Anifilm odstartoval Cenou za celoživotní dílo pro Vlastu Pospíšilovou

Dnes večer v Třeboni odstartoval šestý ročník Mezinárodního filmového festivalu animovaných filmů Anifilm. Letos se návštěvníci mohou těšit kromě Soutěže celovečerních animovaných filmů pro dospělé i děti a bloků s krátkými a studentskými filmy i na novou Soutěž videoklipů a nenarativní, experimentální a hraniční animace.

Drtivá většina filmů je uváděna v české premiéře. V tvůrčích týmech mnohých z nich můžeme zaznamenat i populární a známá jména. Uvádíme pro ilustraci pár z nich: Salma Hayek, Tomm Moore, Bill Plympton, Joann Sfar, Liam Neeson, Frank Langella, Alfred Molina, Raul Garcia, Christopher Lee, Guillermo del Toro, Vincent Parronaud…

Ozdobou úvodního večera byla první dáma české animace Vlasta Pospíšilová. Z rukou ředitele festivalu Tomáše Rycheckého převzala legendární animátorka a režisérka Cenu za celoživotní dílo. “V Třeboni jsem nevynechala ani jeden ročník, je to nejlepší město na světě, kde lze uspořádat festival animovaných filmů. Je to takové zvlášní místo pro kouzelná setkání. Když jsem někoho neviděla dlouhá léta, teď jsem ho najednou potkala. “vyznala režisérka lásku festivalu i městu Třeboň.

Vlasta Pospíšilová

Vlasta Pospíšilová

Více o soutěžních filmech najdete zde

Nesoutěžní část festivalu přináší retrospektivy významných osobností, kurátorské výběry, prezentace a přehlídky současné filmové a televizní tvorby pro dospělé i dětské diváky. ANIFILM diváky seznámí s aplikovanou animací, oslaví 50 let Večeníčku. Festival jim představí i oceněné filmy – v Třeboni budou k vidění všechny filmy nominované na letošní Oscary a součástí programu je i výběr filmů nominovaných na evropskou cenu Cartoon d’Or. Stranou zájmu nebude i program věnovaný oslavám 100 let švédské animace. Dalšími velkými tématy jsou aplikovaná animace a také jeden z aktuálních trendů v oboru nazývaný street animace. Tradičním tahákem je určitě i program věnovaný budoucím filmům, Works in Progress, kde se letos představí i připravovaný film Jana Švankmajera Hmyz.

V porotách pro celovečerní a pro krátkometrážní tvorbu (včetně studentské) zasednou letos opět odborníci z různých zemí, kteří jsou zběhlí jak v praxi, tak teorii animovaného filmu. Letošní soutěžní filmy budou hodnotit kultovní kanadská animátorka Michèle CournoyerNational Film Board of Canada, dále italský zvukař Andrea Martignoni spolupracující s umělcem BLU-em, francouzský filmař nominovaný před několika lety na Oscara Bastien Dubois, dále v Belgii usazená americká  festivalová zpravodajka a novinářka Nancy Phelps, nadějná švédská animátorka Niki LindrothLukáš Skalník, výkonný producent z reklamní branže. Nové kategorie bude hodnotit speciální porota. Zasedne v ní maďarská festivalová kurátorka Anna Ida Orosz, která působí na festivaluPrimanima, ze Slovenska to bude umělecký ředitel žilinské Fest Anči Maroš Brojo a Českou republiku bude reprezentovat výtvarnice a animátorka Lou Sanitráková.

Festival potrvá od 5. do 10. května 2015
více na www.anifilm.cz

připravil: AC, totalfilm.cz