Anifilm zná své vítěze – Posedlý vyhrál kategorii pro dospělé, Příběh o princezně Kaguje dětskou soutěž

Šestý ročník Mezinárodního festivalu animovaných filmů Anifilm 2015 zná své vítěze. Už v úterý byla na zahájení festivalu v Třeboni udělena Cena za celoživotní přínos české animátorce a režisérce Vlastě Pospíšilové. Před malou chvílí byli na slavnostním zakončení vyhlášeni vítězové hlavních soutěžních kategorií. Přestože se bude promítat ještě celou neděli, už teď jsou známa čísla z dosavadního průběhu festivalu. na jednotlivé filmové, odborné i doprovodné programy přišlo více než 25 000 diváků, festivalu se zúčastnilo přes 800 filmových profesionálů, v šesti soutěžních sekcích se utkalo 100 snímků a z toho jich 9 bylo celovečerních, 28 krátkých, 33 studentské, 16 v kategorii nenarativních, experimentálních a hraničních forem animace a čtrnáct videoklipů. V doprovodných programech pak bylo odpromítáno dalších téměř čtyři sta filmů. Proběhlo přes třicet workshopů, přednášek a prezentací.

Hlavní cenu poroty v Mezinárodní soutěži celovečerních filmů pro dospělé získal španělský režisér Sam Conflictivos za snímek Posedlý (Possessed).

Vyjádření poroty: Za uctivé zpracování pocty velkým klasickým filmům. Cenu udělujeme filmu, který dostává všemu, co slibuje, a u nějž se diváci zaručení skvěle pobaví.

Zvláštní uznání v této kategorii si odnáší animátorka Signe Baumane za film Šutry v kapsách.

Vyjádření poroty: Za srdcervoucí odhalení animátorčiny duše provedené s humorem, který nás přiměl se u filmu smát i přes jeho vážné téma.

Nejlepším snímkem Mezinárodní soutěže celovečerních filmů pro děti vyhlásila porota film Příběh o princezně Kaguje (The Tale of Princess Kaguya) japonského režiséra Isao Takahaty.

Vyjádření poroty: Porota se rozhodla udělit hlavní cenu tomuto snímku za jeho lyrickou krásu, která divákům zcela učaruje. Princezna Kaguja nás naprosto vtáhla do svého vizuálně úchvatného světa, jímž se prolínal dokonalý hudební doprovod.

Film Píseň moře (Song of the Sea) irského režiséra Tomma Moorea ze studia Cartoon Saloon získal od poroty čestné uznání.

Vyjádření poroty: Tradiční film, který kombinuje legendu se životem v současném světě a na diváka hluboce zapůsobí svou překrásnou vizuální stránkou.

Mezinárodní soutěži krátkých filmů zvítězil americký film Svět zítřka (The World of Tomorrow) režiséra Dona Herzfelda.

Vyjádření poroty:Porota se jednoznačně shodla na udělení ceny za nejlepší krátký animovaný film Svět zítřka. Tato předpověď nejisté budoucnosti odvyprávěná se sofistikovaným humorem a minimalistickým designem je opravdu osvěžující. Okouzlil nás uchvacující vědecko-fantastický výlet viděný očima dítěte.

Zvláštní uznání si z Anifilmu odnáší český film Anatomie Pavouka režiséra Vojtěcha Kisse.

Vyjádření poroty: Temný výlet do moderní společnosti bez soucitu. Inferno boje jednoho muže s osaměním a zoufalstvím dovyprávěné v uchvacujícím stylu.

Hlavní cenu v Mezinárodní soutěži studentských filmů získala režisérka a studentka National Film and Television School – University of Hull Daisy Jacobs za snímek Širší perspektiva (The Bigger Picture), který byl v letošním roce také nominován na Oscara.

Vyjádření poroty: Porota uděluje cenu za nejlepší krátký studentský film filmu Širší perspektiva. Úžasné provedení velmi dojemného příběhu. Zamilovali jsme si integraci postav do skutečných prostředí a kombinaci 2D maleb a 3D stop motion animace. Vskutku vynalézavý film.

Další studentský film Jídlo (Food) režisérky Siqi Song z California Institute of the Arts si z festivalu odveze čestné uznání.
Vyjádření poroty: Porota se rozhodla udělit zvláštní uznání filmu Jídlo. Vegani a masožravci zpodobnění inteligentním a zábavným způsobem. Dotazovaného nahrazuje skutečný předmět. Mluvící hlava se mění v mluvící hamburger.

V letos nové soutěžní kategorii Mezinárodní soutěž nenarativních, experimentálních a hraničních forem animace si festivalový vavřín odváží slavný polský režisér Jerzy Kucia za snímek Fuga pro violoncello, trumpetu a krajinu (Fugue for Cello, Trumpet and Landscape) a čestné uznání připadlo na film Fok Nabo Distorio, který na Estonian Academy of Arts vytvořil režisér Francesco Rosso. Další novou kategorií byla Mezinárodní soutěž videoklipů, kterou ovládnul polský režisér Tomek Ducki s klipem Zhu: Paradise Awaits.

Vítězové filmové soutěže si kromě finanční odměny odnášejí Animorphu, cenu z křišťálového skla z designového studia Morphe.

Festival letos oslavoval spolu s Českou televizí 50 let Večerníčku, v několika pásmech a přednáškách představil program věnovaný fenoménu aplikované animace – tedy interaktivní aplikace, počítačové hry, reklamy a spoty, výukové filmy, znělky apod., kdy se diváci seznámili s nejen s nejlepší zahraniční tvorbou ale také s českou animovanou historií v podobě dobových reklam a výukových filmů, ale také se současnými interaktivními hrami a vzdělávacími projekty.
Anifilm se věnoval také street animaci, připomněl bohatou historii švédské animace, promítl nejlepší snímky ze soutěže o evropskou cenu Cartoon d´Or. Na náměstí promítal v rámci Bilance 5 animovaných blockbusterů (Škatuláci, Velká šestka, Jak vycvičit draka 2, Tučňáci z Madagaskaru a Ovečka Shaun ve filmu).

Nově vznikající projekty byly představeny na prezentacích Works in Progress. Umělecké združení KREUS animovalo přímo v ulicích Třeboně. Animovalo se také v dílnách animace.
Potřetí se letos uskutečnil třídenní profesionální program Visegrad Animation Forum (Anifilm jej pořádá ve spolupráci s Asociací animovaného filmu), který má napomoci rozvoji animované tvorby v našem regionu.

Game Day, pořádaný v rámci speciálního programu, byl věnován herní animaci, a to jak již hotovým hrám, tak těm vznikajícím.
Součástí programu byly i výstavy – své autorské obrazy představila skupina Sedum, složená z výtvarníků, kteří mají zkušenosti s animovaným filmem a druhá expozice s názvem Re-cycling byla spojená s filmovým projektem deseti předních evropských animátorů.

připravil: AC, totalfilm.cz
foto/video: Jan Hromádko – Anifilm © 2015, Totalfilm.cz © 2015


banner-video-anifilm

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.