Rychle a zběsile 7 je v klubu miliardářů

Rychle a zběsile má ještě chvilku čas hromadit své obrovské zisky, než 30. dubna nastoupí na scénu marvelácké buldozery Avengers. Jak si zatím v Rychle a zběsile v kinech vede? Nad očekávání dobře! Tentokrát to vezmeme více zeširoka. Před nedávnem jsme psali, že je ze sedmičky Rychle a zběsile obrovský hit. Ono se to samozřejmě čekalo, odhady se pohybovaly kolem otvíracího víkendu za 100 milionů. Což zběsilá parta přeskočila o úctyhodných 47 milionů. A to nečekal nikdo.

Rychle a zběsile 7 (foto: CinemArt)

Rychle a zběsile 7 (foto: CinemArt)

Rychle a zběsile k miliardě

Devátým místem v historii amerických otvíráků se pokladny kin jenom lehce zahřály – přišly výsledky ze zbytku světa, a tak se šílený akční výplach dostal na 392 milionů dolarů za jediný víkend. Hlavouni Universalu bouchali šampaňské ve velkém, navzdory tragickému úmrtí jednoho z hlavních představitelů série. Konečně totiž dostali miliardovou sérii, která jim v portfoliu tolik chyběla. Pro Universal přišly, i když před pár lety se krčil na hraně bankrotu, konečně lepší časy. I po tak obrovském nástupu jsem si tou miliardou nebyl úplně jistý. Mohly přijít velké propady, kdy se fanoušci série namlsali v prvních dnech distribuce, ale nestalo se tak. 900 milionů však bylo jistých na sto procent. O týden později film odstartoval v Číně. Za jediný den tam utržil 68,8 milionu! Čím je suma zvláštní? Je to další rekord! Rychle a zběsile je teď na trůnu čínských otvíráků.

Rychle a zběsile čínský plakátČínský kinařský trh se neustále rozrůstá, takže se pohled amerických producentů začíná stáčet východním směrem. Asi je vám známo, že v Číně jsou věci nastaveny trošku jiným způsobem, protlačit tam zámořský film není snadný úkol. Mezi tamní snímky se tak každoročně dostane z Ameriky jen pár vyvolených velkofilmů. Jejich počet se díky finančním úspěchům zvětšuje, lobování nadnárodních filmařských korporací nedokáže vzdorovat ani komunistická Čína, a tak se velmi brzy stane, že bude čínský trh důležitější než ten americký. Distribuci zahraničních děl zaštituje z většiny společnost China Film, s níž mají američtí producenti domluvené o něco nižší procenta z prodeje lístků. V Americe se jedná o zhruba 50-60%, v Číně pak kolem 30%. To producentům vzhledem k úspěšnosti projektů zatím stačí, postupem času se však procenta budou jednoznačně zvyšovat. Rychle a zběsile se v Číně zatím podařilo nashromáždit neskutečných 246 milionů a s největší pravděpodobností přeskočí i výdělky americké, které jsou teď kolem 300 milionové hranice. Každopádně se neztrácí i zbytek světa, protože je sedmý díl oficiálně 20. miliardářem. Stalo se tak během rekordních 17 dní – a o tom snad nikdo ani nepřemýšlel. Další nečekaný skalp na poli rekordů – padli i takoví velikáni jako Avengers nebo Temný rytíř, ti všichni se teď musí klanět před neuvěřitelnou sílou rychlých aut. Pokud bude mít parta Vina Diesela pořád takovou výdrž, a měla by ji mít, může film skončit i na 1,4 miliardě dolarů! Čímž by přeskočil osmý díl Harryho Pottera a stal se tak 4. nejvýdělečnějším filmem světa. A pokud budou lidé v Číně brát kina útokem jako doposud, existuje šance předehnat i Avengers, kteří už tři roky drží bronzovou příčku s 1,5 miliardy dolarů. A to by bylo panečku něco. Vývoj série nemá v kinematografii obdoby.

BOX miliardáři

Elitní klub miliardářů se s Rychle a zběsile rozrostl na dvacet členů. Tento rok ale nabízí potenciálních miliardářů hned několik. Za pár dní zboří kinosály Avengers, kteří dokonce pokukují i po hranici dvoumiliardové. Kromě nich přijde ještě Spectre (další mise Jamese Bonda) a v prosinci Star Wars. A kdo tedy patří do klubu? Avatar (2,7), Titanic (2,1), Avengers (1,5), Harry Potter 8 (1,3), Frozen (1,27), Iron Man3 (1,21), Furious 7 (1,1+), Transformers 3 (1,12), Pán prstenu: Návrat krále (1,11), Skyfall (1,1), Transformers 4 (1,09), Temný rytíř povstal (1,08), Piráti z Karibiku 2 (1,06), Toy story 3 (1,06), Piráti z Karibiku 4 (1,04), Jurský park (1,02), Star Wars: epizoda I. (1,02), Alenka v říši divů (1,02), Hobit: Neočekávaná cesta (1,01), Temný rytíř (1,004).

Vývoj do blockbusterové první ligy

Rychle a zběsile začínalo v roce 2001 s rozpočtem 38 milionů dolarů, jako film především o tuningových autech, který se v mezích dal brát i vážně. Částka v rozpočtu je v dnešních poměrech přinejmenším směšná, a možná ji Vin Diesel inkasoval pouze za své působení v sedmičce. První díl s tržbami 200 milionů dolarů byl na tehdejší dobu silně dostačující (samozřejmě vzhledem k rozpočtu) a položil základy celé sérii a možná i subžánru závodnických filmů. Dvojka se jako jediná obešla bez chrápláku Vina Diesela a vystačila si s Paulem Walkerem. Jak bývá dobrým zvykem každého pokračování, i tady se zvedal rozpočet, tentokrát na 76 milionů. To se tvůrcům vyplatilo, Rychle a zběsile 2 skončilo s 236 miliony na kontě. Třetí díl byl tak trochu experiment. Film představil neznámé hrdiny (kteří pak byli do celku šikovně napasováni) a exotickou lokaci.

rychle a zběsile 7-návštěvnost-rekord-box-office

Do série na režisérský post nastoupil Justin Lin. O něm jsme vám už psali. Třetím dílem franšízu takřka pohřbil. V Americe film utržil pouhých 60 milionů (což je mimochodem částka, kterou sedmička vydělala za jeden den), diváci odcházeli rozpačití, fanoušci hlasitě prskali. O tři roky později, v roce 2009 se vrací do projektu Vin Diesel a překvapivě opět Justin Lin, aby sérii dostali na nohy. Dali do kupy původní tým, přidali víc akce, střílení a první náznaky šíleností a celkem překvapivě uspěli. Nostalgická vlna zapůsobila, při střídmém rozpočtu (85milionů) nasbírali celosvětově 363 milionů a hned se začalo uvažovat o pokračování. Tým zůstal kompletní, do rozjetého vlaku nastoupil Dwayne Johnson jako drsný policajt Hobbs a tržby se opět navyšovaly. Tentokráte na 626 milionů. Pátý díl měl pozitivní recenze i divácké ohlasy a dodnes se považuje za nejlepší ze série. Zbývá nám šílená šestka, která měla několik „over the top“ akčních sekvencí, včetně nekonečné přistávací dráhy a tržby se vyšplhali téměř k 800 milionům dolarů. A pak přišla noční můra se sedmým dílem, aby nakonec s mírnou pachutí skončila pro sérii nejlépe, jak to při prodělaných okolnostech šlo.

TABULKA VÝDĚLKŮ

Název dílu Rozpočet Americké tržby Celosvětové tržby
Rychle a zběsile 38 milionů 144 milionů 207mil
Rychle a zběsile 2 76 milionů 127milionů 236mil
Rychle a zběsile: tokijská jízda Neznámý 62 milionů 158mil
Rychlí a zběsilí 85 milionů 155milionů 363mil
Rychle a zběsile 5 125 milionů 209milionů 626mil
Rychle a zběsile 6 160 milionů 238milionů 788mil
Rychle a zběsile 7 Neznámý, odhaduje se 250-300milionů 296milionů + 1,1miliardy
Rychle a zběsile 7 (foto: CinemArt)

Rychle a zběsile 7 (foto: CinemArt)

Kromě přešlapu s třetím dílem se série každým dílem zlepšuje. Tedy pokud mluvíme o finančních výdělcích. Což je v dnešním filmovém světě vzácnost. Vyprávět by o tom mohl Hobit nebo Liam Neeson se sérií Taken. Tvůrcům se každým dílem daří přinášet něco víc, je zde vidět opravdový posun, ale i změna celkového vyznění a ospravedlňování akčních šíleností. Kdyby vám někdo v roce 2001 řekl, že Diesel bude o šest dílů a čtrnáct let později skákat autem z letadla a bude vydělávat stamiliony, asi byste mu těžko uvěřili. Sedmé pokračování zastihla smrt Paula Walkera, která se celosvětově řešila, i přesto, že přímo nepatřil mezi áčkové hollywoodské celebrity. Jeho nečekaný skon pozastavil natáčení a dostal tvůrce do celkem nepříjemné situace, jak s filmem dál nakládat. Ve hře bylo zrušení celého filmu, vystřižení Paulovy postavy a nebo její ponechání. Jednalo se svým způsobem o risk, který ale ve výsledku dopadl náramně. Fanoušci jsou s odchodem postavy spokojení, Walker byl v některých scénách digitální, někdy jej zastupovali bratři. Otázkou zůstává, nakolik Walkerova smrt stojí za fenomenálním finančním úspěchem. Studio díky hercově pojištění získalo na dotáčky finanční náhrady, a vyplatilo se i pozdržení premiéry o více než rok. Nostalgická vlna a rozloučení s oblíbenou postavou funguje lépe ve světě, kde jsou výdělky někdy i dvojnásobné v porovnání s minulými díly. Walkerova smrt jednoznačně zapůsobila na diváky, neměla by se ale (se vší úctou k herci) tolik přeceňovat. Hlavní síla je totiž úplně někde jinde. Tušíte správně – v Číně.

Rychle a zběsile 7 (foto: CinemArt)

Rychle a zběsile 7 (foto: CinemArt)

Rychle a východně

Čína připravované díly jistojistě ovlivní. V době, kdy i Marvel pro čínský trh zapasoval do Iron Mana 3 tematickou scénu navíc, očekávejme několik rychlých a zběsilých pomrknutí na východ. Osmý díl se sice má velkou částí odehrávat v New Yorku, bylo by ale velkým překvapením, kdyby Dieselovci nenacvičili nějakou eskapádu přímo v Číně. Nabízí se Peking nebo i Hongkong, kde se prolítl i samotný Batman. Ostatně, v Číně už byli i Transformeři ve svém čtvrtém pokračování. Další věc, která by se dala čekat, je nějaký čínský parťák, zahraný nějakou tamní hvězdou, čímž by se mohla nahradit postava Hana, kterou sprovodil ze světa Jason Statham. Neustále se také uvažuje i o spinoffech. (další příběhy ze stejného světa) Například sólový film s agentem Hobbsem, (Dwayne Johnson) který by se teď teoreticky mohl vydat na nějakou akční asijskou jízdu, která by na tamním trhu určitě vzbudila pozdvižení.

O Rychle a zběsile v dalších letech určitě uslyšíme. Příběhové podklady totiž existují i pro desátý díl. Zní to sakra bláznivě a jsem opravdu velmi zvědav, kam se série kvalitativně, ale i finančně posune. Laťka je teď sakra vysoko a to co jsme zatím v sérii viděli, se bude velmi těžce překonávat. Kdo do série přibyde a kdo se ji ujme? O tom zatím můžeme jen uvažovat. Vrátit se samozřejmě můžou Justin Lin nebo James Wan, ti mají teď ale plné ruce práce se svými projekty (Star Trek 3 od Lina a V zajetí démonů 2 od Wana). Mátě nějakého vysněného favorita? Vůně benzínu a akční ujetosti se v kinech jen tak nezbavíme!

připravil: Petr Račko, totalfilm.cz
zdroj: boxofficemojo.com