Finále Plzeň ocenilo Cestu ven i České století

Závěrečný galavečer filmového festivalu Finále Plzeň patřil v sobotu večer udílení cen Zlatý ledňáček, o které soutěžily české a slovenské snímky natočené za posledních dvanáct měsíců.  Hlavní cenu Zlatého ledňáčka v kategorii celovečerních hraných nebo animovaných filmů udělila mezinárodní porota včele s režisérem, scénáristou a producentem Davidem Ondříčkem sociálnímu dramatu Cesta ven režiséra Petra Václava.

Delegace k filmu Cesta ven

Delegace k filmu Cesta ven

Vysoce profesionální, plný emocí s úžasnou hlavní představitelkou. Zabývá se tématem, které je extrémně důležité v dnešní znepokojivé době,” vyzdvihla snímek porota, ve které dále zasedli polská režisérka Dorota Kedzierzawska, ředitel ukrajinského festivalu Molodist a člen Evropské filmové akademie Andriy Khalpakhchi, makedonská herečka Verica Nedeska a slovenský distributor Michal Drobný. Celkově o Zlatého ledňáčka v této kategorii soupeřilo 12 celovečerních filmů z celkově 27 přihlášených.

Zlatého ledňáčka za nejlepší dokument získal dle verdiktu mezinárodní poroty v čele se slovenským dokumentaristou Robertem Kirchhoffem snímek z prostředí slovenských fotografů v 80. letech vlna vs. břeh režiséra Martina Štrby. Celkem 17 nominovaných dokumentů (z celkem 86 přihlášených) posoudily také francouzská filmová pedagožka Héléna Fantl a uznávaná maďarská režisérka a scénáristka Ágnes Sós. Porota ocenění udělila za “osobní a zároveň generační výpověď o vášni, umění a životě”. Zvláštní uznání si z Plzně odnáší dokument Comeback z prostředí ilavské věznice v režii Miro Remaza unikátní, vyčerpávající pozorování uzavřeného světa jako koloběhu zločinu a trestu”.

Ján Sebechlebský s cenou za Tajné životy

Ján Sebechlebský s cenou za Tajné životy

logo finále plzeňV kategorii televizní tvorby se letos do soutěže dostalo celkem 16 děl z původně 65 přihlášených (9 snímků v sekci cyklická, seriálová, tvorba a 7 v sekci necyklická, filmová, tvorba). Všechny snímky posoudila mezinárodní porota ve složení Libuše Šmuclerová, generální ředitelka významného multimediálního vydavatelství, řecký scénárista a herec Dimitris Emmanouilidis a americký scénárista, producent a pedagog Brendan N. Ward. Zlatého ledňáčka za nejlepší televizní projekt v kategorii cyklická tvorba získal čtvrtý díl seriálu Tajné životy režiséra Jána Sebechlebského. “Seriál střízlivě a bez sentimentality zobrazuje život žen, které žijí na okraji společnosti a snaží se vybojovat si silnější postavení,” zdůvodnila své rozhodnutí porota. Ocenění v kategorii necyklická tvorba si odváží z Plzně televizní snímek Je to jen rock´n´roll z cyklu České století v režii Roberta Sedláčka. Dle poroty jde o “intimní a realistický portrét obyčejných lidí, kteří se snaží učinit složitou volbu mezi svobodou a útlakem”. Porota také udělila zvláštní uznání dílům Dovolená na Krymu a Nadsobotka ze série Kancelář Blaník v režii Marka Najbrta. “Uznání udělujeme za neotřelý styl seriálu a originální satirický obsah, určený pro novou internetovou platformu,” vyzvedla porota.

Soutěžní snímky posoudily také poroty složené ze studentů Západočeské univerzity v Plzni. V kategorii nejlepších celovečerních hraných nebo animovaných filmů si studentské ocenění odváží režisérský debut Štěpána Altrichtera nazvaný Schmitke, v kategorii dokumentárních filmů pak Danielův svět v režii Veroniky Liškové. Z televizních projektů v kategorii cyklická tvorba u studentů zabodoval Život a doba soudce A. K. v režii Roberta Sedláčka, Bohdany Slámy a Radima Špačka. V necyklické tvorbě studenti udělili cenu snímku Moje povstanie v režii Jonáše Karáska a Mariky Beňadik Majorové.

zivot a doba soudce ak

Život a doba soudce A. K. (foto: Česká televize)

Své místo na festivalu měla i divácká hlasování: diváckou cenu za nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film si z Plzně odváží režisér Jan Svěrák a jeho pohádka Tři bratři. Diváckou cenu Plzně 2015 za nejlepší herecký výkon získala herečka Hana Vagnerová za výkon ve snímku Hany režiséra Michala Samira.
Cena AČFK za nejlepší celovečerní český film, kterou udělují Filmové kluby sdružené v AČFK, putuje snímku Fair Play v režii Andrey Sedláčkové, cenu AČFK za nejlepší dokumentární český film má Století Miroslava Zikmunda režiséra Petra Horkého.

Vůbec poprvé byla na Finále Plzeň udělena cena Film Friendly Region, kterou připravují společně Asociace producentů v audiovizi, filmová kancelář Czech Film Commission a agentura CzechTourism. Letošní ocenění putuje do regionu Jeseníky.

zdroj: J. Sedlák
připravil: AC, totalfilm.cz