Kenneth Branagh přistoupil k Popelce se shakespearovským zanícením, které je mu vlastní. Jako herec i jako režisér přistupuje ke každému projektu s nesmírnou péčí. A ona péče provází od začátku až do konce i projekt disneyovské Popelky. Češi mají k této pohádce výlučný vztah. Platí to od pravidelných televizních repríz Vorlíčkových Třech oříšků.

Popelka (foto: Falcon)

Popelka (foto: Falcon)

Jakoukoliv další adaptaci známé pohádky tedy nesrovnáváme s původní pohádkou bratří Grimmů, ale s Libuškou Šafránkovou. Ale srovnávat nesrovnatelné je opravdu zbytečné. Česká verze známého příběhu je téměř prosta triků. Hollywoodská novinka je jich naopak plná. Je zdobná, barevná a velkolepá. Z Disney stáje těžko kdy vyjde něco jiného a v kombinaci s rozmáchlým Branaghem bylo už dopředu jasné, jak bude příběh Elky a jejího prince vypadat.

Popelka (foto: Falcon)

Popelka (foto: Falcon)

Krom titulní hrdinky (Lily James) je nejzajímavější postavou macecha v podání Cate Blanchett. Ačkoliv je nová Popelka prokazatelně filmem pro celou rodinu, nabízí i náznaky silného dramatu a dokonce poodhaluje i pohnutky náhradní Popelčiny matky. Málokdy se stane, že by pohádka výrazně naznačovala nějaká motivační pozadí, případně rovnou psychologii jednotlivých postav. Kenneth Branagh šel tímto směrem a zatraktivnil tak film i starším divákům. Přitom těchto vážných prvků snímek obsahuje stopové množství, takže nijak neboří celkový koncept.

Známý příběh těžko něčím překvapí. Co upoutá jednoznačně je nádherná výprava a vizuál. Jednoznačnou aspirantkou na příští oscarové nominace bude kostýmní výtvarnice. Její práce je opravdu úchvatná. Celý vizuál působí disneyovsky dokonale, místy až dortově přeslazeně. Triky jsou skvělé, obzvlášť půvabná je scéna s kočárem, který se po úderu půlnoci opět mění v dýni. Není to ale na škodu, díváme se přece na pohádku.

  • Režie - 75%
    75
  • Scénář - 70%
    70
  • Vizuál, kostýmy, výprava - 85%
    85

Popelka

Kenneth Branagh natočil klasiku vlastním rukopisem. Vůbec se to nevylučuje. Nádherná výprava, klasický příběh a pro dospělé i naznačená motivace postav.

75 %
Martin Staněk, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Falcon © 2015

Popelka
Cinderella
Dobrodružný / Drama / Rodinný / Romantický / Fantasy
USA, 2015, 114 min
Premiéra: 19. 3. 2015 Falcon

Režie: Kenneth Branagh
Scénář: Chris Weitz
Kamera: Haris Zambarloukos
Hudba: Patrick Doyle
Hrají: Cate Blanchett, Lily James, Richard Madden, Helena Bonham Carter, Hayley Atwell, Stellan Skarsgård, Holliday Grainger, Sophie McShera, Nonso Anozie, Derek Jacobi, Ben Chaplin, Andrew Fitch, Eloise Webb

Popelka-plakat

  1. Popelku jsem viděla,už nemusi,kdyžtak tu kreslenou tahle byla tak nějak přeplácaná. Tolik jsem se těšila.

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.