50. MFF KV | Drama Mediterranea se silným tématem emigrantů

Snímek Mediterranea ukazuje aktuální téma, a to téma tak ožehavé, že jej nechtějí vidět nebo řešit ani politici napříč všemi státy EU. Řeč je o současné imigrační krizi s kterou se potýká jih Evropy (potažmo západ a sever), východ Evropy imigrační vlna jistě čeká v nejbližších dnech až týdnech.

BANNER-KV-HEAD

Mediterranea

Mediterranea

Režisér snímku Jonas Carpignano pochází ze smíšené rodiny a žil v USA i Evropě, a tak tedy sám dokáže posoudit americkou i evropskou imigrační politiku. Carpingano sleduje příběh kamarádů Ayiva a Abase, kteří patří ke skupině imigrantů, která se z Afriky strastiplně dostala přes moře do Itálie, kde se ocitli v menším italském městě a stěží tu přežívají. Ayiva se svou vůlí uchytit se a Abas, propadající nejprve rezignaci a poté nenávisti vůči všemu v novém prostředí, ztělesňují dva základní přístupy k situaci, do které se v Evropě dostávají přistěhovalci ze zemí zcela odlišné kultury.

Další projekce: 6. 7. 12:30 422 | 10. 7. 22:00 836

Prvních dvacet minut filmu zabere líčení jejich cesty z Afriky do Evropy, podané tak, že máme pocit, jako bychom byli vystaveni stejně nelidským podmínkám jako oni. Po dosažení italských břehů následuje to, co všichni známe z mediálních zpráv: nuzné bydlení, beznadějné hledání práce, narůstající agrese jako důsledek zoufalství nad nesplněnými představami a projevy ostrakismu i brutální agrese ze strany místních obyvatel. Režisér i tady pokračuje v úsilí vtáhnout diváka dovnitř dění, nefabuluje, nesází na umělou dramatičnost. Ač je to on, kdo odhaluje mnohé souvislosti, umí takřka dokonale navodit iluzi, že pouze zaznamenává syrovou skutečnost a že jsme to my, kdo jsme se odhodlali zamyslet se nad ní s porozuměním.

jonas-carpignano

Režisér a scenárista Jonas Carpignano (*1984 v New Yorku), strávil raná léta mezi Římem a New Yorkem. Momentálně žije a tvoří v Kalábrii. Roku 2012 absolvoval Sundance Screenwriters & Directors Lab a získal jednu z prestižních cen. Jeho dva krátké snímky, A Chjàna (2011) a A Ciambra (2014), se promítaly na festivalu v Benátkách, snímek Mediterranea na festivalu v Cannes. Carpignano se snaží ve svých příbězích ukázat jiný úhel pravdy (především z menšinového úhlu pohledu) a zachycuje autentičnost událostí. Vzhledem k tomu, že pochází ze smíšené rodiny (matka je afroameričanka, otec Ital), tak se zajímá i o žití odlišných minorit v Evropě.

připravil: RR, totalfilm.cz