Finále Plzeň uvede premiéru loutkového filmu Malý Pán

Dvacátý osmý ročník přehlídky Finále Plzeň se ponese mimo jiné ve znamení loutek. Na festivalu bude mít premiéru nový český loutkový film Malý Pán. S tím souvisí i první uvedení zdigitalizované klasiky Jiřího Trnky Staré pověsti české (1952), které festival slavnostně zahájí. Digitalizaci tohoto filmu významně podpořila společnost Plzeň 2015. Díky ní dojde i k propojení s nabídkou Evropského města kultury, kterým právě Plzeň v současné chvíli je. Finále Plzeň nabídne i projekce v rekonstruovaných Loosových ateliérech.

-Budeme dále aktualizovat o videa-

Malý Pán (foto: Alžběta Jungrová)

Malý pán (foto: Alžběta Jungrová)

logo finále plzeňPředpremiéru bude mít na festivalu i televizní film Uspávačka režiséra Martina Dolenského o životě české vražedkyně Jaroslavy Fabiánové.
V porotách jednotlivých soutěží, kterých se účastní i slovenské projekty zasedne například režisér David Ondříček, polská režisérka Dorota Kedzierzawska, člen Evropské filmové akademie Andriy Khalpakhchi, makedonská herečka Verica Nedeska, slovenský dokumentarista Robert Kirchhoff, maďarská režisérka Ágnes Sós, Libuše Šmuclerová či řecký scénárista a herec Dimitris Emmanouilidis.

Režisér Jiří Svoboda (foto: A. Kovandová-Totalfilm.cz)

Režisér Jiří Svoboda (foto: A. Kovandová-Totalfilm.cz)

Finále Plzeň tradičně přichystalo několik poct filmovým osobnostem. Letos se této sekce dočkali režisér Jiří Svoboda, Pavel Juráček a Štefan Uher (Slnko v sieti). Představen bude i současný slovenský film, české stopy v mezinárodních koprodukcích a další specializované sekce.

V soutěži českých a slovenských celovečerních hraných a animovaných filmů jsou například filmy Hany, Cesta ven, Zakázané uvolnění, Díra u Hanušovic, Tři bratři, Andělé všedního dne nebo Jak jsme hráli čáru. Od loňska má festival i soutěž televizní. V kategorii cyklická tvorba najdeme například seriály Až po uši (HBO), Marta a Věra (ČT), Kancelář Blaník (Stream) nebo Život a doba soudce A.K. (ČT).

Až po uši (foto: HBO Europe)

Až po uši (foto: HBO Europe)

V kategorii televizních solitérů se o Ledňáčka budou ucházet například tituly Nevinné lži – Zrádce (ČT), České století – Je to jen rock´n´roll (ČT), Osmy (ČT) nebo Moje povstanie.sk (RTVS).
V soutěži dokumentárních filmů jsou také české a slovenské tituly. Zájem se účastnit mělo 90 filmů, do soutěže se jich nakonec probojovalo 17. Namátkou zmiňme Danielův svět, Gottland, Lovu zdar!, Magický hlas rebelky nebo Trabantem až na konec světa.

Kromě filmového programu je přichystán i bohatý doprovodný kulturní program. Přichystána jsou autorská čtení z populárních blogů 1000 věcí, co mě serou nebo Kafe a cigárko. Návštěvníci mohou vyrazit i na koncerty v Zach´s pubu či talkshow. Součástí festivalu jsou i Industry Days pro profesionály a workshopy s významnými hosty, otevřené široké veřejnosti.

více informací na: http://www.festivalfinale.cz/

připravil: MS, totalfilm.cz
-vlastní zpráva-
zdroj: J. Sedlák, ArtsMarketing.cz, Finále Plzeň