Filmové premiéry od 30. července

Po dlouhé době povedený český horor Nenasytná Tiffany otevírá přehled premiér tohoto týdne. Novinka Woodyho Allena Iracionální muž má v hlavní roli Joaquina Phoenixe a Emmu Stone. Další nemožnou misi absolvuje Tom Cruise v Mission Impossible: Národ grázlů. Dokumentární film Filmový dobrodruh Karel Zeman doprovází samostatně v kinech premiéru digitálně vyčištěného Vynálezu zkázy. Už nikdy nezestárne ani o den – romantické drama Věčně mladá uzavírá nabídku premiér.

Nenasytná Tiffany (Česko, 2015)

 poster FINAL-nenasytna-tiffany
Pepa (Leoš Noha) tráví většinu času vysedáváním po hospodách. Aby si vydělal na skromné živobytí, vykrádá chaty a ukradené předměty prodává v zastavárně. Při jednom ze svých lupičských výpadů je málem chycen při činu a během následného útěku náhodou objeví starou videokameru. Ta skrývá záznam, který odhaluje cestu k netušenému pokladu. Pepa je ohromen a okamžitě po něm zatouží. Brzy však pochopí, že aby ho získal celý, nebude muset podstoupit jen dlouhé hodiny kopání. Cena bude mnohonásobně vyšší.

Nenasytná Tiffany
Dobrodružný / Horor / Sci-Fi
Česko, 2015, 80 min
 
Režie: Andy Fehu
Scénář: Andy Fehu
Kamera: Jakub Ševčík
Hudba: Mojmír Měchura
Hrají: Leoš Noha, Jiří Panzner, Pjeer van Eck, Petr Čtvrtníček

Iracionální muž (USA, 2015)

Iracionální muž-plakat
Uznávaný profesor filozofie Abe Lucas (Joaquin Phoenix) je už víc než rok emocionálně na dně. Nemůže psát, nemůže dýchat, nemůže si vzpomenout na smysl života, z ničeho se nedokáže radovat. Cokoliv kdy zkusil, mu nepřináší uspokojení. Jeho jediným spolehlivým přítelem je alkohol. Abe přijíždí učit na fakultu do malého městečka. Brzy se zaplétá se dvěma ženami. Osamělá profesorka Rita (Parker Posey) od něj očekává záchranu z jejího nešťastného manželství. Jeho nejlepší studentka Jill (Emma Stone) se okouzlená stává jeho nejbližší kamarádkou. Pro Jill je Abova rozervaná umělecká duše a exotická minulost přímo neodolatelná. Jeho labilita ji fascinuje a přitahuje. Přesto, když se Jill snaží jejich přátelství změnit v romantický vztah, Abe ji stroze odmítá. Při jednom obědě vyslechnou Abe a Jill zvláštní konverzaci cizích lidí u vedlejšího stolu. Tento okamžik Abea změní a on si začne plnými doušky vychutnávat život. Jeho rozhodnutí ke změně spustí řetězec událostí, které ovlivní jeho, Ritu i Jill navždy.

Iracionální muž
Irrational Man
Mysteriózní
USA, 2015, 96 min
 
Režie: Woody Allen
Scénář: Woody Allen
Kamera: Darius Khondji
Hrají: Emma Stone, Joaquin Phoenix, Parker Posey, Jamie Blackley, Ben Rosenfield, Ethan Phillips, Meredith Hagner, David Aaron Baker, Gary Wilmes, Sophie von Haselberg

Mission Impossible – Národ grázlů (USA, 2015)

Mission Impossible Národ grázlů poster
Státním úředníkům se poněkud zajídají neortodoxní pracovní metody tajné vládní služby IMF (Impossible Mission Force), proto ji rozpustí a jejího šéfa Ethana Hunta chtějí hnát k zodpovědnosti. Mezitím se začíná o slovo hlásit mýtická organizace Syndikát, jejímiž členy jsou zběhlí tajní agenti. Jejím cílem je prostřednictvím řízených teroristických útoků zavést trochu jiný světový pořádek. Ačkoliv Hunt nemá pro akci proti Syndikátu oficiální pověření a pohybuje se v ilegalitě, shromáždí své zkušené parťáky (Simon Pegg, Ving Rhames a Jeremy Renner) a pokusí se tyto profesionální teroristy zastavit. Pomáhá mu i krásná britská agentka Ilsa Faust (Rebecca Fergusson), která má jedinou vadu na kráse – nedá se jí úplně věřit, protože dost možná pracuje pro druhou stranu.

Mission Impossible – Národ grázlů
Mission: Impossible – Rogue Nation
Akční / Dobrodružný / Thriller
USA, 2015
 
Režie: Christopher McQuarrie
Scénář: Christopher McQuarrie, Drew Pearce
Kamera: Robert Elswit
Hudba: Joe Kraemer
Hrají: Tom Cruise, Jeremy Renner, Ving Rhames, Simon Pegg, Alec Baldwin, Rebecca Ferguson, Sean Harris, America Olivo, Simon McBurney, Jing Chu Zhang, Hermione Corfield, Jens Hultén
 

Filmový dobrodruh Karel Zeman (Česko / Kanada, 2015)

Plakát-filmový-dobrodruh-karel-zeman
Dokumentární film Karel Zeman – filmový dobrodruh je životopisným filmem, který se ohlíží za životem, dílem a významem klasika světového filmu. Zároveň odhaluje inspirativní zdroje jeho tvorby, ohlas ve světě a nahlédne do kuchyně průkopníka filmových triků. Pokud spočteme ceny z festivalů, divácký ohlas v zahraniční distribuci i množství publikací a počet filmových tvůrců, kteří Karla Zemana uvádějí jako inspirační zdroj, dojdeme k závěru, že Karel Zeman je jedním z nejúspěšnějších a nejvíce ceněných českých filmařů ve světě. Karel Zeman byl ve svém oboru naprostým solitérem, stvořil si vlastní svět vycházející čistě ze své imaginace. Všechno se naučil sám, neprošel filmovou školou, není lehce zařaditelný do jakési vlny, období nebo směru. Pro svou vnitřní poezii a upřímnost však jeho filmy nestárnou. Nesmírně pracovitý, vynalézavý a perfekcionistický, stále si však uchovávající dětský pohled na svět. Svět plný tajemství a dobrodružství.

Filmový dobrodruh Karel Zeman
Film Adventurer Karel Zeman
Dokumentární / Životopisný
Česko / Kanada, 2015, 101 min
 
Režie: Tomáš Hodan
Scénář: Tomáš Hodan, Ludmila Zemanová, Ondřej Beránek
Kamera: David Cysař
Hrají: Karel Zeman (a.z.), Tim Burton, Magda Vášáryová, Ludmila Zemanová, Josef Lukáš, Petr Herrmann, Michal Pospíšil, Valentina Thielová, Zdeněk Krupa, Zdeněk Husták, Boris Masník, Karel Hutěčka, Kosei Ono, Paul Wells, Terry Gilliam, Tony Dalton, Karel Smyczek, Rock Demers, Zdeněk Ostrčil, Emil Horváth ml.

Vynález zkázy (Československo, 1958)

Vynález zkázy plakát
Zlotřilý dobrodruh Artigas, který zbohatl na krádežích podmořských pokladů, unesl profesora Rocha, objevitele účinné výbušniny, a hodlá jeho vynález zneužít k ovládnutí světa. Mladý profesorův asistent ing. Hart hodlá zlosynovi v jeho plánech zabránit za každou cenu. Pro lidstvo zachraňuje svobodu a pro sebe lásku půvabné profesorovy dcery Jany. Slavný film Karla Zemana vznikl v roce 1958 na motivy románů Julese Vernea a s použitím výtvarných předloh původních verneovských ilustrátorů Riona a Benneta. Kombinace kresleného a hraného filmu dosáhla zde neobyčejného sjednocení díky detailně propracovanému výtvarnému pojetí, které začínalo u kreslených kulis a končilo u kostýmů a masek hereckých představitelů. Záměrně naivizující triky se inspirovaly stařičkými postupy francouzského průkopníka trikového filmu Georgese Méliese. Půvab tohoto snímku, který se řadí mezi světovou klasiku, podtrhl i poetický scénář Františka Hrubína s vtipem odlehčenými dialogy Milana Váchy a Jiřího Brdečky.
Vynález zkázy
Dobrodružný / Fantasy / Sci-Fi / Rodinný
Československo, 1958, 78 min
 
Režie: Karel Zeman
Předloha: Jules Verne (kniha)
Scénář: František Hrubín
Kamera: Jiří Tarantík
Hudba: Zdeněk Liška
Hrají: Arnošt Navrátil, Lubor Tokoš, František Šlégr, Miloslav Holub, Václav Kyzlink, Jana Zatloukalová, Felix le Breux, Otto Šimánek, Alena Kreuzmannová, František Řehák

Věčně mladá (USA, 2015)

Věčně mladá

Kdo z nás by nechtěl přestat stárnout? Ani ne třicetiletá Adaline havaruje se svým autem a stane se zázrak – nejen, že nehodu přežije, ale navíc už nikdy nezestárne ani o jediný den a žije dalších 80 let. Věčné mládí se však záhy projeví jako překážka v běžném životě. Adaline bezmocně sleduje, jak její dcera stárne, až je starší než Adaline. Dlouhodobě nemůže prožívat lásku a nakonec zůstává úplně sama.Po letech osamocení se v Adalině životě objevuje Ellis Jones (Michiel Huisman), do kterého se zamiluje. Vše vypadá idylicky, ale jen do okamžiku, než se Adaline setká s otcem svého přítele Williamem (Harrison Ford). William totiž v Adaline pozná dívku, kterou před lety miloval.

Věčně mladá
The Age of Adaline
Drama / Romantický
USA, 2015, 110 min
 
Režie: Lee Toland Krieger
Scénář: J. Mills Goodloe, Salvador Paskowitz
Kamera: David Lanzenberg
Hudba: Rob Simonsen
Hrají: Blake Lively, Michiel Huisman, Harrison Ford, Amanda Crew, Richard Harmon, Ellen Burstyn, Kathy Baker, Mark Ghanimé, Anjali Jay, Lynda Boyd, Barclay Hope, Chris William Martin, Robert Moloney, Serge Houde, Anthony Ingruber