Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

VÍTEJTE NA NAŠEM NOVÉM WEBU. DOUFÁME, ŽE SE VÁM TU BUDE LÍBIT.

Recenze | Avengers: Age of Ultron – očekávání naplněna

Krátce a stručně: Avengers tentokrát musí odrazit útok nepříjemného soupeře, kterému vlastně nechtěně pomohli k moci. Lépe řečeno, na svědomí to má sám Tony Stark (Rober Downey jr.). Do vytvoření umělé inteligence vkládal velké naděje. Ultron se vymkne kontrole hned na začátku. Jeho vědomí si vytvoří vlastní tělo a zosnuje ďábelský plán. Prvními, koho chce zlikvidovat jsou právě sami Avengers. Iron Man, Kapitán Amerika, Thor, Hulk, Black Widow a Hawkeye čelí společně nečekané a nebývalé síle. V sázce není (opět) nic menšího než osud lidstva a celé naší planety.

Avengers Age of Ultron (foto: Falcon)

Avengers Age of Ultron (foto: Falcon)

Diváci, kteří mají svou oblíbenou postavu z předchozích deseti filmů budou potěšeni. Nejvíc hláškující je dle očekávání Tony Stark coby Iron Man (Rober Downey jr.), nezklame ani Thor (Chris Hemsworth). A krom akčního nářezu je tu také pár vyloženě zábavných scén. Nejkouzelnější je asi ta barová, kdy se členové Avengers snaží uzvednout Thorovo kladivo Mjölnir. Vtip ale střídá akce, překvapení, strach a temnota. Ultron přichází nečekaně rychle. I první scéna filmu po marvelovské znělce nedá divákovi možnost se nadechnout. Navíc hned na začátku poznáme nové soupeře superhrdinské party – Quicksilvera (Aaron Taylor-Johnson) a Scarlet Witch (Elizabeth Olsen).


Dvojka Avengerů je podle očekávaní nadupaná akcí. Přesto scénář i samotný film působí subtilnějším dojmem než první film. Není to na škodu.
Zápletka jako taková je poměrně jednoduchá. Na druhou stranu je třeba znát předchozí filmy, abyste se v postavách orientovali a užili si některé odkazy a vtipy. V případě, že hodláte druhými Avengery vstoupit do světa marvelovského univerza, nedělejte to a raději si před návštěvou kina pusťte základní sólovky.


předobjednat

U dvojky Avengerů je pozoruhodná zejména kombinace akčního nářezu s hašteřením superhrdinské partičky i nečekanými romantickými linkami. Zejména komplikovaný vztah Bruce Bannera/Hulka (Mark Ruffalo) a Natašy Romanovové/Black Widow (Scarlett Johansson) je napsaný opravdu velmi dobře. Neobtěžuje ani z filmu netrčí, naopak tvoří velmi dobře funkční součást. Totéž se dá říct i o výrazném překvapení, které v tomto smyslu svým spolubojovníkům připraví i Hawkeye (Jeremy Renner).

Avengers: Age of Ultron (foto: Falcon) - Quicksilver

Avengers: Age of Ultron (foto: Falcon) – Quicksilver

Přestože se Avengers mezi sebou laškovně špičkují, narozdíl od prvního dílu je parta více stmelená. Zřejmě i díky tomu, že záporák otravuje naše hrdiny téměř permanentně. Není tedy čas na žádné prostoje. I tak se ale dostane na vnitřní běsy některých postav a nutno říct, že i tyto momenty se moc povedly. Avengers: Age of Ultron je mnohem kompaktnější než první díl. Joss Whedon postavy opravdu miluje a kromě výtečné režie může být hrdý i na svůj scénář.

avengers BD lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Zpracování je skvělé. V akčních scénách nápaditá kamera, skvělá choregrafie i výprava. Každý člen týmu je tu platný, všichni mají své opodstatnění. Pozoruhodná je nová postava Vision (Paul Bettany). Ta do dalšího vývoje příběhu výrazně promluví, ale v Avengers: Age of Ultron pouze naťukne svou důležitost.

Avengers Age of Ultron (foto: Falcon)

Avengers Age of Ultron (foto: Falcon)

  • 80%
    Režie - 80%
  • 90%
    Scénář - 90%
  • 90%
    Kamera, vizuál - 90%
  • 90%
    Herci - 90%
90%

Avengers: Age of Ultron

Avengers: Age of Ultron má mnoho postav. Každá má ale svůj prostor pro prezentaci. Joss Whedon je úsporný vypravěč, který jede na jistotu. Umí využít i ten nejmenší prostor, aby řekl nebo ukázal něco naprosto zásadního. Díky tomu nepůsobí nový marvelovský blocbuster přeplácaně.
Jediné, co je na nových Avengers absolutně zbytečné je 3D. Je málo výrazné a to za tlumené barvy opravdu vůbec nestojí.
V každém případě je tenhle film radostí pro fanoušky marvelovského univerza. Navíc lehce naznačuje další směr.

Sending
User Review
4.89 (9 votes)
Martin Staněk, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Falcon, Marvel Entertainment © 2015

Avengers: Age of Ultron
The Avengers: Age of Ultron
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi
USA, 2015, 141 min
Premiéra: 30. 4. 2015 (Falcon)

Režie: Joss Whedon
Předloha: Jack Kirby (komiks), Stan Lee (komiks)
Scénář: Joss Whedon
Kamera: Ben Davis
Hudba: Brian Tyler
Hrají: Hrají: Chris Evans, Chris Hemsworth, Robert Downey Jr., Mark Ruffalo, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Samuel L. Jackson, Cobie Smulders, James Spader, Aaron Taylor-Johnson, Elizabeth Olsen, Thomas Kretschmann, Don Cheadle, Hayley Atwell, Paul Bettany, Andy Serkis, Stellan Skarsgård, Idris Elba, Anthony Mackie, Lou Ferrigno, Chelsea Li, Julia Krynke, Claudia Kim


Avengers Age of Ultron plakat

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast