Cinergy | Vítěz ze Sundance Eskil Vogt bude mít v Praze Master Class

Oceňovaný a uznávaný norský režisér a scénárista Eskil Vogt navštíví Prahu, aby osobně uvedl premiéru svého filmu Slepá a o své zkušenosti se s diváky podělil i v rámci veřejného Master Classu. Ten proběhne v  Malém sále kina Světozor 28. května od 18 hodin a předcházet mu bude exkluzivní možnost pro návštěvníky Master Classu shlédnout snímek Slepá (Blind) s Cenou za nejlepší scénář k světovému hranému filmu z festivalu v Sundance a to od 14 hodin na FAMU. Obě akce jsou otevřeny veřejnosti a jsou zdarma. Ve Světozoru zároveň diváci mohou tentýž den od 20 hodin vidět také snímek Repríza v režii Joachima Triera, jehož je Vogt scenáristou. Film získal v roce 2006 Cenu za režii na MFF Karlovy Vary.

Eskil Vogt

Eskil Vogt

Vogt vystudoval režii na prestižní filmové škole La Fémis v Paříži. Jeho začátky jsou spjaty s krátkými hranými filmy, za něž dostal celou řadu ocenění. Snímek Objetí byl např. nominován na Evropskou filmovou cenu a film Cizinci vyhrál Grand Prix poroty na festivalu Premier Plans v Angers. Následně se uvedl také jako talentovaný scenárista, zejména svou spoluprací s režisérem Joachimem Trierem, přičemž výsledky jejich spolupráce jsou vždy naprosto výrazné a originální filmy, které dobývají světové festivaly.  Repríza a Oslo, 31. august a nejnovější snímek  Louder than bombs, který byl nominován do letošní Hlavní soutěže na MFF v Cannes.

Projekt Cinergy je pravidelná série master classů, seminářů a diskusních dílen doprovázená projekcemi filmů probíhajících v průběhu celého roku. Jejich cílem je sdílení a výměna zkušeností skrze otevřený dialog, zlepšení a prohloubení filmového řemesla, přispění ke vzdělání a filmovému rozhledu. Program je určen mladým filmařům, filmovým profesionálům, studentům a filmovým nadšencům všech věkových kategorií, kteří chtějí rozvíjet své umělecké vize, využít zkušeností etablovaných tvůrců a celkově rozšířit svou filmovou gramotnost. Přidanou hodnotou projektu je rozšíření programové nabídky pražských kin o tituly, které nejsou v dané době nebo vůbec lokálně distribuovány. Pilotním dílem projektu Cinergy byl Master Class rumunského režiséra Cornelia Porumboiu, který proběhl 9. dubna ve spolupráci s FAMU. Dalším hostem je právě Eskil Vogt. V jednání jsou další osobnosti.

Eskil Vogt Masterclass

Vogtův celovečerní debut Slepá uvede do distribuce společnost Aerofilms, ale do českých kin snímek fakticky vyslali filmoví nadšenci v rámci novátorského projektu Scope50. Slavnostní premiéra dramatu s Cenou za nejlepší scénář k světovému hranému filmu z festivalu v Sundance bude 29. května v kině Světozor v Praze. Projekt Scope50 dává padesátce filmových nadšenců šanci rozhodnout, který evropský film vstoupí do české kinodistribuce. Účastníci projektu Scope50 mají exkluzivní možnost zhlédnout desítku předvybraných současných evropských filmů, které ještě nemají domácího distributora. Smyslem inovativního projektu je přehodnotit zažitý model, kdy je nabídka filmů v kinech určována „shora,“ rozhodnutími distributorů o jednotlivých nákupech. Vítězství v prvním ročníku patří právě režijnímu debutu norského scénáristy. Film obstál v konkurenci deseti ceněných evropských snímků. Režisér nadchl příběhem ženy, která po nedávné ztrátě zraku začne prozkoumávat zákoutí svých myšlenek a představivosti. Dráždivá sonda do vnitřního světa slepé ženy překvapuje bohatou vizualitou, otevřeným přístupem k sexu i absurdním humorem. Eskilu Vogtovi vynesla Slepá uznání na festivalech v Sundance a Berlíně.

zdroj: Z. Janáková